Görüş Bildir
Haberler
"İzmir'de Ne Yenir?" Sorusunun Cevabı: İzmir'e Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 15 Yemek

"İzmir'de Ne Yenir?" Sorusunun Cevabı: İzmir'e Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 15 Yemek

luna
10.10.2021 - 10:30

Gevreğin, lokmanın, boyozun hatta çiğdemin ana vatanına doğru bir yolculuk yapmaya ne dersiniz? Evet, doğru bildiniz İzmir’den bahsediyoruz! Karşıyakası, Göztepesi, Bornovası, Menemeni ve daha nicesiyle ünü ülke sınırlarını aşan güzel İzmir’den... Hala gitmediyseniz İzmir’de görülecek çok yer, keşfedilecek çok şey, tadılacak çok lezzet var. İzmir'e yolum düştü ama nereden ne yiyeceğimi bilmiyorum diyenlerdenseniz, doğru yerdesiniz! Peki, İzmir'de ne yenir? İşte İzmir'e gidip de yemeden dönmemeniz gereken 15 yemek...

Havasıyla suyuyla ziyaretçilerinin hayranlığını kazanan İzmir’de yemek yemek bambaşka bir boyuta taşıyor sizi her zaman. Çünkü İzmir hakikaten ağzının tadını çok iyi biliyor. Türk mutfağının her bir lezzetine farklı anlamlar katan İzmir’de yemek işi bir şölene dönüşüyor her seferinde. Öyle ki tadanları İzmir’e yerleşmeyi düşündürebilir. İzmirlileri bile şaşırtacak enfes lezzetleri sizler için derledik. İşte İzmir'de tatmanız gereken o nefis yemekler...

1. Kumru

1. Kumru

İsmi tüm Türkiye'ye yayılan bu sandviç hem pratik hem de doyurucu olmasıyla herkesin ilgisini çekiyor. 

İçinde diğer bir ismi çoban peyniri olan İzmir tulumunun da yer aldığı bu lezzeti İzmir'den ayrılmadan denemenizi öneririz.

2. Boyoz

2. Boyoz

İzmir denince aklımıza gelen ilk yemeklerden birisi de kuşkusuz boyozdur. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan bu hamur işini özellikle çay ve yumurta ile üçleyerek mükemmel bir öğün yapabilirsiniz.

3. Şambali

3. Şambali

İzmir'in sokaklarını buram buram kokutan bu sokak lezzeti oradan ayrılmadan yenmesi gereken tatlılar arasında yer ediniyor. İçeriği ise; Kek, şerbet, kaymak ve badem! Bu dörtlü sizi İzmir'den ayrılırken bile peşinizden kovalayacak bizden söylemesi...

4. Söğüş

4. Söğüş

Kuzu kellesinin etlerinin ayıklanıp elde edilen etleri ister tabakta ister bir ekmek arasında baharatlarla tatlandırarak yiyebileceğiniz, İzmir’in vazgeçilmez lezzetlerinden olan söğüşü denemeden İzmir'den ayrılmayın deriz!

5. Gevrek

5. Gevrek

Simit deyip geçmemek lazım! Fırında uzun süre tutularak kıtır kıtır bir hale getirilen gevreği ister sabah ister akşam yanında çayla, ayranla ya da neyle hoşunuza giderse onunla birlikte tüketebilirsiniz.

6. Sura

6. Sura

Kuzu kaburgası veya tavuktan yapılan sura, kaburga içine doldurulan pilavın bakır bir tencerede pişirilip fırınlanmasıyla elde edilmektedir. Geleneksel bir yemek olan sura kesinlikle İzmir'deyken tadılması gereken lezzetlerden birisi.

7. Yoğurtlu Gopez

7. Yoğurtlu Gopez

Yoğurtla balık yenmez mi? Siz onu bir de İzmir'e anlatın! Gopez balığının üzerine yoğurt ve tereyağında pişirdiğiniz kırmızı pul biberi gezdirince bu mükemmel lezzeti elde edinebileceğini kim bilebilirdi ki! İzmir'deyken bu lezzeti deneyimlemeden dönmeyin!

8. Pastiç

8. Pastiç

İzmir'in tadı damağınızdan gitmeyecek olan başka bir hamur işi ise pastiç. Kuru üzüm, kakao ve tarçınla hazırlanan bu tatlıya bir şans vermenizi öneririz.

9. Bomba

9. Bomba

Hamuru incecik dolgusu bol olan bu lezzet bazıları için İzmir'i ziyaret etme nedeni! Ünü birçok şehre yayılan içi çikolatalı tatlıya bakmak bile yüzlerce kalori aldıracak bizden söylemesi...

10. Samsades

10. Samsades

Çıtır çıtır bir tatlı olan samsadesin içinde lor peyniri olabileceği kimin aklından geçmişti ki? Şekerli, tarçınlı, şerbetli olan biraz da fazla kalorili bu tatlıyı birçok tatlıcıda bulup tadına bakma fırsatı yakalayabilirsiniz.

11. Kabak sinkonta

11. Kabak sinkonta

Mükemmel bir zeytinyağlı olan sinkonta kabağa bambaşka bir boyut kazandırıyor. Kumru, boyoz gibi tüm ülkede adı geçmeyen bir yemek olsa da İzmir'den ayrılmadan önce denemeniz gereken lezzetler arasında kesinlikle yerini almalı!

12. Elbasan tavası

12. Elbasan tavası

İzmir'in yöresel yemekler arasında yer bulan bu et yemeğin yöresi Arnavutköy'dür. Yapımı da bir o kadar kolay olan bu yemeğe asıl lezzetini veren noktalardan biri pişirilen etin üzerine dökülen yoğurtla etin tekrar fırına verilmesi ve çıkarılmadan önce İzmir tulumu rendelenmesi diyebiliriz.

13. Lokma

13. Lokma

İzmir'in bir başka yöresel tatlarından biri de lokmadır. Hamurun kızartılıp üzerine şerbet dökülmesi ile elde edilen bu yapımı kolay olan tatlı düğünlerden cenazelere kadar birçok etkinlikte dağıtılmakta ve severek yenmektedir. Tüm Türkiye'de adı geçen bu tatlının ününe pek de şaşırmamak gerekiyor...

14. İzmir Köfte

14. İzmir Köfte

Yağda kızartıldıktan sonra fırına özel bir sos ve domates, biber gibi sebzelerle giren bu yemek ülkemizdeki yeri ayrı olan köftelerden... İzmir'e gitmişken bu lezzeti denemeden dönememenizi şiddetle öneririz.

15. Zülbiye

15. Zülbiye

Genelde İzmir'in Bergama ilçesinde Ramazan ayında satılması nedeniyle Bergama ya da Ramazan helvası olarak da bilinmektedir.

Zülbiye tatlısı geceden kabartılan hamurun kızartılmasının ardından 'havacıva' adı verilen bitkisel bir boyanın içine batırılmasıyla kırmızı renkli hale getirilmesi sonucu elde edilmektedir. İzmir’e ramazan ayında yolunuz düştüyse bu lezzeti tükenmeden denemenizi öneririz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
19
8
7
4
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın