Görüş Bildir
Haberler
Justin Trudeau, Kanada'nın Binlerce Yerli Çocuğu İçin Papa'dan Özür Bekliyor

Justin Trudeau, Kanada'nın Binlerce Yerli Çocuğu İçin Papa'dan Özür Bekliyor

Kanada, yerli çocukların asimilasyonu için kullanılan yatılı Katolik okullarının bahçelerinden çıkan çocuk cesetleriyle sarsılıyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kuzey Vancouver'daki St. Paul's Katolik Kilisesi 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun, 'Kanada tarihinin en karanlık bölümlerinden biri' olarak nitelendirdiği eski yatılı kilise okulları uygulaması, son dönemde bahçelerinde bulunan toplu mezarlarla uluslararası kamuoyunun dikkatini çekti.

Önce British Columbia eyaletindeki Kamloops kasabasında, 215 çocuğun cesetlerinden geriye kalanlar bulundu. 👇

Daha sonra ise Sakatchewan eyaletindeki Marieval Yatılı Kilise Okulunun bahçesinde, resmi kayıtlarda olmayan 751 çocuk cesedi kalıntısı... 👇

Peki Kanada'nın binlerce yerli çocuğuna ne oldu?

Peki Kanada'nın binlerce yerli çocuğuna ne oldu?

Ellerinde 'googbye' yazan kağıtlar tutan yerli çocuklar 

İlki 1840'ta Katolik Kilisesi tarafından Kanada hükümeti adına açılan ve sonuncusu 1997'de kapatılan toplam 139 yatılı kilise okulu, faaliyette olduğu yıllarda 150 binden fazla yerli çocuğun ailelerinden zorla koparılarak alıkonulduğu yerler oldu.

Beyaz çoğunluğun hakim olduğu topluluklara entegre edilmek için zorla ailelerinden ve kültürlerinden uzaklaştırılan çocukların büyük kısmı kötü muameleye maruz kaldı, cinsel ve fiziksel tacize uğradı, açlık ve soğuğa mahkum edildi.

Dönemin Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper, 2008'de yatılı kilise okullarında yaşananlar için devlet adına özür dilerken, aynı yıl trajedinin tüm boyutları ile ortaya çıkarılması için Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu kuruldu.

Hayatta olan mağdurların 6 bininden fazlasını dinleyen Komisyon, çalışmalarını 2015'te tamamladı ve 4 bin sayfalık rapor hazırladı.

"Kültürel soykırım"ı kabul ettiler

"Kültürel soykırım"ı kabul ettiler

Raporunda yaşananları 'kültürel soykırım' olarak tanımlayan Komisyon, hükümete de sorunun çözümüne ilişkin 94 madde halinde tavsiyelerde bulundu.

Bazı kaynaklarda, kilise okullarında kalırken ölen çocuk sayısı 4 bin 200 olarak verilirken, Komisyon raporunda, ölümlerin kilise yönetimlerince belgelenmemesi nedeniyle bu sayının 5 bin 995 olduğu kaydedildi.

Kuruldukları bölgelerdeki yerli kabilelerinin çocuklarını, ailelerinden zorla alan kilise yatılı okulu görevlilerinin, cinsel ve fiziksel kötü muamelenin yanı sıra çocuklar üzerinde tıbbi deneyler yaptıkları da belirlendi.

Papa Francis: Izdırap duyuyorum

Papa Francis: Izdırap duyuyorum

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, 215 yerli çocuğa ait ceset kalıntılarının bulunması sonrası “ızdırap duyduğunu” belirterek, yerli insanların kültür ve haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Papa, bununla birlikte Kanada’da halkın konuyla ilgili son günlerde talep ettiği Katolik dünyasının resmen özür dilemesi çağrılarına ise yanıt vermedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Justin Trudeau ise, ikinci toplu mezarın bulunmasının ardından, Papa'dan Kanada'ya gelip Katolik Kilisesi'nin rolünden dolayı özür dilemesini istediğini söyledi. 👇

Dün, 751 çocuk için anma gecesi düzenlendi

Dün, 751 çocuk için anma gecesi düzenlendi

Cowessess First Nation Konseyi tarafından düzenlenen anma gecesi, mezarların olduğu bölgeye kurulan yerli çadırında dua ile başladı.

Yerel saatle 19.30’da başlayan gecede, yerlilerin dua etmek için kutsal kabul ettikleri otlar ve reçinelerin yakılması ve dumanının bölgeye dağıtılması gerçekleştirildi.

Daha sonra saygı duruşuna geçen katılımcılar, yıllar önce kaybettikleri çocukları için sessizce dua etti.

Anma gecesinin dua kısmına katılım, Kovid önlemleri nedeniyle 150 kişi ile sınırlandırılırken, diğer katılımcıların sosyal mesafe şartıyla geceyi uzaktan izlemelerine izin verildi.

Gecede, saatler yerel saatle 19.51’i (7.51) gösterdiğinde 751 çocuk için 751 güneş enerjili ışık yakılarak mezarlık bölgesine yerleştirildi.

Anma gecesi yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
163
90
31
4
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mistress Of Cats

"Cehennem boş. Bütün şeytanlar burada" William Shakespeare

Bozkurt

Dinin evrensel dokunulmazlığını ve tükenmeyen kredisini göz önüne alırsak, Vatikan bu işten de yırtar. Hatta üstüne mağdur bile olabilir.

feyk

"din insan onuruna hakarettir. din olsun olmasin iyi insanlari iyi isler, kotu insanlar kotu isler yapar. iyi bir insanin kotu isler yapmasi icin gereken din... Devamını Gör

feyk

gercekden cok dogru bir sozdur. keza isin icine din girdiginda insanin vicdani ve akli baglaniyor, bir otel dolusu insanin uzerine benzin dokup yakabiliyor y... Devamını Gör