Görüş Bildir
Haberler
Her Kadının Yaşadığı Vajinal Akıntı Farklı Renklerine Göre Ne Anlama Geliyor?

Her Kadının Yaşadığı Vajinal Akıntı Farklı Renklerine Göre Ne Anlama Geliyor?

Vajinal akıntı, günlük hayatımızda her kadında görülen bir durumdur. Bazı zamanlar ise renginde veya kokusunda değişiklik gözlemlenebilir ve bu, vücudumuzda yolunda gitmeyen bazı şeylerin göstergesi olabilir.

Farklı renkteki vajinal akıntıların vücut sağlığınız hakkında ne söylediğini Dailymail'den sizler için derledik.

Kaynak: https://www.dailymail.co.uk/health/ar...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dr. Kathryn Basford'a göre:

Dr. Kathryn Basford'a göre:

Açık renkte ve rahatsız edici kokusu olmayan akıntılar adet döngüsü ile ilgili olabilir ve normaldir. Ancak; balığımsı kokan akıntılar, cinsel ilişkiyle bulaşan bel soğukluğu, enfeksiyon veya vajinal bakteri gibi hastalıkların belirtisi olabilir.

Enfeksiyonun ilk habercisi olan akıntıdaki renk değişimidir fakat olayın ciddiyetini anlamanıza yardımcı olacak ağrılar gibi başka belirtiler de var.

1. Kokusuz ve şeffaf akıntı:

Genellikle, kokusuz ve şeffaf olduğunda zararsız olan akıntının rengi veya kokusu değiştiği an, uzman bir doktora danışmanız gerekir.

Enfeksiyon, bakteri oluşumu ve vajinal pamukçuk, uzman bir doktor tarafından verilen ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir fakat durum her zaman düşünüldüğü kadar basit değil ne yazık ki... Akıntıdaki değişim rahim ağzı kanserinin ve hamileliğin belirtisi de olabilir.

2. Gri akıntı:

Gri akıntı, cinsel yolla bulaşan gardnerella mikrobuyla ilişkilendirilir. Doktor tarafından verilen ilaçlarla tedavi edilen mantar enfeksiyonu ve bakteriyel vajinozisi olan hastaların akıntılarında ise grimsi renge ve balığımsı kokuya rastlanmak oldukça muhtemeldir.

3. Bulanık ve yoğun beyaz akıntı:

Kokusuz ve beyaz akıntı normal olmasına rağmen eğer akıntınız bulanık ve yoğun ise mantar enfeksiyonunun göstergesi olabilir. Bu durumda; yoğun kaşıntı, şişme ve ağrılı cinsel ilişki yaşayabilirsiniz. Doktorunuzun verdiği reçeteli antibiyotiklerle bu sorundan kolayca kurtulabilirsiniz.

4. Yeşil akıntı:

4. Yeşil akıntı:

Kötü kokuyla birlikte yeşil veya sarı akıntı; bel soğukluğu, trikomonaz ve klamidya enfeksiyonunun belirtisi olabilir. Uzun süre kullanılan tampon veya spiral de yeşil akıntının sebeplerindendir. Tedavi edilmemesi durumunda komplikasyonlar görülebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Sarı akıntı:

5. Sarı akıntı:

Bazı sarı akıntılar normal kabul edilse de, bazıları trikomoniyaz olarak bilinen ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonun belirtisi olabilir. Akıntıda kokunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Eğer sarı akıntınızda kötü bir koku da varsa doktora başvurmanız gerekir. Klamidya ve bel soğukluğu hastalarında nadiren de olsa sarı akıntı görülebilir.

6. Kırmızı ve kahverengi akıntı:

Kırmızı ve kahverengi akıntı, adet döneminizin sonunda veya adet döneminiz başlamadan birkaç gün önce görülebilir.  Lekelenme olarak adlandırılan, adet döneminiz dışında da kahverengimsi akıntı yaşamanız normaldir. Fakat, diğer maddelerde de bahsedildiği gibi, akıntı yaşarken koku ve gariplik varsa enfeksiyon belirtisi ve hatta kanser belirtisi olabilir. Rahim ve rahim ağzı kanserinin en yaygın belirtilerinden birisi adet dönemi dışındaki vajinal kanamadır.

7. Pembe akıntı:

Adet döneminin diğer bir habercisi olan pembe akıntı, aynı zamanda dış gebelik, bel soğukluğu, yumurtalık kisti ve hormonal dengesizlik gibi ciddi sağlık sorunlarının da sinyali olabilir. Gebeliğin de habercisi olan pembe akıntı, bu sürecin başında görülürse düşük belirtisi olabilir fakat hamileliğin son döneminde görülen pembe akıntı, rahminizin doğuma hazır olduğunun göstergesidir.

Bonus: Smear testi her kadının yılda bir kez yaptırması gereken bir testtir.

Jinelojik muayenelerin rutini olan smear testinde,işlem acısız bir şekilde yapılır. Rahim ağzından alınan örnekler incelendikten sonra, kanser öncesi lezyonları erken tanımlanır ve geç olmadan tedaviye başlanır. 

Yapılan araştırmalar, smear testinin yaygınlaşmasının ardından rahim ağzı kanseri ölümlerinin %72 azaldığını gösteriyor.

#SmearForSmear kampanyasına, Tamara Ecclestone, Rebekah Vardy  ve Gaynor Faye dahil olmak üzere birçok ünlü isim dikkat çekti ve destekledi. Sağlığınız için siz de smear testi yaptırın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
346
51
34
33
33
33
25
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın