Görüş Bildir
Haberler
Kadın Filmlerinin Yönetmeni: Pedro Almodóvar Sinemasının 13 Olmazsa Olmazı!

Kadın Filmlerinin Yönetmeni: Pedro Almodóvar Sinemasının 13 Olmazsa Olmazı!

Dale Cooper
22.03.2017 - 14:20

İnsan doğası, aşk, tutku, saplantı, kimlik sorunu, estetik ve çok daha fazlası. Tüm bunların akla getirdiği en önemli sinemacılardan biri şüphesiz İspanyol yönetmen Pedro Almodóvar! Renkli ve cüretkâr olduğu kadar hüzünlü ve şiirsel bir sinema anlayışı. 

Usta yönetmen Almodóvar'ın filmlerinde karşımıza çıkan 13 olmazsa olmaz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kadın dayanışması

Pedro Almodóvar 'Kadın duyarlılığı beni her zaman etkilemiştir. Öte yandan İspanyol kültür ve sineması, erkeklerden çok kadın karakterler üstüne yoğunlaşmıştır. Bunu Garcia Lorca benden çok önceleri duymuş ve savunmuştu,' diyerek filmlerinde büyük ölçüde kadınların hikâyelerini anlatır. Anlattığı hikâyelerde kadınlar karşımıza birbirine hasım olarak değil, güçlü bir kadın dayanışmasının kurucuları olarak çıkarlar. Bu kadınlar erkek egemen dünyaya karşı omuz omuza mücadele verirler.

2. Fetiş oyuncular

Diğer yönetmenler gibi, İspanyol yönetmenin de birden fazla filminde oynattığı fetiş oyuncuları var. Carmen Maura ve Penélope Cruz bu isimlerin başında geliyor.

3. Yoğun kullanılan sıcak ve pastel renkler

Her biri başka bir duyguyu anlatan renkler! Yoğun kullanımıyla göz alan turuncu, tutkunun kırmızısı; sıcak Latin renkleri ve pastel tonlar da Almodóvar sinemasının olmazsa olmazlarından!

4. Faşizmden kurtulmuş yeni İspanya

Almodóvar sineması; faşizmden kurtulmuş bir ülkede meydana gelen kültürel - cinsel buhranları ve türlü değişim sancılarını gözler önüne sunmasıyla, Yeni İspanya'yı en iyi anlatan sinemalardan biridir.

5. Geçmişin ağırlığı ve hesaplaşma

Pedro Almodóvar filmlerinin yapı taşı haline gelmiş temalardandır geçmişin ağırlığı ve hesaplaşma. Filmlerde mütemadiyen inkâr edilen bir geçmişin ağırlığını hissetmekle beraber bu inkâr edilişten ötürü gecikmiş hesaplaşmalar da söz konusudur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sorgulamalara açık cinsellik

Almodóvar sineması yalnızca kadın ve erkeğin kabul gördüğü toplumsal normlara karşı bir isyandır. Eşcinseller, transseksüeller vardır demektir. Ünlü yönetmen filmlerinde insan bedenini tüm meydan okuyuculuğuyla gözler önüne serer.

7. Sanat tarihinden izler

Estetik anlayışıyla çığır açan Almodóvar sineması; hemen hemen her filmde usta yönetmeni oldukça etkileyen sanat tarihi eserlerinden izler barındırmaktadır.

8. Kırık hikâyeler

Bu sinema mutlu ve kusursuz hikâyelerin sineması değildir. Almodóvar filmleri kırık hikâyeler, kaybedişler, geri dönüşler, travmalar ve hesaplaşmalarla bezelidir.

9. Seyiriciyi afallatan ters köşeler

Almodóvar sineması beklenenin değil, umulmadığın üzerine kuruludur. Usta yönetmenin filmlerindeki tek bir karşılaşma, tek bir saniye seyirciyi şaşkına çevirerek tüm akışı değiştirir.

10. İspanyolca öğrenme arzusu uyandıran şarkılar

İspanyol yönetmenin kamerasından çıkmış filmler; şiirsel ve ezgisel nitelikler taşımakla beraber müzikleri ve kimi zaman karakterlerin film içerisinde söylediği şarkılarla İspanyolca öğrenme arzusu uyandırır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

O şarkılara bir örnek: Volver'den...

11. Hitchcock izleri

Almodóvar'ın olmazsa olmazlarından bir diğeri; kendisinin büyük hayranlık duyduğu ve onu çok etkilediğini söylediği Alfred Hitchcock'un filmlerindeki izleridir. Pek çok filminde Hitchcock filmlerindeki sahnelere selam gönderen sahneler görürüz. Bunlardan biri görsellerde verdiğimiz Almodóvar'ın Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar filminden bir sahneyle Hitchcock'un Arka Pencere filmindeki bir sahneye gönderdiği selam.

12. Kaybeden erkekler ve kaybeden erkeklik

Usta yönetmenin filmlerinde erkekler ikinci plandadır. Maço erkek dünyasını anlatmaz. Almodóvar sinemasında çoğunlukla erkekler ve erkeklik kaybetmeye mahkûmdur.

13. Ötekileşmiş hikâyeler!

Almodóvar sineması ev kadınlarının, yıldızların, yaşlıların, anne ve kızlarının; heteroseksüel, transseksüel ve eşcinsellerin; aşıkların, saplantılıların hikâyeleriyle çoğu zaman anlatılmayan ve yok sayılan hikâyeleri anlatır. Bunlar bizim olduğu kadar ötekileşmiş hikâyelerdir de!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
61
27
5
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Faruk Taner

En sevdiğim yönetmenlerden birisidir. Sinema dili gerçekten harika, baştan aşağı sanat. Hable con ella ve La piel que habito filmleri ayrıca güzeldir.

Uygar Aytun

İlginç deneyimdir. İzlenmesini tavsiye ederim. Volver filmini ilginç bulmuştum. Sanki diğer filmlerinden bi parça farklı gibiydi... Ya da bana öyle gelmiş ol... Devamını Gör