Görüş Bildir
Haberler
İrlanda Cumhuriyeti: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla İrlanda Rehberi

İrlanda Cumhuriyeti: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla İrlanda Rehberi

Özge Tepe
12.08.2023 - 04:00

İrlanda, Britanya Adaları'nın en batısındaki büyük adasının altıda beşini kaplayan Batı Avrupa ülkesidir. İrlanda'nın Atlantik kıyı şeridinin muhteşem manzarası 3200 kilometre genişliğinde İrlanda'nın Atlantik kıyı şeridinin muhteşem manzarası 3.200 km genişliğinde bir okyanusa bakmaktadır. İrlanda'nın başkenti Dublin, metropol alanı ülkenin toplam nüfusunun dörtte birinden fazlasına ev sahipliği yapan kalabalık ve varlıklı bir şehirdir.

Bu içeriğimizde İrlanda hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İrlanda Hakkında Genel Bilgiler

İrlanda Hakkında Genel Bilgiler

İrlanda, Britanya Adaları'nın en batısındaki büyük adasının altıda beşini kaplayan Batı Avrupa ülkesidir.  İrlanda artık hem kentleşmiş hem de Avrupalılaşmış olsa da, kültürü birçok benzersiz özelliği koruyor ve halkı, büyük ölçüde ülkenin kırsal geçmişinden kaynaklanan ve onu kutlayan folklorik ve sosyal geleneklere değer veriyor. 

Tarıma bağımlı olan İrlanda, özellikle 19. yüzyıldaki kıtlık döngüsü sırasında, İrlanda'dan kitlesel göçün başlıca nedenlerinden biri olarak uzun süre Avrupa'nın en fakir bölgeleri arasında yer aldı. 

İrlanda hakkında birkaç bilgi:

  • Başkenti: Dublin

  • Resmi Diller: İrlandaca ve İngilizce

  • Hükûmet Şekli: Üniter parlamenter cumhuriyet

  • Yüzölçümü: 70.273 km2

  • Nüfus: (2023 tahmini) 5.203.000

  • Para Birimi: Euro

İrlanda'nın Tarihi

İrlanda'nın Tarihi

Yüzyıllar boyunca tarih öncesi İrlanda'da bir dizi önemli tarihi olay meydana geldi. MÖ 6000'deki ilk insan yerleşiminden bu yana İrlanda, sivil nüfusunda birçok istila ve değişim dönemi geçirdi. Bu zengin tarih ve miras, İrlanda'nın bugünkü benzersizliğini kazanmasını sağlamış.

İrlanda'da iz bırakan ilk büyük ve uzun ömürlü insanlar Keltlerdi. Keltler, İrlanda'nın gelişmekte olan toplumunda büyük bir rol oynadılar ve kültürümüzde önemli bir rol oynadılar. 8. yüzyılın sonlarına kadar İskandinavya'dan gelen Vikingler İrlanda'ya ve Avrupa anakarasının çoğuna akın etmeye başlayana kadar rakipsiz kaldılar.

İrlanda'daki topraklarını ve siyasi hakimiyetini geri kazanma umuduyla İrlanda'nın Katolik çoğunluğu, İngiltere'nin 1688'deki Şanlı Devrimi'nde İngiliz Katolik kralı II. James'in yanında yer aldı. İrlanda tarihindeki en trajik ve son derece yıkıcı olaylardan biri, 19. yüzyılın ortalarında yaşanan Büyük Kıtlık'tı. 'Büyük Açlık' olarak da anılan, 1845 ile 1849 yılları arasında süren Büyük Kıtlık, nüfus ve kültürde sismik bir değişim yaratarak İrlanda tarihini etkileyen tartışmasız en büyük felaketti.

1922 yılında nihayet İrlanda bağımsızlığını kazandı.

Coğrafi Açıdan İrlanda

Coğrafi Açıdan İrlanda

İrlanda Cumhuriyeti, Büyük Britanya'nın batısında uzanan bir adanın büyük bir bölümünü kaplar. İrlanda'nın iklimi batı denizciliği olarak sınıflandırılır. Baskın etki Atlantik Okyanusu'dur. Kuzey Atlantik Akıntısının hafif güneybatı rüzgarları ve ılık suları iklimin ılımlı kalitesine katkıda bulunur.

