Görüş Bildir
Haberler
Bugün Kendine Freudyen Bak! Hangi Psikolojik Arketipsin?

etiket Bugün Kendine Freudyen Bak! Hangi Psikolojik Arketipsin?

Osman Avcı
22.09.2014 - 10:37 Son Güncelleme: 24.09.2014 - 12:38

İnsanlar uzun dönemler boyunca karşılaştığı benzer olayları bir süre sonra belli davranış kalıplarına oturtmuş ve bu kalıpları kuşaklar boyunca aktarmaya başlamıştır (Kolektif Bilinçaltı) ve böylelikle arketipler oluşmuştur. Arketipleri; filmlerde, rüyalarda, mitlerde görmek mümkündür. Ve arketipler, insan davranışlarını, psikolojisini, karakterini belirler! Peki sen hangi arketipsin, testi çöz, öğren!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Seni hangisi daha çok mutlu eder?

2. En sevdiğin aile üyesi?

2. En sevdiğin aile üyesi?

3. Bir Tarantino filmi seç!

4. Serbest çağrışım sorusunda sıra! Şurada ne görüyorsun?

4. Serbest çağrışım sorusunda sıra! Şurada ne görüyorsun?

5. Peki ya, seni hangisi daha çok üzer?

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Tarihe damga vuran olaylardan birini seç!

7. Hangi fotoğraf/resim sana daha çok hitap ediyor?

8. Son soru çok temel! Şu bardağın yarısı boş mu, yoksa dolu mu?

8. Son soru çok temel! Şu bardağın yarısı boş mu, yoksa dolu mu?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

"Masum" Arketipi!

"Masum" Arketipi!

Senin en belirgin özelliğin katıksız bir romantik olman. Duygusalsın, dibine kadar hayalcisin de. Bir gün her şeyi çok güzel olacağına ise inancın tam. Bu dünyanın, çok boktan bir yer olduğuna ve kötülüğün hüküm sürdüğüne ise asla inanmıyorsun. Çünkü sana göre güzel şeyler de var: Bebekler, hayvanlar, doğa... Kısaca yolun geçse de bozkırlardan, elbet denize çıkar bir gün sokaklar!

"Bağımsız" Arketipi!

"Bağımsız" Arketipi!

Evet evet bağımsızsın, kafanın dikine gitmek sen demek ve özgürlüğüne bir hayli de düşkünsün. Yani 'hangi çılgın sana zincir vuracakmış, şaşılır!'. Buna rağmen hayatın boyunca sana zincir takmak isteyenler de çok oldu, ama sonunda o zincirler kendi ayaklarına pranga oldu. Bunun yanında yalnızlığını çok seviyorsun ve çoğu kişinin bundan yakınmasına da anlam veremiyorsun, ey tam bağımsız insan :)

"Kahraman" Arketipi!

"Kahraman" Arketipi!

Senin için en önemlisi doğru olanı yapmak. Bu doğrular senin dokuz köyden kovulmana sebep de olsa, sen 'sıkıntı yok, onuncu köyü buluruz' diyenlerdensin. Evet sen, kahraman arketipisin ve evet, yardıma ihtiyacı olanın, dibinde bitiverirsin. Ancak her insan gibi senin de korkuların var. Fakat korkularına rağmen, o cesaret maskenle, bunların üzerine gitmek... İşte gerçek kahramanlık bu, ey Superman/Woman! Şunu da unutma, 'dik dur eğilme, Kripton seninle' :)

"Yardımsever" Arketipi!

"Yardımsever" Arketipi!

Sen kendinden çok başkaları için yaşayan birisin. Yardıma ihtiyaç mı var, hooop hemen sen oradasındır. Bir pelerinin eksik! Ailenin, arkadaşlarının ve hatta kırk kat yabancıların bile, bu yönünle vazgeçilmezisin. Umursuyorsun çünkü ve insana sadece 'insan' olduğu için değer veriyorsun. Fakat senin bu sınırsız yardımseverliğin, kendini ihmal etmene de neden oluyor. Biraz da kendine bak, dememiz o ;)

"Kaşif" Arketipi!

"Kaşif" Arketipi!

Sen maceraperest bir insansın. Eğer kanında adrenalin dolaşmıyorsa, kendini bu hayatta boşuna yaşamış, kafanı kaşımış sayıyorsun. Keşfetmeyi, yeni şeyler öğrenmeyi de oldukça çok seviyorsun. Meraklısın çünkü. Gezginsin de ayrıca. Ancak bu tempo birazdan biraz fazla. Yavaşlamalısın yani, bay/bayan Kolomb :)

"Asi" Arketipi!

