Görüş Bildir
Haberler
Hünkar Beğendinin Adı Nereden Gelir?

Hünkar Beğendinin Adı Nereden Gelir?

Kevserin Mutfağı
23.04.2015 - 23:22 Son Güncelleme: 24.04.2015 - 00:17

Ben kendimi bildim bileli yemeği beğenen hünkarın Osmanlı padişahlarından biri olduğunu zannediyordum. Meğer öyle değilmiş. Hünkar beğendi ilk defa İstanbul'a Sultan Abdülaziz'i ziyarete gelen Fransız İmparatoriçesi Eugenie için Dolmabahçe Sarayının mutfaklarında pişirilmiş. Aslında hünkar değil imparatoriçe beğenmiş yemeği. Ama iyi ki hünkar demişler kadına yoksa mutfağımızda imparatoriçe beğendi diye bir yemek olacaktı:)

Bu ziyaret sırasında Abdülaziz ve Eugenie'in bir aşk yaşadığı da söylenmektedir. Abdülaziz ve Eugenie ilk defa Eugenie'nin istanbul ziyaretinden 2 yıl önce Paris'te tanışmışlar. Abdülaziz Eugenie'i görür görmez aşık olmuş ve Paris ziyareti boyunca ondan başka hiçbir şeye bakamamış rivayete göre. Eugenie de güzelliği dillere destan bir hatunmuş o zamanlar.

İki yıl sonra Eugene Süveyş Kanalı'nın açılışı için Mısır'a giderken İstanbul'a uğramış. İstanbul'a gelir gelmez Abdülaziz Eugenie'i hediyelere boğmuş. Eugenie Beylerbeyi Sarayında ağırlanmış. Yine rivayete göre 17 Ekim gecesi herkes uyuduktan sonra Abdülaziz Eugenie'in Beylerbeyi Sarayındaki odasına gitmiş ve bütün geceyi orada geçirmiş. Bu kaçamak gizli kalmayı başaramamış ne yazık ki. Tüm İstanbul bu dedikoduyla çalkalanıyormuş. O kadar ki Sultan Abdülazizin annesi Pertevniyal Valide Sultan Eugenie'i bizzat ziyaret ederek 'senin kocan yok mu? Ülkene dönsene sen.' diye çıkışmış.

Daha fazla ileri gidememiş zaten bu aşk. Abdülaziz tahttan indirilip öldürülmüş, Eugene de kocasıyla birlikte sürgüne gönderilmiş. Ancak 1911 yılında yani Eugene 85 yaşında iken  İstanbul'a bir ziyaret daha gerçekleştirmiş ve bu ziyaret sırasında Abdülaziz'in oğlu Yusuf İzzettin Efendi ile görüşmüş, Beylerbeyi Sarayını ziyaret etmiş. Bu ziyaret dedikoduları daha da güçlendiriyor olmasına karşın kesin kanıtı olmayan şeyler her zaman dedikodudan ibarettir benim için.

Ama eğer bu söylenti doğruysa Eugenie'in önüne ne koysan beğenirmiş o zaman zaten bence:) Aşık kadının gözü yemek mi görür. Neyse ki bu lezzetli yemeği pişirmişler de adının hakkını vermiş:)

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın