Görüş Bildir
Haberler
Hoş Geldin Zam: Bu Yıl Ramazan Sofraları Yüzde 25 Daha Pahalı

Hoş Geldin Zam: Bu Yıl Ramazan Sofraları Yüzde 25 Daha Pahalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı basın açıklamasında Ramazan ayının ilk günlerinde cep yakan iftariyelik fiyatlarına dikkat çekti. Karabıyık, dört kişilik bir ailenin sadece peynir, zeytin, domates, salatalık ve çaydan oluşan iftar yemeğinin bile günlük 15-20TL tuttuğunu söyledi ve ekledi 'Ramazan sofraları yüzde 25 zamlı kuruluyor.'

Öte yandan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise sosyal medyadan paylaştığı bir video ile 2018 yılındaki Ramazan ile bu yıl ki Ramazanı karşılaştırdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AA'nın aktardığı habere göre, Karabıyık 17 saat oruç tutan vatandaşlara sağlıkçıların 3 bin kalorilik bir iftar menüsü oluşturmaları yönünde tavsiyelerde bulunduğunu hatırlattı.

Yüzde 32 olarak açıklanan gıda enflasyonunun yanı sıra iftariyeliklere yapılan zamlar nedeniyle sofraların geçen yıla göre, yaklaşık yüzde 22 zamlı kurulduğunu söyleyen Karabıyık, tavsiye edilen 3 bin kalorilik menü ile yalnızca oruç açmanın maliyetinin 2 bin 600 TL'yi aştığını ifade etti.

'Ramazan sofrası geçen yıla göre 500 TL zamlı kuruluyor'

'Ramazan sofrası geçen yıla göre 500 TL zamlı kuruluyor'

Karabıyık, “Dört kişilik ailenin mercimek çorbası, etsiz kuru fasulye yemeği, pirinç pilavı ve güllaçtan oluşan 4 çeşit yemekli ramazan sofrasının maliyeti ise en düşük fiyatlı ürünler kullanıldığında 40-45 TL'ye mal oluyor. Bu menüye pide/ekmek, su, meşrubat, meyve, hurma vs. de eklendiğinde, etli bir yemek ile birlikte günlük iftar maliyeti 90 TL'yi buluyor. Yani; tavsiye edilen 3 bin kalorilik menu ile yalnızca oruç açmanın ramazan boyunca yaklaşık maliyeti 2600 TL'yi aşıyor. 2018 yılındaki fiyatlar doğrultusunda aynı hesap yapıldığında, günlük yaklaşık 65-70 TL'ye malolan iftar sofrası, Ramazan ayı 2019 yılında 29 gün sürecek olmasına rağmen, geçtiğimiz yıldan bugüne ortalama yaklaşık %25 oranında artan fiyatlar nedeniyle vatandaşın yaklaşık 500 TL daha fazla harcayacağını gösteriyor” dedi.

'Sadece domates peynirden oluşan sofranın maliyeti 20 TL'

'Sadece domates peynirden oluşan sofranın maliyeti 20 TL'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yapılan zamlar nedeniyle dört kişilik bir ailenin sadece peynir, zeytin, domates, salatalık ve çaydan oluşan iftar yemeğinin bile günlük 15-20TL tuttuğunu söyleyen Karabıyık, yalnızca ekmek, peynir, zeytin, çay ve şeker ile orucunu bozacak vatandaşın, sofrasını geçtiğimiz yıla göre yaklaşık %22 zamlı kurduğunu dile getirdi.

'Asgari ücretli fitreye muhtaç'

'Asgari ücretli fitreye muhtaç'

İftar sofralarının maliyeti göz önüne alındığında, asgari ücretli bir çalışanın başka hiçbir gideri olmasa dahi 29 günlük iftar sofrasını borçla kurduğunun altını çizen Karabıyık şöyle devam etti:

'Ortalama memur maaşının 3 bin 785 TL olduğu ülkemizde bir memurun maaşının %70'ini yalnızca oruç açmak için ayırmak zorunda kaldığını görüyoruz. Asgari ücrete ve memur maaşlarına yapılan zamlar, temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar karşısında günden güne erirken, 2019 yılında iftar sofrası kurmak bile bu zamlar nedeniyle bir hayale dönüşüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, asgari şartlara göre belirlenen fitre miktarını bu zamlar nedeniyle artırarak 23 TL olarak belirlemişken, gelinen noktada dört kişilik bir ailenin aylık harcaması 2 bin 760 iken asgari ücretin 2 bin 20 lira olması asgari ücretle çalışan vatandaşımızın fitreye muhtaç olduğunu gösteriyor.'

'Bayramda baklava ortalama yüzde 32'lik zam ile ikram edilecek'

'Bayramda baklava ortalama yüzde 32'lik zam ile ikram edilecek'

Ramazan Bayramı'nda yapılacak ev ziyaretlerinin de, geleneksel ikramlardaki zamlardan etkilendiğini söyleyen CHP'li vekil, “Misafirlerine çay/kahve ve ev baklavası hazırlayacak bir aile, undaki %66, cevizdeki %25, nişastadaki %33'lük ve toz şekerdeki yüzde 5'lik artışla, cevizli baklavayı ortalama yüzde 32'lik zam ile ikram edecek. Misafirler orta şekerli kahveyi de küp şekerdeki %43, Türk kahvesindeki %15'lik zam ile içecek” ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da bir video ile Ramazan sofralarındaki zamma dikkat çekti

Karamollaoğlu, 'Nerede o eski Ramazanlar' başlığıyla sosyal medya hesabı Twitter'dan yeni bir video paylaştı. Yapılan paylaşımda sebzelerin geçen yıl ramazan ayındaki ve bugünkü fiyatları karşılaştırıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
63
33
18
9
7
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mert Kaya

Onlara oy veren birine sorduğumuzda yemem ne olacak diyo o zaman kardeşim benim içinde sıkıntı yok para bende gani gani sürünen sizlersiniz şuraya çevreme ba... Devamını Gör

clearskies

😂🤣😉👍

Fatih Öztürk

Her şey çok güzel olacak abi eninde sonunda olacak

ipavlov

Duyarsızlaştım artık, bir şey hissetmiyorum.