Görüş Bildir
Haberler
İzmir Valiliği'nden Lozan Anmasına Yasak: 'Toplumsal Ayrışma ve Kargaşa' Çıkabilirmiş

İzmir Valiliği'nden Lozan Anmasına Yasak: 'Toplumsal Ayrışma ve Kargaşa' Çıkabilirmiş

İzmir Valiliği bugün Lozan Antlaşması'nın 97. yıl dönümünü sebebiyle kentte yapılmak istenen anmaları yasakladı. Valilik yasağa 'toplumsal ayrışma ve kargaşa çıkabilir' gerekçesi sundu. Öte yandan bugün bir diğer Lozan anması engeli Anıtkabir'de yaşandı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ziyaret için Anıtkabir'e gitti ancak 'dezenfekte çalışması yapıldığı' gerekçesiyle girişe izin verilmedi. Anıtkabir kapısında bekletilen grup kararı protesto etti. İlerleyen saatlerde grubun yanına gelen CHP Milletvekilleri devreye girdi. Anıtkabir Komutanlığı ile yapılan görüşme sonucu ziyarete izin çıktı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İzmir Valiliği, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Eğitim İş Sendikası'nın Lozan Barış Anlaşması'nın 97. yıldönümü nedeniyle yapmak istediği anma programlarını 'toplumsal ayrışma ve kargaşaya neden olacağı' gerekçesiyle yasakladı. Valilik açıklamasında şöyle denildi:

'Valiliğimize ulaşan bilgiler doğrultusunda İlimizde böyle etkinliklerin yapılması halinde toplumsal ayrışma ve kargaşaya neden olabileceği değerlendirildiğinden kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin  ve genel asayişin korunması yaşanabilecek her türlü olumsuzluk önüne geçilebilmesi amacıyla, Lozan Antlaşması yıldönümünü kutlama kapsamında İlimiz genelinde açık alanda gerçekleşebilecek yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, stant açma, bildiri dağıtma, çelenk sunma vb. eylem ve etkinliklerin İzmir İli ve İlçelerinde 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu gereğince…'

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Valiliğin yasak kararını sosyal medya hesabından paylaştı 👇

"Lozan kutlamasını yasaklayanlar, cumhuriyetle hesaplaşmak isteyenlerdir"

"Lozan kutlamasını yasaklayanlar, cumhuriyetle hesaplaşmak isteyenlerdir"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, İzmir Valiliği’nin Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yıl dönümünde Eğitim- İş Sendikası ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin yapmak istediği basın açıklamasını “toplumsal ayrışma yaratır” gerekçesiyle yasaklamasına tepki gösterdi.

Kaya yaptığı yazılı açıklamada, “Emperyalizme karşı en büyük diplomatik zaferin kazanıldığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş belgesinin ve Anadolu’nun tapusunun alındığı gün olan, 24 Temmuz Lozan Barış Antlaşmasının 97. yılı kutlamalarını bir ‘asayiş’ sorunu olarak görüp yasaklayanlar, Cumhuriyetle hesaplaşmak isteyenlerdir” ifadelerini kullandı.

Anıtkabir ziyaretine "dezenfekte" engeli

Anıtkabir ziyaretine "dezenfekte" engeli
İçeriğin Devamı Aşağıda

Öte yandan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İnönü Vakfı, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim İş'in de olduğu çeşitli sivil toplum kurumları 97. yıl dönümünde Lozan Antlaşması'nı anmak için Anıtkabir'e gitti. Ancak dezenfekte çalışması yapıldığı gerekçesiyle grubun Anıtkabir'e girmesine izin verilmedi.

Anıtkabir'in kapısında bekleyen grup sloganlarla tepkilerini gösterdi 🎥

"Gözümüzün önünde elektrik direklerini dezenfekte ediyorlar"

"Gözümüzün önünde elektrik direklerini dezenfekte ediyorlar"

ADD Genel Başkanı Hüseyin Emre Altınışık, Anıtkabir Komutanlığı ile konuştuklarını ve daha önce kendilerine izin verildiğini belirterek şunları söyledi:

“Dün aradılar ‘Efendim tadilat var, yarınki etkinliğinizi iptal ettik’ dediler. Ben de tadilatın daha önce olmadığını, neden bizim ziyaretimizin olduğu güne getirildiğini sorduğumda yanıtsız bıraktılar. Bugün Anıtkabir’i ziyaret için gittiğimizde ise ‘tadilat’ ‘dezenfektasyona’ döndü ve bize ‘Dezenfektasyon çalışması var, içeri alamayız’ dediler. Gözümüzün önünde elektrik direklerini dezenfekte ediyorlar. İçeri girene kadar burada bekleyeceğiz.” 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya uzun süre engelin ardında bekleyen gruba destek olmak için yanlarına geldi. CHP'llerin Anıtkabir Komutanlığı ile yaptığı görüşmeler sonucunda ziyarete izin verildi.

CHP'li Özel Anıtkabir ziyaretinden fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaştı 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
171
60
15
10
8
5
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mustafa.korkmaz

Ayrışıyoruz evet Aydın Atatürk Gençliği ve Siz!

marine-offizier

Günün fıkrası.. aydın..

öti öti

Lozan anlasmasi olmasaydi bu vali, neremin valisi olurdu acaba?????

marine-offizier

Cart olmasaydı curt olmasaydı.. bağnaz ve yobaz bir Bakış.. Sorsan Lozan’da ne yazar diye, bir kelime edemez, ama valiye eder.

Bozkurt

Bakalım önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ali Kemal'in torunlarının adayı olan İşgal Kuvvetleri Komutanı, geçen seçimde olduğu gibi %52 oy alıp Vichy ... Devamını Gör