Görüş Bildir
Haberler
Sizi Zaman Yolculuğuna Çıkartacak İzmir'in Görülmeye Değer, Birbirinden Güzel 18 Müzesi

Sizi Zaman Yolculuğuna Çıkartacak İzmir'in Görülmeye Değer, Birbirinden Güzel 18 Müzesi

İzmir, tarihi geçmişiyle Anadolu'nun en önemli şehirlerinden biridir. Çeşitli çağlarda farklı uygarlıklardan izler taşıyan İzmir, gerek mimari yapılarında gerekse tarihi ve kültürel alanlarında bu izleri yansıtmaktadır. Turistlerin de uğrak noktalarından biri olan İzmir'e gittiğinizde, birçok tarihi eser ve doğal güzellikle karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksektir. İzmir'de geçmişten günümüze zaman yolculuğuna çıkmak ve medeniyetlerin, sanatın izlerine tanıklık etmek istiyorsanız bu içeriğimiz sizin için.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

1. İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, ilk önce 1831 yılında vebalı hastalar için kurulmuş bir hastaneydi. Sonrasında ise kimsesiz Hristiyan çocukları misafir etmek için kullanılmıştı. Son dönemlerde ise müze haline getirilerek, İzmir'in çeşitli bölgelerinden çıkartılan tarihi eserler sergilenmeyi başladı.

Geçmişi ve tarihi eserleri seviyorsanız Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ni ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca müzeyi gezerken bazı yerlerinde nazar boncuğu anlatımlarıyla karşılaşacaksınız. Siz de nazar boncuğu yapımı anlatımlarına katılarak keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

Ziyaret saatleri: Yaz dönemi:08.30-19.00 / Kış dönemi: 08.00-17.00

2. İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi

2. İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi

2013 yılında açılan ve 'Avrupanın en iyi 16 müzesi' içerisinde yer alan bu müze, İzmir için oldukça önemli ve görülmesi gereken yerlerinden biridir. Müze, açılışını alanında oldukça iyi tanınan radyo programı sunucuları ve spikerleriyle yapmıştır. 

Müze, harika bir konsepte sahip. Örneğin; müzenin içi belli bölümlere ayrılmış ve bu bölümler yıllara göre tek tek kategorize edilmiştir. Müzede girdiğiniz bölüm hangi yıla aitse, o yılların radyo kayıtlarını dinleyebiliyorsunuz. Geçmişe merakınız varsa buradaki kayıtlar, bir nebzede olsa o dönem hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlıyor.

Ziyaret saatleri: 09:00-17:00

Giriş ücretsizdir.

3. Neşe ve Karikatür Müzesi

3. Neşe ve Karikatür Müzesi

Tabiri caizse Neşe ve Karikatür Müzesi'nin birazcık daha butik bir müze olduğunu söyleyebiliriz. Adından da tahmin edileceği üzere mizahi yönü olan bir müzedir. Müze bir köşkün içinde yer alıyor. Ayrıca çeşitli film gösterimlerinin ve söyleşilerin yapıldığı bu etkinliklere katılarak keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

Ziyaret saatleri: 10.00-19.00

Girişler ücretsizdir.

4. İzmir Resim ve Heykel Müzesi

4. İzmir Resim ve Heykel Müzesi

Birbirinden güzel koleksiyonların bulunduğu Resim ve Heykel Müzesinde, resim ve heykelin yanı sıra; seramik, çini, tezhip gibi sanatlarında eserlerini bu müzede bulmak mümkün. Müzede ayrıca çocuklar için resim ve seramik dersleri de veriliyor. İzmir'de sanatın hayat bulduğu bir yer olan bu müzeye sanatla ilgiliyseniz gitmenizi öneririz. Gittiğiniz zaman sanata bol bol doyacağınıza eminiz.

Ziyaret saatleri: Yaz dönemi: 08.00-17.00/Kış dönemi: 08.30-17.30

5. Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi

5. Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi

Sıradaki müze adresimiz çocuklu ailelerin gidebileceği en güzel yerler arasında yerini alıyor. Ümran Baradan'ın kurduğu bu müze, farklı kültürlerden çeşitli oyuncakların bulunduğu bir yerdir. Ayrıca sizi de çocukluğunuza götürecek oyuncaklarla karşılaşma ihtimalinizin olduğunu söyleyebiliriz. 2004 yılında açılan Konak ilçesinde bulunan bu müzeye gidip biraz çocukluğunuza dönmeye ne dersiniz?

Zİyaret saatleri: 09.00-17.00

Giriş ücretsizdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Mask Müzesi

6. Mask Müzesi

Bu müze, çeşitli ülkelerin kullandığı geleneksel maskelerin sergilendiği bir yerdir. Bir çok ülkeye ait maskeleri sunan bu müzede, birbirinden özel etnik maskeleri inceleme fırsatı bulabilirsiniz. 

Müzede ayrıca bir çok Türk sanatçının maskesine de yer veriliyor. Örnek vermek gerekirse, müzede; Nazım Hikmet, Aşık Veysel, İsmet İnönü gibi bir çok isme yer verilmiştir.

Ziyaret saatleri: 10.00-19.00

Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır.

Giriş ücretsizdir.

7. İzmir Kadın Müzesi

7. İzmir Kadın Müzesi

Basmane'de bulunan bu müzede, Anadolu kadınlarının örnek alınacak hayat hikâyelerinden kesitlere yer veriliyor. Gittiğinizde sizi ilk olarak giriş bölümünde, 19. yüzyılın geleneksel kadın kıyafetleri karşılıyor. 

Genel anlamda müzenin vermek istediği en büyük mesaj, geçmişten günümüze Türk kadınlarının verdiği mücadeleler ve başarılardır.  Ayrıca müzeyi ziyaret edenlere de ilham verici bir yönü olduğunu söyleyebiliriz. Kadınlarımıza vermemiz gereken değeri bir kez daha anlayabileceğimiz bu müzeyi mutlaka ziyaret etmeninizi öneririz.

Ziyaret saatleri: 09:00-17:00

Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır.

Giriş ücretsizdir.

8. Latife Hanım Anı Evi

8. Latife Hanım Anı Evi

Köşk, Mustafa Kemal Atatürk'ün eşine ait olup, Mustafa Kemal'in annesi Zübeyde Hanım'ın son günlerini geçirdiği ev olmasından dolayı ayrı bir değer taşımaktadır. 

2007 yılında restorasyon çalışmaları yapılan köşk, Latife Hanım Anı Evi olarak ziyaretçilere kapısını açmıştı. Ancak 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremden dolayı köşk aldığı hasar nedeniyle kapatıldı. Restorasyon çalışmaları devam eden müzenin açılışı hakkında net bir tarih verilmemiştir. Gitmeden önce son durumunu öğrenmenizi öneririz.

9. Bilim Müzesi

9. Bilim Müzesi

Ege'nin ilk bilim müzesi olarak 2009 yılında açılmıştır. Müze, 7'den 70'e her yaştan insanın 'keşif metodu' ile bilimin temelini oluşturan prensip ve kuramları gözlemleyerek, deneyler yaparak öğrenmelerini sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. Türk insanının, özellikle 12-15 yaş arasındaki çocukların; bilime, bilimsel düşünceye ve gelişen teknolojiye ilgisinin artması için hizmet vermektedir. 100'e yakın deney düzeneği olan bu öğrenme istasyonunu gruplar halinde uzman rehberlerin anlatımı eşliğinde ziyaret edilebilirsiniz.

Ziyaret Saatleri: 10:00-17:00

10. İzmir Tarih ve Sanat Müzesi

10. İzmir Tarih ve Sanat Müzesi

Müze tek kat üzerine; Taş Eserler Bölümü, Seramik Eserler Bölümü ve Kıymetli Eserler Bölümü olmak üzere üç binadan oluşmaktadır. İzmir ve yakın çevresindeki ören yerlerinden gelen heykeller, kabartmalar, Arkaik, Klasik, Helenistik ve Roma dönemlerine ait heykeltıraşlık eserleri ile mimariye bağlı plastik eserler sergilenmektedir. Müzenin Kıymetli Eserler Bölümü olarak geçen kısımda, çeşitli dönemlere ait; kandiller ve figürinler, cam eserler, bronz eserler, hazine odası ve sikke teşhirler bulunmaktadır. Tarihin buram buram koktuğu bu müzeyi ziyaret etmenizi öneririz.

Ziyaret Saatleri: 08:00-16:45

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. İzmir Atatürk Müzesi

11. İzmir Atatürk Müzesi

Alsancak Kordon üzerinde bulunan müze, 1875-1880 yılları arasında halı tüccarı tarafından ev olarak yaptırıldı. 9 Eylül 1922'de ise sahibi tarafından terk edilmiş ve devlet hazinesine geçti. O dönem Türk Ordusu bu evi karargâh olarak kullanıldı. 17 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongresi toplandığında Atatürk, şahsi çalışmalarını burada yürüttü. Karargâh olarak kullanılan bu bina, devlet tarafından Naim Bey'e otel olarak kiralanmıştı. Atatürk İzmir'e geldiğinde, İsmet İnönü ile birlikte Naim Palas'ta kaldı. Daha sonra 13 Ekim 1926'da İzmir belediyesi tarafından bina satın alınarak Atatürk'e hediye edildi. Atatürk 1930-1934 yılları arasında İzmir'e geldiğinde hep bu evde kalmıştı. Günümüzde ise kapılarını ziyaretçileri için açmaktadır.

Ziyaret saatleri: 08.30-17.30

12. İzmir Ticaret Tarihi Müzesi

12. İzmir Ticaret Tarihi Müzesi

Türkiye'nin ilk ticaret müzesi olma özelliği taşır. Müze; kentin kimliğini, ticaret ve kültürle yoğrulan tarihini, günümüze miras kalan arkeolojik ve etnografik eserleri tüm tarih severlerle buluşturmaktadır. Ayrıca İzmir Ticaret Odası içinde bulunan müzeyi internet üzerinden sanal olarak da ziyaret edilebilirsiniz.

Ziyaret saatleri: Hafta içi her gün 08.30-17.30

Giriş ücretsizdir.

13. İnciraltı Deniz Müzesi

13. İnciraltı Deniz Müzesi

Hizmet süresini bitirmiş, 'Ege Fırkateyni' ile 'Piri Reis denizaltısı', Müze Gemi’ye dönüştürülmüştür. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Güney Deniz Saha Komutanlığının ortak çalışmasıyla 2007 yılında ziyaretçilere açılmıştır. İçinde sergi, konferans salonları, deniz izcileri tersanesi de bulunmaktadır. Özellikle denizciliğe meraklı insanların ziyaretçi olarak akın ettiği bir müzedir.

Ziyaret saatleri: 09.00-12.00/13.30-17.00

14. Arkas Deniz Tarihi Müzesi

14. Arkas Deniz Tarihi Müzesi

Bornova'da bulunan Arkas Deniz Tarihi Müzesi 2012 yılında açıldı. Üç kattan oluşan tarihi binada 112 gemi maketi, 127 parça gemi antikası ve 123 tablo yer alıyor. M.Ö 1000 yılından başlayarak, 20. yüzyıla kadar olan deniz ve gemi tarihini adeta yaşatan koleksiyonu ile ziyaretçilere kapısını açıyor. 

Ziyaret Saatleri: 10:00-18:00

Sadece Salı, perşembe ve cumartesi açıktır

15. Polis Anı Evi

15. Polis Anı Evi

Bina 1913 yılında inşa edilmişti. 2004 yılından itibaren İzmir Polis Anı Evi olarak ziyarete açıldı. Müzede cephe süslemeleriyle, emniyet teşkilatının geçmişinde kullandığı üniformalardan silahlara, aksesuardan donanımlara, belge ve dokümanlara kadar çok sayıda obje sergilenmektedir. 

Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 08.30-17.30/Kış dönemi: 08.00-17.00

Hafta içi her gün ziyarete açıktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Edebiyat Fakültesi Eski Eserler Koleksiyonu

16. Edebiyat Fakültesi Eski Eserler Koleksiyonu

Ege Üniversitesi Yerleşkesi içerisinde yer alan müze, 1995 yılında kuruldu. Müzede, bağış yoluyla kazanılmış hem arkeolojik hem de etnografik eserler sergilenmektedir. Edebiyat Fakültesi dekanlık katında yer alan koleksiyonda Mısır hieroglifinden sikkelere, erken Transkafkasya seramiklerinden megara kaselere, mühürlerden kil tabletlere ve yazıtlı stellere kadar bir çok eser bulunuyor. 

Ziyaret saatleri: 08.00-17.00

Hafta içi her gün ziyarete açıktır.

17. İsmet İnönü Anı Evi

17. İsmet İnönü Anı Evi

Atatürk’ün silah arkadaşı, Türkiye’nin ilk Başbakanı ve ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 1884 yılında bu evde doğmuştur. Evin bulunduğu sokağa İsmet İnönü adı verilmiştir. Evin içinde İsmet İnönü'ye ait eşyalar bulunmaktadır. 

Ziyaret Saatleri: 10:00-18:00

18. Müzik Müzesi ve Ses Kütüphanesi (MÜZİKSEV)

18. Müzik Müzesi ve Ses Kütüphanesi (MÜZİKSEV)

Alanında Türkiye'nin tek müzesidir diyebiliriz. Özellikle çağdaş Türk bestecilerine ait değerli notaların ve müzik kitaplarının korunabileceği, müzik eğitimi alan gençlerin, müzikolog ve müziğe ilgi duyan herkesin yararlanabileceği bir müze konumundadır. Müzede “geleneksel Türk müziği çalgı koleksiyonu” sergilenmektedir.

Ziyaret saatleri: 

1 Mayıs-31 Ağustos; Pazartesi-Cuma: 10.00-18.00/Cumartesi: 10.00-15.00   

1 Eylül-30 Nisan; Salı-Cuma: 10.00-18.00/Cumartesi-Pazar: 10.00-15.00

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
10
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın