Görüş Bildir
Haberler
Hünnap, Çiğde, İnnabi... Yöresine Göre İsmi Değişen Bu Muhteşem Meyvenin Sağladığı 10 Fayda

Hünnap, Çiğde, İnnabi... Yöresine Göre İsmi Değişen Bu Muhteşem Meyvenin Sağladığı 10 Fayda

Eylül ayında olgunlaşıp tezgahlara çıkan meyvelerden biri de Hünnap. Çiğde ya da innabi adıyla da bilinen bu meyvenin dünya genelinde sağlık açısından yararlarıyla ilgili yapılmış bir çok çalışma bulunuyor. Kış aylarının ılıman geçtiği bölgelerde özellikle de Denizli'nin bazı köylerinde daha çok yetiştirme imkanı bulunan hünnap, meyve olarak; kurutulmuş haliyle, çayı ve suyu içilerek tüketilebiliyor.

Kaynak: 1, 2

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Araştırmalar Hünnap sıvısından alınan örneklerde, meyvenin kanserin önlenmesinde etkili olabileceğini gösteriyor.

İran'daki Aşı ve Serum Araştırma Enstitüsü'nde yapılan bir araştırma, olası insan kanser etkileri ve insan tümör hücre dizilerinin apoptoz (otomatik hücre ölümü) indüksiyonu için kurutulmuş hünnap meyvesinin su özünü test etti. DNA parçalanması analiziyle hünnap ekstraktının, insan tümör hücre belirtilerini, özellikle de bir lösemi belirtilerini önlediğini gösterdi.

2. Çin'de uykusuzluk sorunlarını gidermek için yaygın olarak kullanılıyor.

Hünnap tohumları, flavonoidler, saponinler ve polisakkaritler olarak bilinen bileşikleri içerir. Çalışmalar, hünnapın yüksek saponin içeriğinin, doğal bir sakinleştirici olarak hareket etmesini ve tüm sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı bir etkisi olduğunu göstermiş. Yatmadan önce bir çay bardağı kadar içmek sizi rahatlatabilir.

3. Genel gastrointestinal ortamı iyileştirebiliyor.

Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi'nde ( Journal of Agricultural and Food Chemistry) yayınlanan bir çalışma, günde yeterli miktarda tüketilen bu meyvenin; genel gastrointestinal ortamı iyileştirebildiğini ve bağırsak mukozasındaki toksik amonyak ve diğer zararlı bileşikleri azaltabildiğini açıklamıştır.

4. Kronik kabızlıktan kurtarabiliyor.

12 denek üzerinde yapılan çalışmada düzenli olarak hünnap tüketen kişilerin %84'ündeki kronik kabızlık probleminin düzeldiği görülmüştür.

5. İyi bir C vitamini kaynağı

5. İyi bir C vitamini kaynağı

Yüksek antioksidan ve C vitamini içeren hünnap, günlük tüketilmesi gereken anahtar maddeleri vücudunuza sağlayabiliyor. A vitaminiyle de birleşerek bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yüksek tansiyon şikayetlerine iyi gelebildiği söylenmektedir.

6. Yüksek tansiyon şikayetlerine iyi gelebildiği söylenmektedir.

Bir fincan hünnap suyu günlük potasyum ihtiyaçlarınızın yaklaşık olarak %15'ine sahiptir. Günlük gerekli potasyum alımı tansiyonunuzu kalp sağlığı açısından gerekli olan seviyede tutmaya yarar. Yüksek tansiyon şikayetlerine iyi geldiği söylenmektedir. Doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz.

7. Hünnap, zihin ve beden üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

7. Hünnap, zihin ve beden üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

Doğal bir antidepresan, anti-anksiyete ve stres önleyici tıbbi gıda olarak kullanıldğı söylenmektedir. Journal of Ethnopharmacology'de yayınlanan bir çalışmada elde edilen sonuçlar, hünnap tohumu ekstraktının daha düşük bir dozda anti-anksiyete etkileri ve daha yüksek bir dozda kullanıldığında sedatif etkiler sağladığını ortaya koymaktadır.

8. Meyvede bulunan antioksidanlar meyveyi doğal yaşlanma karşıtı bir gıda haline getirir.

Ayrıca Çin tarihinde bu meyvenin cilt kızarıklığına, güneş yanığına ve kuruluğa karşı ilaç olarak yaygın şekilde kullanıldığı da söylenmektedir.

9. Enerji santrali olan bir meyve.

Az kalorisi olmasına rağmen iyi bir enerji deposudur.

10. Sağlıklı dişler, kaslar ve kemikler...

Bu meyvedeki kalsiyum ve fosforun varlığı, kemiklerin ve dişlerin güçlenmesinde etkili oluyor. Kasları güçlendirmeye yardımcı olan yaklaşık 3 gr (28 gram) magnezyum içermektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
88
40
12
11
10
5
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
starryknight

canım hünnap çok severim

fidanistanbul

Hünnap Fidanı için; https://www.fidanistanbul.com/?shop=arama&q=h%FCnnap