Görüş Bildir
Haberler
Kahraman Güler Yazio: Sevmeyi Biliyor muyuz?

etiket Kahraman Güler Yazio: Sevmeyi Biliyor muyuz?

Kl. Psk. Dr. Kahraman Güler
25.12.2021 - 12:57 Son Güncelleme: 04.01.2022 - 10:24

Sizin Sevgi Diliniz Ne?

Chapman’a göre sevgi, dilimizdeki en önemli sözcüklerden biridir ve hayatımızda edindiği yer konusunda dünyevi ve dini tüm düşünürler aynı paydada buluşmuştur. İnsan doğası sebebiyle sevgiye daima ihtiyaç halindedir, yalnızlık, toplumdan izole edilmek insan ruhunu adeta kemirir. Aşk ile sevgi arasındaki fark, yüzyıllardır süregelmiş bir tartışma konusudur. 

Dr. Peck’e göre aşık olmayı sevgiden ayıran 3 kavram vardır. Bunlardan ilki, aşkın irade dışı bir eylem olması. İkincisi, herhangi bir çaba gerektirmemesi ve üçüncüsüyse kişinin kendi ya da karşındakinin gelişimine önem vermemesidir. Kişi buna önem vermez çünkü zaten mutluluğun zirvesindedir ve karşısındakinin de mükemmel insan olduğu fikrini benimsemiştir. Dr. Peck, tüm bu sebeplere dayanarak aşkı içsel ve dışsal cinsel uyarıcıların bir bileşimi olarak tanımlamıştır. 

Aşkı en iyi haliyle yaşamayı ister ancak yer yer zorluklar yaşarız. Bir şeyler ilişkimizi doyumla yaşamamızı engeller. Ancak bunun ne olduğunu bilmez, tanımlayamayız. Tam da burada aklıma Gary Chapman’ın '5 Sevgi Dili' tanımlamaları geliyor. 5 sevgi dili kuramının kurucusu Chapman, duygusal sevgiyi göstermenin sayısız yolu olsa da temelde incelediğinde yalnızca beş tane olduğunu saptamıştır. Örneğin evlilikte aşkı canlı tutmak konusunda medyada ya da literatürde çokça fikir belirtildiğini görürüz. Chapman’a göre aslolan sevgimizi etkili ve uygun biçimde aktarabilmektir ve bunun yolu da eşlerin birbirlerinin birincil sevgi dillerini öğrenmesinden geçer. Nasıl her kültür ya da milletin ayrı bir dili, lehçesi varsa insanların da aynı şekilde çeşitli sevgi dilleri vardır. Bu bağlamda eğer iki partner farklı dilleri konuşuyorsa birbirlerine ulaşmaları da o kadar zor olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sevgi dilini öğrenmek tam da bu iletişimin sağlığı için hayati bir rol oynamaktadır.

Sevgi dilini öğrenmek tam da bu iletişimin sağlığı için hayati bir rol oynamaktadır.

1- Sevgi Dili 1: Onay Sözleri

Chapman’a göre, sözler, duygusal manada bir sevgiyi ifade etmenin yollarından biridir. Solomon’un belirttiği gibi 'Kaygılı bir yürek insanı bunaltır, ama sevecen bir söz onu neşelendirir.' Sözlü olarak belirteceğimiz iltifatlar, onaylama ve takdir ifadeleri sevgiyi iletmede çok güçlü bir kanaldır. Aynı zamanda cesaret verici konuşmalar, sevecen, alçakgönüllü sözler de bunlara katkı sağlayacaktır. 

2- Sevgi Dili 2: Nitelikli Beraberlik

Nitelikli beraberlik, bedenden ziyade dikkat ve algılarınızı karşınızdaki kişiye yöneltmenizle mümkün olmaktadır. Birlikte gerçekleştirilen aktiviteler, çiftler birbirlerinin gözlerine bakmadıktan ve gerçekten dinlemedikten sonra anlamlı birer aktivite olmaktan uzaklaşmaktadır. Nitelikli beraberliğin bir diğer yönü de birliktelik kavramıdır ve bu da ancak odaklanılmış bir ilgiyle mümkün olabilir. Nitelikli sohbetin de özellikle eşinizin birincil sevgi dili nitelikli beraberlikse onun sevildiğini hissetmesinde çok büyük bir paydası olacaktır. Nitelikli sohbeti, ilk olarak bahsettiğimiz sevgi dilinden ayıran şey söylediklerimiz üzerine değil işittiklerimiz üzerine odaklanmasıdır. Dinlemek bir sanattır ve bunu en güzel şekilde icra etmek faydalı olacaktır.

Chapman’ın bu hususta, konuşma becerisi bağlamında geliştirdiği iki kişilik tipi vardır. İlki Ölü denizdir. Ölü deniz kişilikler gün boyunca sizden birçok bilgi ya da hatıra alıp saklayabilir, üstelik sizin anlatmanızdan ve kendisinin susmasından gayet mutludur. Fakat diğer kişilik çeşidi olan Çağlayan Çay, gördüğü ve işittiği her şeyi anlatmak ister, muhakkak anlatacak birini bulur ve anlatır. Diğer bir kanal ise nitelikli faaliyet kanalıdır, burada da üç maddeden söz edebiliriz:

1) En az birinizin istediği bir şey olur.

2) Diğeri de bunu yapmayı ister.

3) İki kişi de bu faaliyetin sevgiyi ifade ettiğini bilir. Bu tür faaliyetler kişilerin çokça anı biriktirmesine de katkı sağlamaktadır

3- Sevgi Dili 3: Armağan Alma

Armağan Almayı sevginin görsel bir tezahürü olarak değerlendirebiliriz ve kimi insanlar için bu görsel semboller çok önemlidir. Armağanlar maddiyattan bağımsız ince düşünülmüş her şey olabilir. Örneğin kriz zamanlarında eğer eşiniz fiziksel olarak varlık göstermenizi istiyorsa ve birincil sevgi dili armağan almaksa, bedeniniz, sevginizin bir sembolü oluverir, ve bu da en güzel armağandır.

4- Sevgi Dili 4: Hizmet Davranışları

Hizmet davranışları denilen kavram, eşinizin yapmanızdan mutluluk duyacağı şeyleri yapmanız olarak açıklanabilir. Yemek pişirmek, çöpü atmak, bebeğin bezini değiştirmek buna örnek olarak verilebilir.

5- Sevgi Dili 5: Fiziksel Temas

Fiziksel temas sevgi iletiminde kullanılan en güçlü araçlardan biridir. Chapman’a göre bir ilişkiyi yıkan da yaratan da fiziksel temastır. Örneğin birincil sevgi dili fiziksel temas olan bir çocuk için bir tokat son derece yıkıcı etki yaratacaktır aynı zamanda tam tersi halinde içten bir sarılma da bu çocuk için çok yoğun bir sevgi göstergesi olacaktır. Elbette bu durum yetişkinler için aynıdır.

Chapman kişilerin birincil sevgi dillerini keşfedebilmeleri adına 3 yol göstermiştir:

Chapman kişilerin birincil sevgi dillerini keşfedebilmeleri adına 3 yol göstermiştir:

1. Sizi en çok yaralayan durumun zıddını hayal edin, muhtemelen sevgi diliniz o olacaktır.

2. Eşinizden en çok hangi taleplerde bulunursunuz? Bir şeyi ne kadar talep ediyorsanız o kadar seviyorsunuz demektir.

3. Eşinize sevginizi ifade ederken hangi yöntemi kullanıyorsunuz? Bu da sevgi dilinizi bulmakta yol gösterici olacaktır.

Instagram

Twitter

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın