Görüş Bildir
Haberler
Güney Sudan'da Yeniden Ateşkes Sağlandı

Güney Sudan'da Yeniden Ateşkes Sağlandı

Onedio Medya
02.02.2015 - 13:55 Son Güncelleme: 02.02.2015 - 15:29
İçeriğin Devamı Aşağıda

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir ve isyancı güçlerin lideri Riek Machar, ülkeyi iç savaşa sürükleyen anlaşmazlığa son verilmesi konusunda anlaşma imzaladı.

Ateşkes anlaşması Etiyopya'daki görüşmelerde imzalandı. Ancak gelecekte hükümetin ve iktidar paylaşımının nasıl oluşacağı gibi tartışmalı konularda temaslar sürecek.

Aralık 2013'te başlayan anlaşmazlık 1,5 milyon insanın evini terk etmesine yol açmıştı. Daha önce de taraflar ateşkes anlaşmaları imzalamış olsa da bu anlaşmalar uzun süreli olmamıştı.

Bölgesel Igad grubu adına ateşkes görüşmelerine katılan Seyum Mesfin, 'Bu sabahtan itibaren Güney Sudan'da çatışmaların tamamen durması bekleniyor' dedi.

Anlaşma çerçevesinde Kiir'in cumhurbaşkanı olarak görevini sürdürmesi, Machar'ın ise cumhurbaşkanı yardımcısı olması öngörülüyor.

BBC 'nin Addis Ababa muhabiri Emmanuel Igunza, tarafların yönetimin nasıl paylaşılacağını planlamaları için görüşmelerin Şubat ortasına dek askıya alındığını bildirdi.

Güney Sudan'ın 2011 yılında Sudan'dan bağımsızlığını elde etmesinden bu yana dünyanın en yeni ülkesinin liderliğini yapan Kiir, Machar'ın darbe hazırlığında olduğunu savunarak 2013 Temmuz'unda hükümeti ve cumhubaşkanı yardımcısı Machar'ı görevden almıştı.

Machar, bu iddiayı reddetse de hükümet güçlerine karşı çarpışan isyancı güçleri oluşturmuştu.

Güney Sudan'daki çatışmalarda 10 bin kadar kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0