Görüş Bildir
Haberler
İznik'te 2 Bin Yıllık Kemer 'Restorasyon' Sırasında Yıkıldı

etiket İznik'te 2 Bin Yıllık Kemer 'Restorasyon' Sırasında Yıkıldı

Onedio Medya
04.11.2015 - 21:28 Son Güncelleme: 05.11.2015 - 16:45

Bursa’nın İznik ilçesinde tarihi Lefke Kapı’nın kemeri orijinal olmadığı iddia edilerek yıkıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Arkeofili'den Erman Ertuğrul'un aktardığına göre geçtiğimiz yıl 1.739.335 liraya ihalesi yapılan 19 asırlık Lefke Kapı’nın restorasyon işini alan firma restorasyon sırasında İmparator Hadrianus (117-138) adına “Zafer Kapısı” olarak inşa edilen kemeri, tehlike arz ettiği gerekçesiyle hiltiyle yıktı. 

Ayrıca iş bitim tarihi Eylül ayı olmasına rağmen çalışmaları tamamlayamayan firma, şu anda kemeri yeniden inşa ediyor.

bursayasam.com.tr

'Kemer orijinal değil'

Firma yetkilileri, tarihi kemerin orijinal olmadığını, 1980 yılında örüldüğünü ve üzerinin beton sıva ile kaplandığını söyledi. Yetkililer, “Kemerin içerisi moloz yığınları ile doldurulmuş. Üstü çatlaktı ve tehlike arz ediyordu. 2.5 metre genişliğindeki bu kemerin daha önceden günümüz beton harcıyla ile örüldüğünü görmekteyiz. Kültür Bakanlığı’nın projesi de bu şekilde. Sağlamlaştırmak ve orijinaline bağlı kalmak suretiyle yeniden inşa ediyoruz” dedi.

bursayasam.com.tr
İçeriğin Devamı Aşağıda

Emekli müze müdürü: O kemer orijinaldi

20 yılı aşkın süre İznik’te müze müdürlüğü yaptıktan sonra emekli olan Taylan Sevil ise, tarihi kemerin orijinal olduğunu söyledi. Sevil, “Kemerin yıkılmış olması çok üzücü. O kemer orijinaldi. 1980’li yıllarda onarım gördüyse de burası tescilli bir yapı. Üzerindeki beton sıvaya gelince, bu bir tedbirdir. Yağmur izolasyonudur. Harcın ve tuğlaların etkilenmemesi içindir. Bu tür uygulamaları İznik’in başka tarihi yapılarının üzerinde de görmek mümkün” dedi.

Arkeofili

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
216
89
68
7
6
3
0