Görüş Bildir
Haberler
IŞİD Kobani'ye Saldırdı: Ölü Sayısı 146'ya Yükseldi

IŞİD Kobani'ye Saldırdı: Ölü Sayısı 146'ya Yükseldi

FreiGeist
25.06.2015 - 09:20 Son Güncelleme: 26.06.2015 - 13:18

Kobani'ye bombalı araçlarla üç ayrı koldan saldırı başlatan IŞİD, YPG güçleri ile çatışmaya devam ediyor. IŞİD saldırısını 'örgütün Suriye'deki en büyük ikinci katliamı' olarak nitelendiren Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre ölenlerin sayısı 146'ya yükseldi.

IŞİD'in perşembe sabahı Kobani ve çevresine düzenlediği saldırılarda ölen sivillerin sayısı 146'ya yükseldi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, Kobani'deki ölümleri 'IŞİD'in Suriye'de gerçekleştirdiği en büyük ikinci katliam' olarak nitelendirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ne oldu?

BBC Türkçe’ye bilgi veren Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı Yardımcısı İdris Nehsan, IŞİD'in Perşembe sabahı saat 04:00 sularında hem Türkiye tarafından hem de Kobani’nin güneybatısından kente sızarak saldırdığını söyledi.

Nehsan, Kobani'nin güneybatısından IŞİD üyelerinin YPG üniformaları giyerek saldırdığını ifade etti ve 'Kente 5 araçla gelmişler ve kentin her yerine saldırdılar. Sınır kapısında bomba yüklü araç patlattılar. Kent merkezinde halkı taradılar. IŞİD Kobani güneybatısında yeralan Bexbetan köyüne de saldırdı. Orada da sivil ölü ve yaralılar var” dedi.

'Saldırının bir kolu Türkiye üzerinden geldi'

Dün BBC Türkçe’ye konuşan YPG’nin de içinde yer aldığı Burkan El Fırat Güçleri’nin Genel Komutanı Hakki Kobani, IŞİD’in Türkiye sınır Kapısı’ndan Kobani’ye girip saldırdığını öne sürerek, örgütün sınır kapısı ve bazı yerlerde bombalı araçları patlattırdığını dile getirmişti. 

IŞİD ile çatıştıkların sürdüğünü ve kentin denetiminin ellerinde olduğunu aktaran Kobani, örgütün kentte gördüğü yerde sivil halkı taradığını ifade etti. Kobani, halkın zarar görmemesi için dışarıya çıkmamaları konusunda da sürekli anonslar yaptığını kaydetti.

Burkan El Fırat Güçleri komutanı, Kobani merkezinde yeteri kadar YPG üyesinin de olduğunu ve sınır kapısına takviyeler gönderdiklerini sözlerine ekledi.

SANA: IŞİD militanları Kobani'ye Türkiye'den girdi

Suriye resmi haber ajansı SANA da, Kobani’ye saldıran IŞİD militanlarının kente Türkiye’den girdiğini öne sürdü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

 İlk yalanlama Şanlıurfa Valiliği'nden

Şanlıurfa Valiliği ise, IŞİD militanlarının bugün bomba yüklü araçla saldırdığı Kobani'ye Türkiye üzerinden gittiği iddialarını yalanladı.

Şanlıurfa Valiliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'DAEŞ terör örgütü militanlarının bu sabah saat 05.00 sıralarında Kobani’ye sızdığı ve bir araç patlattığı bilgisi edinilmiştir. Patlama sonrası yaralanan 41 kişi Suruç Devlet Hastanesine kaldırılmıştır. Hastaneye getirilen yaralılardan biri hastanede hayatını kaybetmiştir. Diğer yaralıların tedavileri Suruç Devlet Hastanesinde devam etmektedir. 

Akşam saatlerinde açıklama yapan Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi ise Kobani’deki çatışmada yaralanarak Suruç’a getirilenlerin sayısının 127’ye ulaştığını söyledi. Çiftçi, 4 kişinin de hayatını kaybettiğini açıkladı. 

'İddialar asılsız'

DAEŞ militanlarının Türkiye üzerinden Kobani’ye gittiği iddiaları asılsız olup, elimizdeki veriler örgüt üyelerinin Suriye’nin Cerablus kentinden Kobani’ye sızdığını ispatlamaktadır. Buna ilişkin görüntüler de en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır.'

Valilik, bölgedeki hassas durumu provoke etmek isteyenler olabileceğinden halkı sağduyuya davet etti.

Dışişleri de yalanladı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, IŞİD’in Kobani’ye Türkiye üzerinden geçtiği yönündeki haberlerin doğru olmadığını söyledi. Bilgiç, “Bunu kesinlikle reddediyoruz, doğru değil Urfa Valiliğimizin yaptığı açıklama bunların Cerablus üzerinden Kobani’ye geçtiği yönünde” dedi.

Kobani'de yaşanan çatışmanın ardından sınırdaki güvenlik önlemleri artırıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kobani'de bomba yüklü araçla ikinci intihar saldırısı

Öte yandan İngiliz haber ajansı Reuters, IŞİD militanlarının Suriye’nin kuzeyinde bulunan Kobani'ye bugün ikinci kez bombalı araçla saldırı düzenlediğini duyurdu.

'Türkiye'yi terörle aynı çizgide göstermek kimsenin hakkı da, haddi de değildir'

'Türkiye'yi terörle aynı çizgide göstermek kimsenin hakkı da, haddi de değildir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezindeki iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, terör örgütü IŞİD'in Kobani'deki saldırılarına ilişkin, 'Masum sivilleri hedef alan bu saldırıyı, en güçlü bir şekilde lanetliyor, telin ediyoruz. Biz bugüne kadar ülkemize sığınan, yardıma ihtiyacı olan, Türkiye'yi güvenli bir liman olarak gören hiç kimseye kapımızı kapatmadık, sırt çevirmedik. Nitekim olayın hemen ardından, bu saldırıda yaralanan tüm Suriye vatandaşları, ülkemize getirildi. Yaklaşık 130 civarında yaralı, hastanelerimizde tedavi altına alındı' dedi.

"Herkesten önce IŞİD'i terör örgütü ilan ettik"

"Herkesten önce IŞİD'i terör örgütü ilan ettik"

Türkiye’nin 10 Ekim 2013’te IŞİD’i herkesten önce “terör örgütü” ilan ettiğini anımsatan Başbakan, “Daha ilk günden tavrımızı belirledik. Özgür Suriye muhalefetinin yanında durduk” dedi.

“O gün de bugün de kimse Türkiye’nin Kobani’ye yönelik saldırılarla ilişkisi olduğunu ispat edemez” diyen Başbakan, 'Suriye'deki hiçbir kanda Türkiye'nin tek bir nebze katkısı olmadığı gibi IŞİD terör örgütüne karşı da en açık tavrı Türkiye sergilemiştir ve bütün bunlar sadece ve sadece iftiradan, ithamdan ibarettir' diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

PYD Kobani Eşbaşkanı: IŞİD'in elinde sivil rehineler var

PYD Kobani Eşbaşkanı: IŞİD'in elinde sivil rehineler var

Suruç’ta bulunan gazeteci Hikmet Durgun’un Kürt yetkililerin, IŞİD saldırılarında ölü sayısının arttığını ve beş sivilin IŞİD’in elinde bulunduğunu söylediğini aktarıyor.

BBC Türkçe’ye konuşan PYD Kobani Eşbaşkanı Ömer Eluş şunları söyledi:

“Kobani merkezde beş ayrı noktada IŞİD ile çatışmalar devam ediyor. YPG, IŞİD’in kaldığı yerleri kuşatmış durumda. IŞİD, Kobanili 5 sivili rehin almış. Kendisinden haber alınamayan sivilleri aradığımızda onların telefonuna IŞİD üyeleri çıktı ve telefonda kendilerine yakınlaşması halinde ellerindeki 5 sivil rehineyi öldürecekleri tehdidinde bulundular. Sivil rehineler arasında kadın ve çocuklar da var. IŞİD o sivil rehinelerle kentten kaçmak istiyor.”

Kobani Kantonu Sağlık Koordinasyonu üyesi Dr. Hikmet Ehmed ise IŞİD saldırısında ölü sayısının 45, yaralı sayısının ise 5115’ yükseldiğini söyledi.

Ehmed, durumu ağır olanları Türkiye’ye gönderdiklerini belirtti.

Sınır kapısında çatışmaların sürmesi nedeniyle IŞİD saldırısında yaralananlar Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan değil Kobani’nin batı ve sınır bölgesinden Türkiye’ye gönderiliyor.

YPG: IŞİD'in Türkiye'den geçtiğine dair kanıt yok

YPG: IŞİD'in Türkiye'den geçtiğine dair kanıt yok

Görsel: Al Jazeera

YPG Sözcüsü Redur Halil de Al Jazeera English'e yaptığı açıklamada IŞİD'in Kobani'ye kentin güneybatısından girdiğini açıklarken, 'YPG üniforması giymiş bir grup IŞİD üyesi muhaliflerin bayrağını çektikleri 5 araçla Kobani'ye girdi. Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarında bir bombalı aracı patlattılar' dedi. 

Redur Halil, 35 IŞİD üyesinin Kobani'nin içlerine doğru yayıldığını belirtirken, 'YPG güçleri tarafından etrafları sarıldı. Çatışmalar sonucu 10 IŞİD üyesi öldürüldü, 3'ü de Türkiye'ye kaçtı. Bazı görgü tanıkları IŞİD'in Türkiye'den Kobani'ye girdiğini söylüyor ama şimdiye kadar IŞİD'in Türkiye'den geçtiğine dair kanıt bulamadık' açıklamasını yaptı. 

Kaynaklar: BBC TürkçeAl Jazeera, Ajanslar ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
1
1
0
0