Görüş Bildir
Haberler
İşe Giriş Bonusu Vermeye Başladılar: İngiltere'de Çalışacak Eleman Bulunamıyor

İşe Giriş Bonusu Vermeye Başladılar: İngiltere'de Çalışacak Eleman Bulunamıyor

İngiltere'de hizmet ve lojistik başta olmak üzere pek çok sektörde eleman sıkıntısının yaşandığı bildiriliyor. 

Endişe verici boyutlara ulaşan sorunun çözümü için bir süpermarket zinciri işe alımlarda 1.000 sterlin işe giriş bonusu vermeye başladığını duyurdu.

Küresel çapta şirketler, pandeminin ardından artan talebi karşılayacak çalışan bulmakta zorlanıyor. Pandeminin yanı sıra Brexit'in yaralarını sarmaya çalışan İngiltere'de ise hemen hemen tüm sektörlerde kalifiye eleman bulma sıkıntısı giderek büyüyor. 

Bloomberg HT'den Ceren Dilekçi'nin haberine göre AB vatandaşlarının ağırlıklı olarak hizmetler sektöründe istihdam edildiği İngiltere'de özellikle konaklama, yeme-içme ve lojistik sektörlerinde sorun daha da büyük.

İş ilanları arama motoru Adzuna'ya gore, İngiltere'de Mart sonu Haziran ortası dönemde iş ilanları yüzde 45 oranında artış gösterdi. İstihdam Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Tony Wilson, iş açıklarının doldurulması için hemen harekete geçilmemesi durumunda önümüzdeki sene ülkede işgücü kıtlığı, yüksek enflasyon ve uzun dönemli işsizlikle karşı karşıya kalınacağını belirtiyor.

Birçok dükkan elemansızlık nedeniyle kapalı

Birçok dükkan elemansızlık nedeniyle kapalı

İngiltere'de çalıştıracak eleman bulamadığı için kapalı olan çok sayıda dükkan var. Taşımacılık alanındaysa ülkede 100 bin ağır vasıta şoförü açığı olduğu tahmin ediliyor, 25 binin Brexit sonrası ülkelerine dönmek durumunda kalması sorunun daha da büyümesine neden oldu.

Süpermarket zinciri Tesco, işe alımlarda ağır vasıta şoförlerine 1.000 sterlin işe giriş bonusu vermeye başladığını duyurdu.

Şoförlerin maaşları bir yılda yüzde 30 arttı

Şoförlerin maaşları bir yılda yüzde 30 arttı

Staff Assist UK İş Geliştirme Direktörü Franco Aiello, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, son bir yıllık dönemde ağır vasıta şoförlerinin maaşlarının yüzde 30 artışla yıllık 40 bin sterline çıktığını, şirketlerin ekstra bonus da ödediğini söylüyor.

Tüm sektörlerde çalışan sıkıntısı yaşandığını dile getiren Aiello, en fazla etkilenen sektörlerin nakliye ile lojistik olduğunu, özellikle kamyon şoförü istihdamı noktasında büyük sıkıntı olduğunu, işçi açığının alarm verici seviyelere ulaştığının altını çiziyor.

İngiliz işletmelerin Brexit ve kısa çalışma ödeneğinin etkisiyle kalifiye işgücüne ulaşmakta zorlandığını bildiren Aiello, çalışanların tam istihdam paketi tercih eder hale geldiğini ve piyasanın çalışanların yönlendirdiği bir pazar haline geldiğini söylüyor.

"Kısa çalışmadan yararlananlar dönmek istemiyor"

"Kısa çalışmadan yararlananlar dönmek istemiyor"

Ülkede çalışan açığı sorununun nedenlerinden biri de kısa çalışma ödeneği. Pandemi başlangıcından beri hükümetten maaş desteği alan hizmet sektörü çalışanları, sektöre dönme noktasında isteksiz.

upReach CEO'su John Craven, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, pandemi döneminde uygulanan karantinaların ekonomik aktiviteyi, emek talebi ve istihdamı dramatik ölçüde düşürdüğünü, kısa çalışma ödeneğinin kısmen bu durumu telafi etse de istenmeyen sonuçlar doğurduğunu belirtiyor.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlananların Eylül sonuna kadar işgücüne dönmeyi düşünmediklerini kaydeden Craven'e göre, ekonomi toparlandıkça işletmeler için çalışan bulmak zorlaşıyor.

Kalifiye olmayan işgücü gerektiren alanlarda açık olduğuna dikkat çeken Craven, konaklama sektöründe çalışanlara yüzde 20'ye kadar prim verilmeye başlandığını aktarıyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
8
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Süleyman Ceran

İNGİLTEREYİ İŞCİYE BOĞARIZ AÇ KAPIYI ELİZABETH TEYZE GELİYORUZ

Dicle Kaplan

allll beniii

Kata kulli

Adamların derdine bak