Görüş Bildir
Haberler
Hasan Cemal ve Tuğçe Tatari'nin Kitaplarının Dağıtımı ve Satışı Yasak

Hasan Cemal ve Tuğçe Tatari'nin Kitaplarının Dağıtımı ve Satışı Yasak

FreiGeist
05.01.2016 - 10:06 Son Güncelleme: 05.01.2016 - 12:15

Gazeteciler Hasan Cemal ve Tuğçe Tatari'nin Kürt sorunu hakkında yazdığı üç kitap hakkında, 'şiddeti teşvik edecek şekilde terör örgütü propagandası, suç işlemek için tahrik, suçu ve suçluyu övmek' iddiasıyla toplatma kararı verilmişti. Avukatlar tarafından karara yapılan itiraz sonuçlandı. Mahkeme, üç kitap hakkında 'dağıtımlarının ve satılmalarının yasaklanmasına' karar verdi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gaziantep’te PKK’ya bağlı Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi’ne (YDG-H) yönelik operasyonda gözaltına alınanların evinde, Öcalan’ın kitaplarının yanı sıra gazeteciler Hasan Cemal’in “Delila / Bir Genç Kadın Gerillanın Dağ Günlükleri” ve “Çözüm Sürecinde Kürdistan Günlükleri“ adlı kitapları ile Tatari’nin “Anneanne, Ben Aslında Diyarbakır’da Değildim” adlı kitabı da çıkmıştı. Gaziantep 3. Sulh Ceza Mahkemesi, evden çıkan yayınlarla birlikte bu üç kitap hakkında “şiddeti teşvik edecek şekilde terör örgütü propagandası, suç işlemek için tahrik, suçu ve suçluyu övmek” iddiasıyla toplatma kararı vermişti. Cemal ve Tatari’nin avukatları karara itiraz etmişti.

'Bu kitapları okuyanlar şiddet eylemi yapabilir'

'Bu kitapları okuyanlar şiddet eylemi yapabilir'

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre itirazı değerlendiren Gaziantep 1. Sulh Ceza Hakimliği, 24 Aralık 2015 tarihli kararında, “toplatma tabiri bakımından” itirazı kısmen kabul etti. “Toplatma tabirinin herhangi bir sonuç doğurmasının mümkün olmaması nedeniyle” kararı kaldırdı. Buna karşın “anılan suçları içerdikleri hususunda kuvvetli delil” bulunduğu gerekçesiyle üç kitap açısından “Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulundukları an ve aşama itibariyle dağıtımlarının yapılmasının” ve “satışa sunulmalarının yasaklanmasına” karar verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kararın gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı:

“Üç kitabın da silahlı terör örgütünü övücü, örgüte sempati duyarak örgüt adına milli güvenliği, kamu düzenini, kamu güvenliğini, toprak bütünlüğünü bozacak içerikleri sahip olduğu, bu kitapları okuyanların PKK/KCK örgütünün faaliyetleri doğrultusunda şiddet ve tehdit içeren faaliyetlere girişebilecekleri, kitaplarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olan kişilerin birbirlerine karşı suç işlemelerine, kin ve düşmanlığa tahrik, nefret söylemi olabilecek söz ve fotoğraflar, övgüler bulunduğu, silahlı terör örgütünün propagandasının yapıldığı...”

Kararda, AİHM’in müstehcen yayına ilişkin sınırlamayı ihlal olarak görmeyen Handyside / Birleşik Krallık kararı ile Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin kararları dayarak gösterildi.

Hasan Cemal'in avukatı İlkiz: 'Bu sefer kitapları okuyarak karar vermişler'

Hasan Cemal'in avukatı İlkiz: 'Bu sefer kitapları okuyarak karar vermişler'

Hasan Cemal’in avukatı Fikret İlkiz, “Karardan memnun oldum. Çünkü bu sefer kitapları okuyarak karar vermişler. En azından biz mahkem, bir başka mahkeme kararının nasıl verilmesi gerektiği konusunda iyi bir örnek oluşturmuş. Ama mesele şu: İtirazımız bu anlamdaki sınırlandırılmanın kaldırılması yönündeydi. Mesele çözülmüş değildir. İfade özgürlüğünün ihlali hala devam ediyor” dedi.

Tatari'nin avukatı Gilmore: 'Hukukun askıya alındığı, kitapların yasaklandığı o karanlık günlere geri dönüldüğü anlaşılıyor'

Tatari'nin avukatı Gilmore: 'Hukukun askıya alındığı, kitapların yasaklandığı o karanlık günlere geri dönüldüğü anlaşılıyor'

Tatari’nin avukatı Aslı Kazan Gilmore de “Çözüm sürecinin buzdolabına kaldırılmasıyla birlikte hukukun da askıya alındığı, Kürt meselesini anlatan kitapların yasaklandığı o karanlık günlere geri dönüldüğü anlaşılıyor. Türkiye’nin herhangi bir yerindeki operasyonda, şüphelilerin evinde bulunmuştur diye her biri tek adet olan onlarca kitap şüpheli bulunmuş, topluca toplatma kararı verilmiştir. Haksız ve hukuka aykırı bu karara itiraz etmiştik. Ancak bu defa kitapların dağıtım ve satışının yasaklanmasına karar vermiştir. Karar kesinlikle hukuka, AIHM ve AYM kararlarına aykırıdır” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
101
37
14
10
8
7
0