"Asi" Arketipi!

Senin şu hayattaki motton: 'Kurallar çiğnenmek için vardır'. Sürüdeki martı olmayı hiçbir zaman kabul etmedin zaten. Ancak sen bunu, çoğu kişiden farklı olmak için, özentilik adına yapmıyorsun; yaratılışın böyle: Kafan ters çalışıyor. Ayrıca inandığın bir şey olmayagörsün; o uğurda daracağacına bile gidebilirsin. Olsun, zurnanın zırt dediği delik olmak, iyidir iyi!

"Aşık" Arketipi!

"Aşık" Arketipi!

Senin en büyük zayıflığın: ÖNEMSEMEK. İnsanları gereğinden fazla önemsiyor, onlara gereğinden fazla paha biçiyorsun. Bu durum, karşılığını gördüğün zamanlarda sıkıntı çıkarmıyor: Hatta senden mutlusu yok. Fakat aksi halde yıkıcı olabiliyor. Etkiye açıksın yani, herkes 1 etkilenirken; sen 1 milyon etkileniyorsun. Yine de değişemeyeceğini biliyorsun ya, işin en acı tarafı bu, bay/bayan Şekspir!

"Yaratıcı" Arketipi!

"Yaratıcı" Arketipi!

Sen yaratıcılıkta uzaysın. Bir şeyler üretmek sende bir oluş, adeta bir varoluş. Gerçekten yetenek diye bir şey varsa, o sende vardır. Çoğu kişinin aksine, yaratıcılık sancıları falan da çekmezsin, bir konu ya da temaya konsantre olman, o sanat eserinin ya da icadın ortaya çıkması demektir zaten!

"Komedyen" Arketipi!

"Komedyen" Arketipi!

Evet espritüelsin; hatta senin hışmına uğrayan insanlar, yanaklarını kaybedebilir bile diyebiliriz. Bunun pek tabii ki o kıvrak zekanla yaptığın esprilere borçlusun. Bunun yanında oldukça şefkatlisin. Senden çok iyi anne-baba olur bu yönünle! Hem şefkatli, hem komik, hem de zeki. Seninle ömür uzar, ömür!

"Bilge" Arketipi!

"Bilge" Arketipi!

Bilgiye, ama her türlüsüne değer veren birisin. Deneyim ve tecrübeyi temsil ediyorsun ayrıca. Bu yüzden oldukça ağırbaşlı ve sabırlısın. Bu özelliğin dolaysıyla arkadaş çevren ve aile ortamında en çok sözü dinlenilen kişisin. Nasihatların efendisisin yani :) Mesleğin de mentörlük, psikologluk, yöneticilik vb. ise oldukça başarılı olabilirsin. Çünkü insan yönetimi pek tabii ki senden sorulur!

"Sihirbaz" Arketipi!

"Sihirbaz" Arketipi!

Pandoranın kutusu gibisin öncelikle. O kadar gizem dolu bir kişiliksin ki, senin yanında olan insanlar şaşırmaktan şaşırmaz. Bunun yanında sihirbaz arketipi metafiziği temsil eder ve bu arketipten olan insanların garip garip güçleri vardır. Mesela enerjin yüksek olduğu için, ellerinde garip şifa yeteneği vardır. Modern zamanların şamanı olabilirsin kısaca :) Son olarak seni tanımlayan diğer kavramlar: İdealist ve yaratıcı!

"Lider" Arketipi!

"Lider" Arketipi!

Sen ipleri elinde tutmayı seven birisin. Tam bir kontrol manyağısın bu yönünle. Birisine bir iş mi verdin, gözün arkada kalmazsa olmaz. İllaki senin o işe elin değecek, başka türlü rahat etmezsin. Ayrıca insan yönetiminde usta olduğunu söylemek gerek. Psikoloji, sosyoloji senden sorulur yani. Doğuştan lidersin kısaca. Lütfen yönet bizi :)

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
572
140
134
74
24
22
21
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
self awereness

Düzeltme: Psikolojide arketip kavramı Freud'a değil Jung'a ait.

cem bil

"Aşık" Arketipi! Senin en büyük zayıflığın: ÖNEMSEMEK. İnsanları gereğinden fazla önemsiyor, onlara gereğinden fazla paha biçiyorsun. Bu durum, karşılığını g... Devamını Gör

Tamer K.

"Kahraman" Arketipi! Her zaman :)