Görüş Bildir
Haberler
Hikayesini Muhtemelen Bilmediğiniz 8 Semt İsmi

Hikayesini Muhtemelen Bilmediğiniz 8 Semt İsmi

Mustafa Aslan
28.07.2015 - 13:30 Son Güncelleme: 28.07.2015 - 15:26

Semt İsimlerinin Hikayeleri

Gün içinde isimlerini defalarca duyduğumuz, içinde yaşadığımız semtlerin hikayeleri var. İsimlerini de çoğunlukla bu hikayelerden alıyorlar. İlgimi çeken birkaç tanesinin hikayesini araştırdım ve birer otobüs durağı olmaktan öte olduklarını, şehrin tüm yaşantısını içlerinde sakladıklarını fark ettim. Instagram'dan bir süredir parça parça paylaşıyordum. En çok ilgimi çekenleri burada da paylaşayım dedim.

Kaynak: http://sehrisev.com/2015/semt-isimler...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Galata

Galata

Hakkında en çok söylenti olan semtlerden biri Galata. 6. yüzyılda Milet’li Hesychius’un dediğine göre burada bulunan incir bahçelerinden dolayı bölgeye Syka denirmiş. Galata isminin daha sonradan, Rumca “süt” anlamına gelen gala kelimesinden ortaya çıktığı söyleniyor. Bir diğer iddia da, İtalyanca’nınCenova Lehçesi’nde yokuş anlamına gelen “caladdo” sözcüğünden türediği.

Caddebostan

Caddebostan

18 yüzyılda tarla ve ağaçlarla kaplı bölge, kaçakların saklanma yeri haline gelmiş. Rivayete göre kaçaklara karşı buralarda kol gezen bostancı devriyelerinden dolayı semte önceleri “Cadı Bostanı” denmiş. Cemal Paşa’nın burayı almasından sonra ise semt “Caddebostanı” olarak anılmaya başlamış. Daha sonra ise “Caddebostanı” isminin sonundaki ı harfi zamanla düşmüş ve Caddebostan olarak kalmış.

Kalamış

Kalamış

Kalamış’ın isminin Rumca sazlık, kamışlık anlamına gelen “kalamis” kelimesinden geldiği söyleniyor. Bir süre öncesine kadar burada bulunan bodur ve sık sazlardan dolayı böyle adlandırıldığı sanılıyor.

Pera

Pera

Bölge, Cumhuriyet Dönemi’nde resmi adı Beyoğlu olarak değiştirilene dek Pera diye anılıyor. Bölgenin ismi Yunanca “ötedeki” demek olan ve karşı yaka anlamına gelen Πέρα’dan geliyor.

Moda

Moda

18. yüzyılda, sanatın ve estetiğin değer kazandığı Lâle Devri’nde “trend” semtler arasına giren Moda, burada yaşayan gayrimüslimler Avrupa kültür ve modasına ayak uydurduğu için bu isimle anılmaya başlanmış.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Karaköy

Karaköy

Karailer (Karaylar) olarak adlandırılan Musevi Türkler, eskiden beri Tarihi Yarımada ve Galata’nın karşılıklı sahillerinde oturdukları için buralar Karai Köy olarak adlandırılırmış. Yeni Camii inşa edildiğinde Museviler diğer yakadan çıkmak zorunda kalmış.

Kandilli

Kandilli

Kandilli’ye 19. yüzyılın sonuna kadar “Kandillibahçe” denirmiş. Bir şehzadenin doğumunu kutlamak için burada yedi gece kandil yaktıran IV. Murad’ın bölgeye ismini verdiği söyleniyor. Diğer bir söylenti de, bu bölgede yürüyüşe çıkan padişahlara yaranmak isteyen bir papazın bahçesini kandillerle donattığı ve bu yüzden bölgenin adının Kandillibahçe olarak kaldığı.

Eminönü

Eminönü

Eminönü’nün isminin nereden geldiğiyle ilgili iki tez var. İlkine göre, Osmanlı Dönemi’nde deniz gümrüğü ve Gümrük Eminliği bu bölgede yer alıyordu. Zamanla semt “Emin önü” olarak anılmaya başlandı. Diğer teze göre ise belediye binasının bulunduğu semt halk arasında “Emanet önü” olarak adlandırılmış. Bir süre sonra dilden dile Eminönü’ne dönüşmüş.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın