Görüş Bildir
Haberler
İzmir, Muğla, Afyonkarahisar ve Daha Fazlası: Ege Bölgesi’ne Ait Yöresel Ürünler

İzmir, Muğla, Afyonkarahisar ve Daha Fazlası: Ege Bölgesi’ne Ait Yöresel Ürünler

Laurie Strode
01.03.2022 - 11:46

Ülkemizin pek çok açıdan zengin bölgelerinden biri olan Ege bölgesinin damaklara layık ürünlerini inceliyoruz...

Aydın İnciri

Aydın İnciri

Turizm açısından da bol bereketli şehirlerimizden biri olan Aydın'dan geliyor ilk yöresel ürünümüz: İncir. Şehrin simgesi haline gelmiş olan incir, aynı zamanda ülkemizin ihraç ettiği incirin yarısından fazlasını da Aydın'dan çıkarmaktadır. Tazesiyle de kurusuyla da damaklara şenlik incirlerimiz Aydın'dan...

Manisa Sultaniye Üzümü

Manisa Sultaniye Üzümü

Çekirdeksiz olmasıyla diğer tüm üzümlerin anında önüne geçen bu güzellik bir Ege şehri Manisa'dan geliyor sofralarımıza. Tadı, aroması ve yapısıyla “sultanlara layık” olarak değerlendirilmesi sebebiyle Sultani ve Sultaniye isimleriyle bilinen bu üzüm Ağustos ayında olgunlaşıp Ağustos sonlarına ve Eylül başlarına doğru hasat ediliyor.

Ayvalık Zeytini

Ayvalık Zeytini

Zeytincilik bildiğiniz üzere aslında tüm Ege bölgesinde önemli bir tarım faaliyeti ve geçim kaynağı. Sadece Ayvalık'ta bile iki milyonu aşkın zeytin ağacı bulunuyor. Bölgede doğal yayılım gösteren ve tüm çevre koşullarına dayanıklı olan bu ağaçlardan işte o bildiğimiz meşhur hem sofralık hem yağ kullanımında oldukça verimli Ayvalık zeytini ile karşılaşıyoruz.

Memecik Zeytinyağı

Memecik Zeytinyağı

Ayvalık zeytininde bahsettiğimiz gibi tüm Ege bölgesinde zeytinin bolluğundan zeytinyağı önemli bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Bölgenin her bir köşesinde zeytinyağını görsek de bazı zeytin çeşitlerinden üretilen zeytinyağları diğerlerinden çabucak ayrılıyor. Bunlardan biri de memecik zeytininden üretilen yağ. Güney Ege'de çoklukla olan bu memecik zeytinin de yapılan zeytinyağı da haliyle yörenin en meşhur ürünlerinin başında geliyor.

Sakız Enginarı

Sakız Enginarı

İzmir'in en çok öne çıkan ürünlerinden biri olan sakız enginarına özellikle Urla, Karaburun ve Çeşme'de rastlıyoruz. Sağlığa başlı başına faydası yüksek olan enginarın bu çeşidi özellikle bu üç bölgede iklim koşulları ve toprak özellikleri sayesinde muhteşem bir tat ve kaliteye sahip oluyor.

Afyon sucuğu

Afyon sucuğu

Afyonkarahisar deyince akla ilk gelen şeylerden biri muhakkak sucuk oluyor. Yıllardır Kayseri sucuğuyla ezeli rakip olan bu yöremizin sucuğu 2005 yılında coğrafi işaret ile tescillenerek uluslararası arenada da bilinir bir kültür ögesi oldu.

Kırkağaç Kavunu

Kırkağaç Kavunu
trthaberstatic.cdn.wp.trt.com.tr

Yaz mevsiminin en güzel, en mis kokulu meyvelerinden biri olan kavun deyince rotamızı hemen Manisa'ya çevirmemiz gerekiyor. Manisa'nın Kırkağaç ilçesinden çıkan ve bu isimle anılan kavun Kırkağaç kavunu iki farklı çeşide sahibi. Bazı bölgelerde 'altınbaş' adıyla da bilinen bir çeşidi depolamaya uygun olmadığı için yazın tükettiğimiz bir tür olarak kalırken diğer çeşidini ise yazın alıp kış mevsimi için depolayabiliyoruz.

Maden suyu

Maden suyu

Ege bölgesi kaynak suları ve dereleriyle oldukça bereketli bir bölge bildiğiniz üzere. Özellikle Manisa'nın birçok bölgesinde bunlarla karşılaşıyoruz. Alaşehir’in güneydoğusunda, Bozdağ’dan inerek Alaşehir Çayı’na karışan derenin kenarından çıkan madensuyu, Kula-Selendi yolu üzerinde, Gediz Nehri kenarından çıkan acısu, Kurşunlu Kaplıcaları yakınında, Allahdiyen Köyü sınırları içinde bulunan kaynağın suyu, Manisa’ya 179 km mesafede bulunan Bardakçı Köyü’nde bulunan içmenin suyu başta çeşitli sağlık problemleri olmak üzere vücudumuza sayısız fayda sağlayabilecek mineral ve besin yüklü sular.

Lavanta Gazozu

Lavanta Gazozu

Ülkemizin pek çok şehri gazoz üretimi açısından pek zengin, başta Ege bölgesi olmak üzere. Fakat özellikle Denizli'de bölgenin lavanta bolluğunu da göz önünde bulunduracak olursak lavanta gazozu öne çıkan ürünlerden biri.

Kütahya Kızılcık Tarhanası

Kütahya Kızılcık Tarhanası

Kütahya'nın kızılcık meyvesinden hazırlanan meşhur yöresel çorbalardan Kızılcık tarhanası yörede ekşi tarhana olarak da biliniyor. Sağlığa faydası vesilesiyle de doktor çorbası olarak anıldığını da duyabilirsiniz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
4
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Afyon,Kütahya...Bu bölgeler ne iklimi nede kültürü açısından egeli değildir.