Görüş Bildir
Haberler
İSO Başkanı Bahçıvan: 'Sadece Dövize Bağlı İhracat Modeli Gerçekçi Değil'

İSO Başkanı Bahçıvan: 'Sadece Dövize Bağlı İhracat Modeli Gerçekçi Değil'

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, 'Sadece dövize bağlı bir ihracat geliştirme modeli gerçekçi de değil kalıcı da değil.' dedi.

Merkez Bankası'nın faiz indirimleriyle  birlikte döviz kurları rekor kırıyor. Merkez Bankası’nın eylül ayından beri yaptığı faiz indirimleri nedeniyle TL’de yaşanan kayıp yüzde 40’ı bulmuş durumda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurdaki yükselişle birlikte değer kaybeden TL’nin ihracatı destekleyeceğini, düşen faizlerin ise yatırım ortamını artıracağını savunuyordu.

Kasım ayı sonunda TRT'ye konuşan Erdoğan, 'Yeni ekonomi modeliyle, yüksek faiz verecek sıcak para çekme politikasını elimizin tersiyle itiyoruz. Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz.' ifadelerini kullanmıştı.

Aynı yayında 'İhracatta gayet iyi konumdayız' diyen Erdoğan 'Çok çok iyi konumdayız. Şu anda 215-220 milyar dolarlara çıktık, yıl sonuna kadar bu 220'nin üzerine çıkacak. Bunlar Türkiye'nin ihracattaki rekoru.'  demişti.

"Gerçekçi de değil kalıcı da"

"Gerçekçi de değil kalıcı da"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, sadece dövize bağlı bir ihracat modelini gerçekçi bulmadığını söyledi.

Bloomberg HT'ye konuşan Bahçıvan'ın öne çıkan ifadeleri şöyle:

  • Sanayicinin ihracat üzerinden motive edilmesi çok önemli. İçinde olduğumuz ihracat artışı sevindirici olmakla birlikte sürdürülebilirlik konusunun da oldukça önemli olduğunu söylemek istiyorum.

  • Sadece dövize bağlı bir ihracat geliştirme modeli gerçekçi de değil kalıcı da değil.

  • İşin temelinde finansal istikrar oluşturup öngörülebilir bir iş dünyası yaratmak gerekiyor. Sadece kur tarafından baktığınızda tedarik, finansman ve yatırım kalitesinde yıpranma riski var.

  • Enflasyon gerçeği sizi bırakın yatırım yapmayı işletme sermayesini korumaya yönlendiriyor. Bu durumda işletme sermayesi ihtiyacı çıkıyor. Siz motive de olsanız yatırımlar ikinci planda kalıyor.

  • Üretici enflasyonu bu kadar yüksek olunca aşağıya yansıma riskini de beraberinde getiriyor. Enflasyonun önemli kısmı psikolojik, öncelikle psikolojiyi çözmek lazım. Enflasyon psikolojisi hakim olmaya başlayınca bunu geri döndürmek kolay olmuyor.

  • Sanayicinin iç pazarı göz ardı etmesi mümkün değil.

  • Asgari ücret konusunda iş dünyasının çalışanlarıyla empati kuracağını düşünüyorum.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın