Görüş Bildir
Haberler
'Hayatım Kaymış...' Diyenlerin Severek İzleyebileceği Varoluşsal Problemleri Konu Alan Filmler

'Hayatım Kaymış...' Diyenlerin Severek İzleyebileceği Varoluşsal Problemleri Konu Alan Filmler

Merhabalar. İnsanın varoluşsal sıkıntıları, hayattaki amacını bulma çabası, daldığı derin düşünceler ve yalnızlığı, sinema tarihinde en çok işlenen konulardan yalnızca birkaçıdır. İnsanlar sürekli kendilerini ve hayatlarını anlamlandırma çabası içerisindedir. Hepimiz öyleyiz. Bu içerikte içsel mücadelelerimizi ve anlam arayışlarımızı konu alan filmleri sizler için listeledim. Filmler @davidcinema adlı kullanıcının Twitter'da takipçilerine sorduğu 'İzlediğiniz en varoluşsal film hangisiydi?' sorusuna verilen cevaplardan alınmıştır. Eminim siz de bu filmleri izlerken kendinizden parçalar bulacaksınız. 

İyi seyirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. The Double Life of Véronique (1991)

25. The Double Life of Véronique (1991)

Film, birbirine benzeyen iki kadın hakkındaki iki paralel hikayeyi konu alıyor. Biri Polonya'da, diğeri Fransa'da yaşayan bu kadınlar birbirlerini tanımıyorlar ama yine de hayatları ötekine derinden bağlıdır.

Yönetmen: Krzysztof Kieslowski

Oyuncular: Irène Jacob, Wladyslaw Kowalski, Halina Gryglaszewska

24. The Discreet Charm of the Bourgeoisie (1972)

24. The Discreet Charm of the Bourgeoisie (1972)

Film, burjuva sınıfından altı kişinin sürekli olarak kesintiye uğrayan birlikte yemek yeme girişimlerini gerçeküstü ve bir rüya gibi anlatımla ele alıyor. Ortaya kimi zaman saçma ve komik anlar çıkıyor.

Yönetmen: Luis Buñuel

Oyuncular: Fernando Rey, Delphine Seyrig, Paul Frankeur

23. Waking Life (2001)

23. Waking Life (2001)

Filmde genç bir adam, rüyaların gerçek dünyadan ayrıldığı yeri arıyordur. Bunun için de düş, uyanmak, gerçeklik gibi konular üzerine farklı düşünen insanlarla konuşur. Farklı yaşam deneyimlerini duymak ona rüyalara değişik bakış açıları sunar.

Yönetmen: Richard Linklater

Oyuncular: Ethan Hawke, Trevor Jack Brooks, Lorelei Linklater

22. 8½ (1963)

22. 8½ (1963)

Guido Anselmi, merakla beklenen yeni projesini gerçekleştirmeye çalışırken yazar tıkanmasıyla karşılaşan ünlü bir İtalyan yönetmendir. Film, yeni filmine duyduğu ilgiyi kaybeden yönetmenin hatıralarını ve fantezi dünyasını konu alıyor.

Yönetmen: Federico Fellini

Oyuncular: Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Claudia Cardinale

21. The Seventh Seal (1957)

21. The Seventh Seal (1957)

Haçlı Seferleri'nden sonra İsveç'e dönen bir şövalye, Kara Veba sırasında Azrail'e karşı satranç oynarken yaşam, ölüm ve tanrının varlığı hakkında cevaplar arar.

Yönetmen: Ingmar Bergman

Oyuncular: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Solaris (1972)

20. Solaris (1972)

Solaris gezegeni oraya gelen dünya insanlarının zihinleriyle oynama yeteneğine sahiptir. İnsanların bilinçaltına süzülür ve hafızalarındaki şeyleri maddeleştirir. Film, burada olanları araştırmakla görevli bir doktorun yaşadıklarını konu alıyor.

Yönetmen: Andrei Tarkovsky

Oyuncular: Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis, Jüri Järvet

19. Melancholia (2011)

19. Melancholia (2011)

Film, iki kız kardeşin gizemli yeni bir gezegenin dünya ile çarpışma tehdidiyle karşı karşıya kalması sırasında zaten gergin olan ilişkilerinin daha da zorlandığını fark etmelerini konu alıyor.

Yönetmen: Lars von Trier

Oyuncular: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland

18. Vagabond (1985)

18. Vagabond (1985)

Genç bir kadının cesedi bir hendekte donmuş halde bulunur. Film, geçmişe dönüşler ve röportajlar aracılığıyla, onun kaçınılmaz ölümüne yol açan olayları konu alıyor.

Yönetmen: Agnès Varda

Oyuncular: Sandrine Bonnaire, Macha Méril, Stéphane Freiss

17. Satantango (1994)

17. Satantango (1994)

1980'li yıllarda komünizm sonrası Macaristan'ın köyleri adeta harap bir haldedir. Bu köylerden birinde hayat durmuş, güz yağmurları da gelmiştir. Bir akşam köylüler çalıştıkları iş için büyük bir ödeme beklemektedir ancak içlerinden bazıları hak ettiklerinden daha fazlasını almak için planlar yapar.

Yönetmen: Béla Tarr

Oyuncular: Mihály Vig, Putyi Horváth, László feLugossy

16. The Thin Red Line (1998)

16. The Thin Red Line (1998)

Film, 2. Dünya Savaşı sırasında Guadalcanal Muharebesi'nde savaşan bir grup Amerikalı erkeğin değişimlerini, acı çekmelerini ve kendileriyle ilgili önemli keşifler yapmalarını konu alıyor. Bu muharebe, Pasifik adalarında Japonların ilerlemelerini durduracak olan tarihi bir savaştır.

Yönetmen: Terrence Malick

Oyuncular: Jim Caviezel, Sean Penn, Nick Nolte

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Tender Mercies (1983)

15. Tender Mercies (1983)

Alkolik eski Country şarkıcısı Mac Sledge küçük bir Teksas kasabasında genç bir dul olan Rosa Lee ve oğluyla arkadaş olur. Onlarla kurduğu bu dostluk Mac'e kariyerinde ilerlemesi için ilham verir. Ancak Rosa ile aralarında ilişki Mac'in geçmişindeki sorunlar yüzünden gerginleşir.

Yönetmen: Bruce Beresford

Oyuncular: Robert Duvall, Tess Harper, Betty Buckley

14. Synecdoche, New York (2008)

14. Synecdoche, New York (2008)

Film, bir tiyatro yönetmeninin yeni oyununun bir parçası olarak bir depoda New York şehrinin gerçek boyutlu bir kopyasını yaratırken işiyle ve hayatındaki kadınlarla mücadele etmesini konu alıyor.

Yönetmen: Charlie Kaufman

Oyuncular: Philip Seymour Hoffman, Samantha Morton, Michelle Williams

13. Network (1976)

13. Network (1976)

Bir televizyon kanalı, aklını kaçırmış eski bir spikerin haber medyası hakkındaki saçmalıklarını ve ifşaatlarını alaycı bir şekilde kendi çıkarları için kullanır. Ancak zamanla spikerin söylediklerini kontrol etmenin zor olabileceğini fark ederler.

Yönetmen: Sidney Lumet

Oyuncular: Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch

12. The Tree of Life (2011)

12. The Tree of Life (2011)

1956 yılının Teksas'ında geçen film, Waco'da yaşayan bir ailenin hikayesini konu alıyor. Ailenin en büyük oğlu masumiyetin kaybına tanık olur ve ailesinin çelişkili öğretileriyle mücadele eder.

Yönetmen: Terrence Malick

Oyuncular: Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain

11. Ikiru (1952)

11. Ikiru (1952)

Kanji Watanabe bir memurdur ve aynı bölümde 30 yıl çalışmıştır. Bir zamanlar tutkusu ve hırsı olmasına rağmen hayatı artık sıkıcı ve monotondur. Bir gün mide kanseri olduğunu ve bir yıldan az ömrünün kaldığını öğrenir. Kalan sınırlı zamanının sadece hayatı dolu dolu yaşamak için değil, arkasında anlamlı bir şeyler bırakmak için olduğunu fark eder.

Yönetmen: Akira Kurosawa

Oyuncular: Takashi Shimura, Nobuo Kaneko, Shin'ichi Himori

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Persona (1966)

10. Persona (1966)

Genç bir hemşire olan Alma, Elisabeth Vogler'ın başına getirilir. Kadın, her açıdan sağlıklı görünen ama konuşmayan bir aktristir. Birlikte vakit geçirirken Alma, Elisabeth ile sürekli konuşur ve hiçbir yanıt almaz. Alma, sonunda görünüşte sempatik görünen Elisabeth'e sırlarını itiraf eder ve kendi kişiliğinin Elisabeth'in kişiliğine gömülmekte olduğunu fark eder.

Yönetmen: Ingmar Bergman

Oyuncular: Bibi Andersson, Liv Ullmann, Margaretha Krook

9. Three Colors: Red (1994)

9. Three Colors: Red (1994)

Valentine, Cenevre'de yaşayan genç bir modeldir. Ezdiği bir köpek yüzünden komşularının telefon görüşmelerini dinleyen emekli bir yargıçla tanışır. Film, bazı insanlar, Valentine ve yargıç arasındaki ilişkilerin hikayesidir. Kefaret, bağışlama ve şefkat içerir.

Yönetmen: Krzysztof Kieslowski

Oyuncular: Irène Jacob, Jean-Louis Trintignant, Frédérique Feder

8. Into the Wild (2007)

8. Into the Wild (2007)

İyi bir öğrenci ve atlet olan Christopher McCandless, Emory Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra sahip olduğu her şeyi terk eder. 24 bin dolarlık birikim hesabının tamamını hayır kurumlarına verir ve vahşi doğada yaşamak için Alaska'ya otostopla gider. Yol boyunca Christopher, hayatını şekillendiren bir dizi insanla karşılaşır.

Yönetmen: Sean Penn

Oyuncular: Emile Hirsch, Vince Vaughn, Catherine Keener

7. Anomalisa (2015)

7. Anomalisa (2015)

Müşteri hizmetlerinde uzmanlaşmış bir yazar olan Michael Stone, diğer insanlarla derinlemesine etkileşim kuramayan bir adamdır. Heyecana duyarlılığının düşük olması ve ilgisizliği, onu kendi bakış açısıyla bir hayat yaşayan bir adam yapar. Bir iş gezisine çıktığında bir yabancıyla tanışır ve birden sıradan hayatının değiştiğini fark eder.

Yönetmenler: Duke Johnson, Charlie Kaufman

Oyuncular: David Thewlis, Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan

6. Enemy (2013)

6. Enemy (2013)

Adam Bell, Toronto'da tarih alanında bir kolej profesörüdür. Kiralık bir film izlerken küçük bir rolde kendisine benzeyen bir oyuncu görür. Bu ikizi hakkında bir şeyler öğrenmeye takıntılı hale gelir ve öğrenince de onu takip etmeye başlar.

Yönetmen: Denis Villeneuve

Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Sarah Gadon

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Mr. Nobody (2009)

5. Mr. Nobody (2009)

Tren hareket etmek üzereyken bir çocuk istasyon peronunda durur. Annesiyle mi gitmeli yoksa babasıyla mı kalmalı? Bu karardan sonsuz olasılıklar doğar. O seçmediği sürece her şey mümkündür.

Yönetmen: Jaco Van Dormael

Oyuncular: Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger

4. The Truman Show (1998)

4. The Truman Show (1998)

Truman Burbank'ın iyi organize olmuş ama tekdüze bir hayatı vardır. Yaklaşık otuz yıldır her hareketini izleyen binlerce zekice gizlenmiş kameradan tamamen habersiz olan Truman'ın tüm varlığı, manipülatif televizyon yapımcısı Christof'un iradesi ve vahşi hayal gücü etrafında döner. Yani 7/24 realite şovu: Truman Show

Yönetmen: Peter Weir

Oyuncular: Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney

3. Naked (1993)

3. Naked (1993)

Johnny, tecavüz ettiği bir kızın ailesinden dayak yememek için Manchester'dan Londra'ya kaçar. Orada bir süre evsiz kalır. Zamanının çoğunu yabancılara laf atarak ve kendisininkine çok benzeyen kötü durumdaki karakterlerle tanışarak geçirir.

Yönetmen: Mike Leigh

Oyuncular: David Thewlis, Lesley Sharp, Katrin Cartlidge

2. Babel (2006)

2. Babel (2006)

Yollara düşmüş bir karı-koca; kulakları duymayan, konuşamayan bir Japon genç kız ve ailesi; Meksika'da hayatta kalmaya çalışan bir çocuk bakıcısı ve Fas'ta yaşayan çocuklar. Bu filmde farklı kıtaların insanları bir silahla birbirlerine bağlanır.

Yönetmen: Alejandro G. Iñárritu

Oyuncular: Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael García Bernal

1. Stranger Than Fiction (2006)

1. Stranger Than Fiction (2006)

Denetçi Harold Crick birden sıradan Chicago yaşamının yalnızca kendisinin duyabildiği bir anlatımın konusu olduğunu fark eder: Bu, işinden aşk hayatına ve ölümüne kadar tüm varlığını etkilemeye başlayan bir anlatımdır. 

Yönetmen: Marc Forster

Oyuncular: Will Ferrell, Emma Thompson, Dustin Hoffman

İçeriğin Devamı Aşağıda

Siz bu filmlerden hangilerini izlediniz? Yorumlarınızı bekliyorum.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
3
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mamamia

Hayatım kaymış yani ben

bryandes alpes

Babel güzel film seyretmediysen

Otto Skorzeny

Çok değerli filmler var ama biri var ki benim için baş yapıt izlenmeli Bela Tarr/Satantango

mamamia

dünya kadar film var izlerim dediğim şuna da bakiyim dedim 7,5 saatmis harbiden öyle mi ? 😱

Otto Skorzeny

Kaysa yine iyi bir şekilde yola koyabilirdik oysa ki Mikip attılar resmen.