Görüş Bildir
Haberler
Hamster Yıkanır Mı? Hamster Nasıl Temizlenir?

Hamster Yıkanır Mı? Hamster Nasıl Temizlenir?

Müge Kakşi
12.10.2021 - 09:47

Cricetidae familyasına ait olan hamsterlar kemirgen hayvanlar arasında sayılmaktadır. Bu tüylü ve simli hayvanlar daha çok farelere benzetilirken farelerden en büyük farkı ise kuyruklarının fark edilemeyecek kadar kısa olması. Hamsterların hikayesi ise 1930 yılında Suriye Yahudi Üniversitesi Zooloji Dalı öğretim üyesi Prof. İsrâ'el Aharûnî'nin bir hamster ailesi bulmasıyla başlıyor. Profesör bulduğu 1 anne 12 çocuktan oluşan aileyi alarak, sonradan iki dişi bir erkek hamsterı çiftleştirip ilk insan müdahalesiyle üretilen hamsterları elde etmiş olur. Profesörün elde ettiği bu hamster ailesi bugün dünyadaki tüm evcil hamsterların atası olarak kabul edilmektedir. Bu sevimli dostlarımızı birçok kişi satın alarak beslerken akıllarında oluşan soru işareti ise temizlik konusu oluyor. Peki hamsterlar yıkanır mı? Hamsterlar nasıl temizlenir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizin içeriğinde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1930 yılında bir Zooloji dalı profesörü tarafından keşfedilen hamsterlar, sonrasında profesörün çiftleştirmesiyle çoğalarak bugünkü evcil hamsterların kökenini oluşturuyor. Hamsterların yaşam alanı ise daha çok Avrupa ve Asya'nın batısındaki bozkır arazilerde toprağı kazarak oluşturdukları karışık yuvalardan oluşmaktadır. Genel olarak meyve, sebze ve tahıl ile beslenen hamsterların yuvaları yiyecek depoları ve karanlık odalardan oluşmaktadır. Günümüzde birçok kişi petshoplardan aldıkları hamsterları evcil hayvan olarak beslemektedir. Diğer evcil hayvan türlerinden farklı olan hamsterlar hakkında en merak edilen konu ise nasıl temizlendiği oluyor. Hamsterların yıkanıp yıkanamayacağı veya  asıl temizleneceğine dair tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Hamster Yıkanır Mı? Hamster Nasıl Temizlenir?

Hamster Yıkanır Mı? Hamster Nasıl Temizlenir?

Birçok kişi evlerinde evcil hayvan beslemek isterken bu tercihi sevimli dostlarımız hamsterlardan yana kullanıyor. Hamster beslemek oldukça keyifli olurken diğer evcil hayvanlardan farklı oldukları için bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu noktalardan biri de hamsterların temizlik konusu oluyor. Birçok kişi internet üzerinden hamsterlar yıkanır mı? diye araştırıyor. 

Hamsterlar yıkanır mı sorusunun cevabı, hayır hamsterlar yıkanmaz olacaktır. Çünkü hamsterlar en titiz hayvanlar arasında üst sıralarda yer alır. Öyle ki hamsterlar günlerinin yüzde yirmi beşini kendilerini temizlemeye ayırırlar. Tıpkı kediler gibi yalanarak temizlenen hamsterları gün içerisinde sık sık temizlenirken görebilirsiniz. Hatta hamsterları elinize alıp bıraktığınızda direkt olarak kendilerini temizleme ihtiyacı hissederler ve bu yüzden yalanırlar. 

Öte yandan hamsterları yıkamanız onların sağlıklarına da zarar verecektir. Çok küçük ve hassas hayvanlar olmalarında dolayı şampuan ve sabun gibi çeşitli kimyasallar hamsterların derilerine veya tüylerine zarar verebilirken kimyasal kalıntıları ise kendilerini yaladıklarında istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Ayrıca oldukça hassas olan hamsterlar yıkandıklarında kolayca üşütebilirler ve bu durumu bünyeleri kaldırmayarak ölebilirler. Tüm bunların yanında sudan hoşlanmayan bu küçük hayvanları yıkamanız onları oldukça ürkütür, korkutur ve psikolojilerinin bozulmasına neden olur. Bu yüzden hamsterların yıkanması kesinlikle önerilmemektedir. Hamsterlar yeterince titiz hayvanlar oldukları için kendi temizliklerini kendilerinin yapmaları yeterli olacaktır. 

Hamsterlar nasıl temizlenir sorusunun cevabı ise onlar kendini temizler olacaktır. Fakat hamsterınızı illa temizlemeniz gerekiyorsa onlara hamsterlar için özel olarak satılan tozlardan alabilirsiniz. Çinçila toprağı hamster banyosu için en uygun olanıdır. Aldığınız bu tozu hamsterınızın yıkanması için bir hamster küvetinin içerisine koyup ardından bu küveti de kafesin içine yerleştirebilirsiniz. Hamsterınız eğer toz banyosundan hoşlanıyorsa bu küvetin içerisine girerek temizlenecektir. Her hamster toz banyosunu tercih etmese de birçoğu bundan hoşlanır. Ayrıca küvetin hamsterın içine girip çıkabilmesi açısından büyük olması ve tozların da hamsterınıza zarar vermemesi açısından kaliteli olması gerekmektedir. Aksi halde hamsterınızın gözleri tahriş olabilir veya derisi zarar görebilir.

Tüm bunlara dikkat ederek hamsterınızın temizlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Fakat unutulmamalıdır ki hamsterınızı temizlemek için özel bir çabaya ihtiyacınız yoktur. Onlar zaten kendilerini yeteri kadar temizlemektedirler.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
3
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın