Görüş Bildir
Haberler
Gün İçinde Şekerleme Yapmanın Faydaları ve Uygulamanız İçin Gerekli İpuçları

etiket Gün İçinde Şekerleme Yapmanın Faydaları ve Uygulamanız İçin Gerekli İpuçları

Fulin
13.04.2016 - 16:41

Gün içinde vakit ayıracağınız ufak şekerlemeler, kendiniz için yapacağınız en değerli şeylerden biri. Araştırmalar gösteriyor ki, gün içinde kendinize ayıracağınız bu kısıtlı ve kısa zamanda bir çok şeyi yoluna sokacaksınız. Gün içi uykuların mental, fiziksel yararlarına ve uygulama için gerekli ipuçlarına birlikte göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fayda #1: Bilişsel Fonsiyonlarınızı Kuvvetlendirir

Fayda #1: Bilişsel Fonsiyonlarınızı Kuvvetlendirir

Araştırmalarda verimli bir şekilde uyunan gün içindeki 60-90 dakikalık bir uykunun, sonraki 24 saatte mental performansı canlandırdığı sonucuna varılıyor.

Fayda #2: Kalp Sağlığına İyi Gelir

Fayda #2: Kalp Sağlığına İyi Gelir

Harvard Üniversitesi'nin araştırmasına göre düzenli gündüz uykusu ile geç yaşlarda kalp sorunlarıyla daha az karşılaşırsınız. Peki bu düzenli uyku ne kadar ve ne sıklıkla olmalı? Her gün 30 dk gündüz uykusu uyuyan bir kişi düzenli bir şekilde uyuyor anlamına gelmekte.

Fayda #3: Stres ve Kaygıyı Azaltır

Fayda #3: Stres ve Kaygıyı Azaltır

Yorgunluk strese sebep oluyor, stres de vücudunuzu daha çok yoruyor. Bu sonsuz sarmalda size yardımcı olacak en önemli şeylerden biri gündüz uykusu. Stresin zirvesinde kaçacağınız ufak bir uykuyla her şeyi geri sarabilirsiniz. 

Yapılan bir araştırmada üç farklı stres hormonu, uyumayan deneklerde hızla artış gösteriyor. Bu noktada erkeklerin, kadınlardan daha çok stres kökenli hastalıklara kapıldığını da görüyoruz.

Fayda #4: Dengesiz Beslenme İle Savaşır

Fayda #4: Dengesiz Beslenme İle Savaşır

Yorulduğunuzda ve enerjiye ihtiyaç duyduğunuzda içinizden bir şeyler yemek gelir. Çoğu zaman bu durumdayken kötü besinler tüketirsiniz. İyisi mi yemek yerine uykuyu tercih edin. 10-15 dakikalık bir şekerleme size hem bu yemek düşüncesinden kurtaracak, hem de ihtiyacınız olan enerjiyi verecektir.

Fayda #5: Fiziksel Performansınızı Geliştirir

Fayda #5: Fiziksel Performansınızı Geliştirir

Uyumak ile spor yapmak arasında kötü bir bağlantı varmış gibi düşünülür. Aksine araştırmalar gösteriyor ki, iyi atletlerin tümü gün içinde kısa uykular ile enerjilerini sürekli üst seviyede tutuyor. Böylece fiziksel performansları da sürekli artıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki Nasıl Uyuyacağız? İşte İpuçları:

İpucu #1: Saat Kurun

İpucu #1: Saat Kurun

Şekerlemeyi 5 dakikadan 45 dakikaya kadar bir aralıkta tanımlayabiliriz. Ama araştırmalar insanların 30 dakikadan fazla şekerlemeleri sevmediğini gösteriyor. Bunun sebebi uykunun aşamaları ve biyolojik saat olabilir. Siz de saat kurarak uykunuzun süresini belirleyebilir ve günün kalan kısmını daha enerjik tamamlayabilirsiniz.

İpucu #2: Öğleden Sonra Uyuyun

İpucu #2: Öğleden Sonra Uyuyun

Günün şekerleme yapmak için en uygun dilimi öğleden sonraları. Özellikle bir şeyler yedikten sonra şekerleme mükemmel olabilir. Ancak zamanlama çok önemli; vakti biraz geciktirirseniz, gece uykunuz berbat olabilir. Erken uyursanız da günün ilerleyen saatlerinde tekrar bir şekerlemeye ihtiyaç duyabilirsiniz.

İpucu #3: En Uygun Şartları Seçin

İpucu #3: En Uygun Şartları Seçin

Uyuyacağınız ortam serin ve nemsiz olmalı, ancak çok karanlık olmamalı. Eğer çok karanlık olursa derin uykuya dalabilirsiniz. Kafanızı birkaç yastık yardımıyla dik tutmak yine derin uykuya dalmamanız için iyi bir çözüm olabilir.

İpucu #4: Şekerleme Aksesuarları Edinin

İpucu #4: Şekerleme Aksesuarları Edinin

Cep telefonu saat kurmak için. Kahve şekerlemeden hemen önce içmeniz ve uyandıktan sonra enerjik olmanız için. Uyku bandı aydınlık yerlerde kolayca şekerleyebilmek için. Peki kalem ne için? Bazı insanlar (özellikle ofislerde) ellerinde kalem tutarak şekerliyorlar. Vücudunuz tamamen uyku durumuna geçtiğinde eliniz boşalıyor ve kalem de yere düştüğünde o sesle uyanıyorsunuz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İpucu #5: Daha Fazla Uyuyun

İpucu #5: Daha Fazla Uyuyun

Araştırmalar gösteriyor ki uyumak bir lüks değil, zorunluluk. Bu yüzden gece uykusunu ihmal etmemeniz ve gün içinde şekerlemeye vakit ayırmanız gerekiyor. Dünyada birçok şirket, daha verimli çalışanlar için şekerleme molasına başladı bile. Sizin henüz böyle bir imkanınız yoksa eve geldiğinizde şekerleme yapabilir, gece daha erken yatmayı bir alışkanlık haline getirmeye çalışabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
355
176
23
21
19
17
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Seyfullah Aslan

BEn simdi ciksm bunun dinde de yeri oldugunu soylesem. KAylule olarak gectiginden bahsetsem. Sunnet olmasininda (inanlar adina) onemli bir nokta oldugunu vur... Devamını Gör

eeee

bunu hemen bizim patrona mail atmalıyım. şirkette her gün öğleden sonra 1 saatlik şekerleme yapmamız için izin vermeleri şart.

Osmancan Sarıyurt

Tabii hiçbirimiz çalışmıyoruz, okumuyoruz gündüzleri de uyumayı geçtik uyuyacağımız ortamın atmosferini karanlığını hesaplıyoruz. Dünyaya dönün biraz.