Görüş Bildir
Haberler
Hamile Kalmaya Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamile Kalmaya Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuk sahibi olmaya karar verdiğinizde, muhtemelen bunun hemen olabileceğini düşünürsünüz. Ama gerçekte, durum biraz daha karmaşıktır.

Kaynak: https://www.bulenttiras.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sağlıklı bir vücut, sağlıklı bir hamilelik demektir. Bu nedenle, hamile kalmaya çalışmadan önce, mümkün olduğunca sağlıklı olmaya çalışmalısınız. Aslında, çoğu doktor hamile kalmaya çalışmadan önce bir kadın doğum uzmanından randevu almanızı önerecektir.

Sağlıklı bir vücut, sağlıklı bir hamilelik demektir. Bu nedenle, hamile kalmaya çalışmadan önce, mümkün olduğunca sağlıklı olmaya çalışmalısınız. Aslında, çoğu doktor hamile kalmaya çalışmadan önce bir kadın doğum uzmanından randevu almanızı önerecektir.

Bu muayenede, mevcut sağlık sorunları hakkında konuşacak ve genetik hastalıkların bir taraması yapılacaktır. Doktorunuz, gebelik öncesinde bazı yaşam tarzı alışkanlıklarında değişiklik yapmanızı da önerebilir. Bu değişiklikler şunları içerebilir:

  • Sağlıklı bir kilo elde etmek

  • Egzersiz ve beslenme alışkanlıklarını iyileştirmek

  • Alkol tüketimini bırakmak

  • Sigarayı bırakmak

  • Kafein tüketimini azaltmak

Yüksek miktarda kahve ve şekerli içecekler tüketiyorsanız, şimdi kesmeye başlamanız faydalı olabilir. Uzmanlar, kafein alımını günlük 200 mg’ın altı ile sınırlandırmaktadır.

Hamile kalmaya karar verir vermez, her gün en az 40 mikrogram folik asit içeren bir takviye almaya başlamalısınız. Folik asit takviyesi, belirli doğum kusurları riskini azaltmak için önemlidir.

1. Abur cuburdan uzak durun ve sağlıklı bir kiloya ulaşın.

1. Abur cuburdan uzak durun ve sağlıklı bir kiloya ulaşın.

Belirli bir yiyecek grubunun ya da bir gıda takviyesinin doğurganlığınızı arttırabileceğini söylemek doğru değildir. Ancak, adet düzensizliğine bağlı kısırlık problemi olan kadınların, işlenmiş gıdaları sınırlandırmaları ya da tamamen hayatlarından çıkarmaları önemlidir. Mevsiminde taze meyve ve sebzeler tüketmek, sağlıklı yağlar almak ve sağlıklı protein kaynaklarını tercih etmek, genel vücut sağlığı ve dolayısıyla üreme sağlığı için faydalıdır.

Aşırı fast- food gıda tüketimi, gebelik elde etmeyi zorlaştıran faktörler arasındadır. Düzenli ve dengeli bir beslenme programı, hem sağlıklı bir kiloya ulaşmayı kolaylaştırır, hem de insülin düzeylerini düzenler. Bunlar da, bir kadının çocuk sahibi olma şansını arttırabilir.

2. Sigarayı bırakın.

2. Sigarayı bırakın.

Sigara, başta akciğer ve kalp-damat sağlığı olmak üzere, üreme sağlığı ve doğurganlık olmak üzere vücudun pek çok sistemini olumsuz etkiler. Sigara içen ya da pasif içici olan kadınların, yumurtalarının yaşlanma süreci daha hızlı gerçekleşmektedir. Bu da, kısırlık riskinin artmasına neden olur.

Anne adayının olduğu kadar, baba adayının da sigaradan uzak durması gerekir. Erkeklerde sigara kullanımı ve doğurganlık konusundaki bilimsel kanıtlar yetersiz olsa da, sigaranın sperm kalitesi ve yapısına zarar verdiği bilinmektedir.

Bir erkek, sigarayı bıraktıktan üç ay sonra, sigaranın sperm üzerinde yarattığı olumsuz etkiler tersine dönebilir.

3. Kahve tüketimini sınırlandırın.

3. Kahve tüketimini sınırlandırın.

Güne kahve olmadan başlayamayanlardan mısınız? Uzmanlar, çocuk sahibi olmaya karar veren bir kadının, günlük kafein alımını 200 mg ile sınırlandırmasını tavsiye etmektedir. Yani, bu kahveyi tamamen hayatınızdan çıkarmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Sadece, günde 1-2 fincan kahve ve birkaç bardak çay ile sınırlandırmalısınız.

200 mg’ın üzerinde kafein tüketimi, kadınlarda düşük riskini arttırabilir.

4. Çok fazla alkol tüketmeyin.

4. Çok fazla alkol tüketmeyin.

Alkolün doğurganlık üzerindeki etkisi tam olarak bilinmese de; günlük 2 kadehten daha fazla alkol içmenin, hem kadın hem de erkek doğurganlığını olumsuz etkileyebileceği belirtilmektedir. Bir çalışmada, fazla alkol tüketiminin gebe kalma süresini uzatabileceği görülmüştür. Bu yüzden, çocuk sahibi olmaya karar verdiyseniz, alkol tüketimini “ara sıra” olarak sınırlandırın. Gebe kalırsanız, alkolden tamamen uzak durmanız gerekecek!

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Hareketli olun.

5. Hareketli olun.

Uzmanlar, sağlıklı yetişkinlerin her gün ortalama 25- 30 dakika egzersiz yapmalarını önermektedir. Bu sınırın altında kalıyorsanız, bir egzersiz rutini geliştirmeye çalışmalısınız.

Yapılan araştırmalar; orta şiddetli egzersiz rutinine sahip olan kadınların, daha kolay bir şekilde hamile kalabildiğini göstermektedir. Ancak bunu yaparken, egzersiz yoğunluğunuzu kademeli olarak arttırdığınızdan emin olun.

Egzersizi hayatınıza kalıcı olarak dahil edebilmek için, yapmaktan gerçekten keyif aldığınız bir egzersiz türü bulun. Zorlanmadığınız ve severek yaptığınız aktivite türlerinin sürdürülebilir olma şansı daha yüksek olacaktır.

6. Egzersizde aşırıya kaçmayın.

6. Egzersizde aşırıya kaçmayın.

Orta şiddetli düzenli yapılan egzersizlerin hamile kalma süresini kısalttığı bilinse de, aşırı egzersiz yapmaktan kaçınmak da önemlidir.

Bir çalışma; yüksek yoğunluklu ve şiddetli egzersizlerin, gebelik süresini uzatabileceğini bulmuştur. Bu durum, aşırı egzersizin, vücutta hormonal değişimlere neden olarak adet düzensizliklerine neden olmasından kaynaklanıyor olabilir.

7. Stres yönetimi yapın.

7. Stres yönetimi yapın.

Stresten tamamen uzak durmak mümkün olmasa da, stres seviyesi yüksek kadınlarda hamilelik süresini uzatabilir. Kronik stres, hem yumurtlamayı hem de doğurganlığı olumsuz etkileyen hormonal değişimler meydana getirebilir.

Stres yönetimi konusunda sorun yaşıyorsanız, yoga ve meditasyon pratikleri gibi rahatlatıcı yöntemleri deneyebilirsiniz. Sakinleştirici bir müzik dinlemek de benzer bir etki yaratacaktır. Stresi yönetmek, gebelik şansınızı arttırmaya yardımcı olabilir.

8. Balık tüketimine dikkat!

8. Balık tüketimine dikkat!

Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar omega-3 açısından harika kaynaklardır. Omega-3, gelişmekte olan fetüsün zihinsel gelişimi açısından son derece önemlidir. Ancak, yüksek cıva içerebileceklerinden, bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, yüksek oranda toksin içeren balıklara dikkat edin.

9. Kayganlaştırıcı kullanımına dikkat!

9. Kayganlaştırıcı kullanımına dikkat!

Kayganlaştırıcı kullanımı, genel olarak gebe kalmaya çalıştığınız süreci olumsuz etkilemese de, sperm dostu kayganlaştırıcılar kullanmak daha iyi bir seçim olacaktır. Sperm hareketliliğine zarar veren bileşenler içerip içermediği konusunda ürünü inceleyin. Ayrıca, ürünün vücudunuzun PH seviyelerine uygun olmasına da özen gösterin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. BPA içeren ürünlerden uzak durun.

10. BPA içeren ürünlerden uzak durun.

Evde kullandığımız pek çok ürünün içerisinde bulunan bir kimyasal olan BPA, üreme sistemiyle ilgili hormonların işleyişini olumsuz etkileyebilir.

Kandaki BPA oranı yükseldikçe, bir kadının kısırlık riskinin artabileceğini gösteren araştırmalar mevcuttur. Kandaki BPA seviyesi, kısırlık tedavisinin sonucunu da etkileyebilir.

Bu konudaki araştırmalar devam etse de, hamile kalmaya çalışıyorsanız BPA gibi kimyasallar içeren ürünlerden uzak durmanız önemlidir. İşlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmanız ve onun yerine taze gıdaları tercih etmeniz faydalı olacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
2
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

İsteyen herkes istediği zamanda hayırlı bir şekilde anne baba olma mutluluğunu tadar inşallah :) Başta kendim olmak üzere tüm anne baba adaylarını da tebrik ... Devamını Gör