Görüş Bildir
Haberler
Halk arasında "İltihaplı Romatizma" Olarak Bilinen Romatoid Artrit Ağrılarına İyi Gelebilecek Besinler

Halk arasında "İltihaplı Romatizma" Olarak Bilinen Romatoid Artrit Ağrılarına İyi Gelebilecek Besinler

Romatizma, eklemlerde görülen ağrılı hastalıkların genel adıdır. Halk arasında 'iltihaplı romatizma olarak bilinen romatoid artrit (RA) eklemlerinizde ağrı, şişme ve sertliğe neden olur. Bazı insanlar beslenme şekillerinde değişiklik yaparak biraz olsun rahatlama görebilirler. 

Not: Beslenme listenizde değişiklik yaparken mutlaka uzmana danışınız. 

Kaynak: 1

Kişniş

Kişniş

Bu yeşil, kıvırcık yapraklı bitki, farklı adlarla (kişniş, silantro, Çin maydanozu) geçiyor ve Meksika ve Tayland gibi birçok mutfağın temel unsurlarından biridir. Bazı insanlar romatoid artrit belirtilerini daha az hale getirmeye yardımcı olduğunu söylüyor. Kişniş, Eylül 2014'te Toksikoloji ve Endüstriyel Sağlık'da yayınlanan bir araştırmaya göre, romatoid artrit gibi kronik enflamatuar hastalıklarda faydalı etkiye sahip birçok nutrasötikler (gıda özleri) arasında yer aldı.

Zerdeçal

Zerdeçal

Zerdeçal, zencefil kök familyasında bulunan ve renk ve tat için pek çok Hint sosunda kullanılan, Asya'dan gelen hardal rengi bir baharattır. Zerdeçal, inflamasyonu hücresel seviyede azalttığı gösterilen maddeler içerir. Haftada en az iki - üç kez uygun miktarda zerdeçal tüketilmesi öneriliyor. Fakat Ağustos 2016'da Medicinal Food Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, artrit tedavisinde zerdeçalın faydasını destekleyen az sayıda çalışma bulabildi. Bu yüzden, araştırmacılar, daha büyük ve daha sıkı çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Zencefil

Zencefil

Zencefil uzun zamandır mide yatıştırıcısı olarak bilinmektedir. Zerdeçal gibi zencefil de RA belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olabilecek kimyasallar içerir. Sıçanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, zencefil ana bitki bileşiklerinin iltihaplanma ile mücadele özelliklerine ek olarak, zencefilde bulunan bileşikler ve aromatik uçucu yağlar da bir rol oynamaktadır. Çalışma Temmuz 2016'da Pharma-Nutrition'da yayınlandı. Zencefil kanının inceltilmesine neden olabilir; bu nedenle, eğer kan ilacı kullanıyorsanız, tedavi planınıza zencefil eklemeden önce doktorunuzla konuşun.

Ananas

Faydası meyvesinde değil kökünde. Kök, osteoartrit ve RA'lı insanlardaki iltihaplanmayı azalttığı gösterilen bir sindirim enzimi olan bromelain içerdiğine sahip. Kök yenilebilir olmadığından bromelain almak için kapsül veya hap formunda takviyeleri kullanmanız gerekir.

Sağlık ve Tıp Alternatif Terapi'nin Kış 2014 sayısında yayınlanan üç bitki özütü kompleksinin (bromelain, zerdeçal ve şeytan pençesi) bir çalışması, kronik ve dejeneratif eklem ağrısı olan insanlar için nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlara değerli bir alternatif olabileceklerini gösterdi. Fakat kesin sonuçlar için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyuluyor ve herhangi bir ilave kullanmadan önce daima doktorunuzla konuşmanız gerekiyor. Çünkü beslenme takviyeleri reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir.

Şeker kamışı şurubu

Şeker kamışı şurubu

Şiralık pekmezin ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmasının bir nedeni, magnezyum da dahil olmak üzere vitamin ve besin açısından zengin olmasıdır. Artrit Vakfı, magnezyumun eklem kıkırdağı kadar sinir ve kas fonksiyonunu korumasına da yardım ettiğini belirtti.

Yeşil çay

Yeşil çay

Günde bir fincan yeşil çay, eklem ağrısını uzak tutabilir. Yeşil çayın, hastalıkla mücadelede yardımcı antioksidan özelliklere sahip olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, yeşil çay da bazı kan incelticilerine karşı koyabilecek küçük miktarda K vitamini içerir.

Kiraz ve nar

Kiraz ve nar

Her iki meyve de flavonoid antosiyanini içerir. Mart 2014'te Gelişmiş Biyomedikal Araştırmalar'da yayınlanan bir araştırma, nar suyunun iltihaplanmayı önleme dahil olmak üzere birçok faydalı özelliği olduğunu ve RA'ya sahip insanlara da iyi gelebildiğini ortaya koydu.  Nar, serbest radikallerin zararlı etkilerinden hücrelerini koruyabilen antioksidanlar açısından zengin.

Balık yağı

Balık yağı

Somon balığı, ringa balığı, uskumru, sardalya, hamsi ve alabalıkta bulunan yağ, inflamasyonu ve RA semptomlarını azaltmak için çalışan omega-3 yağ asitleri içerir. Haftada iki kez somon gibi omega-3'lerde zengin yağlı balıkları yemeyi veya omega-3 balık yağı kapsülleri ile takviye etmeyi düşünün.

Maydanoz

Maydanoz

Maydanoz, flavonoid luteolin içerir. Haziran 2016'da Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, luteolin ve diğer flavonoidlerin iltihap proteinlerini bloke etmesine yardımcı olduğunu buldu. Maydanoz ile ilgili daha fazla araştırma ve insan üzerindeki etkisine hala ihtiyaç duyulmaktadır ancak kolay yetişen ot, sebze salatalarını aydınlatırken sadece ağrı ve sertliği azaltmaya yardımcı olabilecek başka bir anti-inflamatuar besindir.

Keten tohumu

Keten tohumu

Omega-3 kaynaklarından bir diğeri keten tohumu. Keten tohumunun da içeriğindeki lignan gibi maddelerle romatizma ağrılarınızı azaltabilir. Fakat beslenme listenize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Yumurta

Yumurta

Omega-3, B vitamini ve sülfür açısından zengin olan yumurta sağlıklı kemik ve eklemler için iyi seçeneklerden biridir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
95
18
5
4
4
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Charles Wellington

Şimdiki nesil şanslı..balık yağı artık hap gibi..biz küçükkene anamız çorba kaşığıyla içirirdi. o neydi gı.

Kadir Onay

Romatoid (İltihaplı Romatizma) ve Romatoid Artrit,otoimmunel bir rahatsızlıktır, Modern tıp ta tedavisi yoktur,Apiterapi ve İmmunoterapi gibi doğal yöntemle... Devamını Gör