Sıcaklık adanın tamamında neredeyse eşittir. Ortalama hava sıcaklıkları, yılın en soğuk ayları olan Ocak ve Şubat aylarında temel olarak 4-7 derece arasındadır. En sıcak aylar olan Temmuz ve Ağustos aylarında, sıcaklıklar genellikle 14-16 derece arasında değişir.

En güneşli aylar, ülkenin büyük bir bölümünde sırasıyla günde ortalama 5,5 ve 6,5 saat güneş ışığının olduğu ve araziyi oluşturan eski tarlalar ve yerleşim yerlerinin berrak, canlı bir ışık altında parladığı Mayıs ve Haziran aylarıdır.

Ekonomik Açıdan İrlanda

Ekonomik Açıdan İrlanda

İrlanda karma bir ekonomiye sahiptir. Anayasa, devletin sanayi ve ticarette özel girişimi desteklemesini sağlar ancak özel girişimlerin yokluğunda devlet temel hizmetleri sağlayabilir ve kalkınma projelerini teşvik edebilir. 

Bu nedenle, devlet destekli kuruluşlar, ülkenin demiryolu ve karayolu taşımacılığını, bazı televizyon ve radyo istasyonlarını, elektrik üretim ve dağıtım sistemini ve turba endüstrisini işletmektedir.

İrlanda ekonomisinin 2008 sonlarında çökmesi ülkede ekonomik kaos yarattı. İrlanda, Kasım 2010'a kadar durumunu yönetmek için mücadele etti, ancak sonunda AB, IMF ve ikili yardım sunan ülkelerden 100 milyar dolardan fazla bir kurtarma paketini kabul etti.

İrlanda'nın Nüfusu

İrlanda'nın Nüfusu

İrlanda, tarihsel zamanlarda Keltler, Norsemenler, Normanlar, İngilizler ve İskoçlar tarafından işgal edilmiş ve sömürgeleştirilmiş olmasına rağmen, buna karşılık gelen hiçbir örnek yoktur.

Etnik ve ırksal azınlıklar, İrlanda nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturuyor; bu oran, 21. yüzyılın ilk on yılında ikiye katlandı. Avrupa , Afrika ve Asya'nın geri kalanından gelen göç, 20. yüzyılın son yirmi yılından beri önemli olmuştur. 

Artan göçün ana faktörleri, Avrupa Birliği tarafından sağlanan daha açık işgücü piyasası ve çağdaş İrlanda ekonomisinin küreselleşmiş doğası olmuştur ve her ikisi de yeni sakinler dalgasını kendine çekmiştir. Bugün Polonyalılar, İrlanda'daki en büyük azınlık nüfusunu oluşturmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İrlanda'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam

İrlanda'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam

İrlanda'nın kültürel ortamı, halkın eski Kelt gelenekleri ile onlara dışarıdan, özellikle Britanya'dan dayatılanlar arasındaki dinamik etkileşimle şekillenmiştir. 

Günlük Yaşam

İrlanda, tek bir ulusal kültür yerine birkaç farklı bölgesel kültüre sahiptir; dahası, şehirlilerin günlük yaşamları bazı açılardan kırsalda yaşayanlardan çok farklıdır.

Dil

İrlanda'da birinci resmi dil İrlandacadır. İkincisi ise İngilizcedir. Tüm resmi belgeler hem İrlandaca hem de İngilizce olarak yayınlanmaktadır.

Din

Kelt dini, 5. yüzyılda Hıristiyanlığın benimsenmesinden çok önce İrlanda üzerinde büyük bir etkiye sahipti. Hristiyanlığa geçişten bu yana, Kuzey İrlanda'daki Armagh'daki dini merkeziyle Roma Katolikliği adanın başlıca dini olmuştur.

İrlanda'da Gezilecek Yerler

İrlanda'da Gezilecek Yerler
  • Guinness Storehouse

  • Phoenix Parkı

  • Dublin Kalesi

  • Kilmainham Gaol

  • National Gallery of Ireland

  • National Botanic Gardens

  • Christ Church Cathedral

  • Cliffs of Moher

  • Blarney Şatosu

  • EPIC The Irish Emigration Museum

İrlanda'ya Nasıl Gidilir?

İrlanda'ya Nasıl Gidilir?

İrlanda'ya neredeyse yılın her günü İstanbul'dan direkt uçuşlar kalkar. Bu uçuşlarla İrlanda'ya gidebilirsiniz.

Türk vatandaşlarının önce vizeye başvurması gerekmektedir. Umuma Mahsus, Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport sahipleri vizeye tabiidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın