Görüş Bildir
Haberler
HSK Seçimleri: 7 Üyenin 4'ünü Cumhur, 3'ünü Millet İttifakı Seçecek

HSK Seçimleri: 7 Üyenin 4'ünü Cumhur, 3'ünü Millet İttifakı Seçecek

Ulaş
20.05.2021 - 13:27

Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) 7 Haziran'da görev süresi dolacak 11 üyesinden 7'si ilk kez Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından belirleniyor. HSK üyeliği için ilk oylama bugün TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu'nda yapıldı. Buna göre TBMM tarafından seçilen 7 üyenin 4'ü Cumhur, 3'ü Millet İttifakı tarafından seçilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hakimler Savcılar Kurulu'nun (HSK) Adalet Bakanı ve Bakan Yardımcısı haricindeki 11 üyesinin görev süresi 7 Haziran’da sona eriyor.

HSK üyeleri nasıl seçiliyor?

HSK üyeleri nasıl seçiliyor?

13 üyeden oluşan Hakimler Savcılar Kurulu'nun (HSK) Adalet Bakanı ve Bakan Yardımcısı haricinde 11 üyesi bulunuyor. Bunların 4'ünü Cumhurbaşkanı Erdoğan atıyor. Kalan 7 üye TBMM Genel Kurulu tarafından belirleniyor.

Adalet Bakanı ve Bakan Yardımcısı HSK'nın doğal üyesi. Bu durum Avrupa Birliği raporlarında sıkça altı çizilen ve 'sorunlu' olarak görülen konulardan biri. AB, Adalet Bakanının HSK ile ilişkili olmasını yargı bağımsızlığını zedelediğini düşünüyor.

Cumhurbaşkanı 4 üyeyi birinci sınıf adli ve idari yargı hakim-savcıları arasından Meclis ise 7 HSK üyesinden üçünü Yargıtay, birini Danıştay üyeleri arasından üçünü ise hukukçu öğretim üyeleri ile meslekte 15 yılını doldurmuş avukatlar arasından seçiyor.

GRECO: 'Türkiye'de iktidarın yargı üzerindeki etkisi sürüyor.'

GRECO: 'Türkiye'de iktidarın yargı üzerindeki etkisi sürüyor.'

Avrupa Konseyi’nin Yolsuzlukla Mücadele Grubu (GRECO), mart ayında Türkiye'de milletvekilleri ve yargı mensuplarına ilişkin yolsuzluğun önlenmesi ve siyasi partilere yönelik mali desteğin şeffaf hale gelmesi konularında iki rapor yayımladı.

Raporda GRECO, temel yapısal değişikliklerin Türkiye'de yargı bağımsızlığını zayıflattığını belirterek, 'Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) üyelerinin Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı tarafından atanıyor olması ve bu üyelerin hakimler ve savcılar tarafından seçilmiyor olması Avrupa standartlarına tamamen ters düşüyor.' uyarısında bulundu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
9
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Resho

Ona 4'ünü cumhur ittifakı seçiyor demeyin 4'ünü Cumhurbaşkanı diğer 4'nü de Cumhurbaşkanı seçiyor demek lazım.

Resho

Dostum 11 üye var. 4'nü CB direk, 4'ünü Cumhur 3'nü de Millet ittifakı seçecek. Cumhur İttifakı demek zaten CB demek değil mi boşuna komisyon kurup yormasınlar.