Görüş Bildir
Haberler
Greta Thunberg, Neden ABD ve Çin Gibi Dünyayı En Çok Kirleten Ülkeler Yerine Türkiye'yi Şikayet Etti?

etiket Greta Thunberg, Neden ABD ve Çin Gibi Dünyayı En Çok Kirleten Ülkeler Yerine Türkiye'yi Şikayet Etti?

İsveçli aktivist Greta Thunberg'in de aralarında olduğu 15 çocuk, Birleşmiş Milletler İklim Krizi Zirvesi'nde Türkiye'nin da dahil olduğu beş ülkeyi, iklimle yeteri kadar mücadele etmedikleri gerekçesiyle UNICEF'e şikayet etti. Şikayet listesinde ABD ve Çin gibi dünyayı en çok kirleten ülkelerin olmaması tartışma konusu oldu. Peki bu ülkeler listede neden yoktu? 

İçeriğin Devamı Aşağıda

BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'e iletilen şikayet dilekçesinde Türkiye'nin yanı sıra Fransa, Almanya, Brezilya ve Arjantin yer alıyor. Dilekçede orman yangınları, hava kirliliği, kirlenen denizler, kuraklığın neden olduğu zorlukların yanı sıra günümüz ve gelecekle ilgili yaşadıkları endişe ve depresyona ilişkin örnekler verilerek adı geçen ülkelerden şikayetlerle ilgili cevap vermeleri isteniyor.

Çin, ABD, Hindistan, Rusya ve Japonya en çok kirlilik saçan ülkeler

Çin, ABD, Hindistan, Rusya ve Japonya en çok kirlilik saçan ülkeler

Euronews'den Mert Can Yılmaz'ın aktardığı bilgiye göre, Çin, ABD, Hindistan, Rusya ve Japonya, Küresel Atmosfer Araştırmaları Emisyon Veritabanı'nın (EDGAR) raporuna göre karbondioksit salınımı açısından dünyayı en çok kirleten ilk beş ülke. Şikayet edilen ülkelerden Almanya listede 6., Brezilya 11. sırada bulunurken, Türkiye, Fransa ve Arjantin listede ilk 15'te yer almıyor.

Peki Çin, ABD, Hindistan gibi üst sıralarda yer alan ülkeler şikayet edilmezken, neden diğer beş ülke hakkında bir dilekçe hazırlandı?

Sorunun yanıtı sözleşmede

Sorunun yanıtı sözleşmede
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sorunun cevabı Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 3. Protokolü'nde yatıyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 45 ülkenin imzaladığı protokol, imzacı ülkelerde bulunan çocuklara hak ihlallerine karşı bireysel hak arama ve adalete erişim imkanı tanıyor. Yapılan şikayetler BM Çocuk Hakları Komitesi'nce inceleniyor. Komite sadece bu protokolü imzalayan ülkelere yönelik şikayetleri kabul ediyor.

Greta ve arkadaşlarının haklarında şikayet dilekçesi hazırladığı 5 ülke, protokolde imzası bulunan ülkeler. Ancak ABD, Çin, Hindistan, Rusya ve Japonya isteğe bağlı imzalanan sözleşmeyi imzalamadığı için haklarında bir şikayette bulunmak mümkün değil.

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
849
388
193
64
36
15
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ernusa

Twitter da bir yazı okudum aynen aktarıyorum. " 17 yıllık hayatımda 13 seçim, bir darbe teşebbüsü, iki kumpas, komşu devletlerde iç savaşlar ve işgal, say... Devamını Gör

gok.han

- Trump Amerikayi Paris iklim anlasmasindna ceksin. - Sonra ciksin 16 yasindaki Isvecli bir aktivist (ki kendisi okulunun tiyatro bölümünde onur ögrencisidir... Devamını Gör

nostradamus

Abicim kızın şikayet ettiği ülkeler arasında Türkiye var ya, o "entel takım" hiç bu yazdıklarına bakmaz bile. Hemen bu duygusal tetikçi olarak kullanılan kız... Devamını Gör

Üzgün Mutsuz

bu kadar nefret iyi bir şey için de olsa garip. kızın surata bak amk

verita

Bu nasıl cahillik vallahi tebrik ederim. Kız kaç gündür gündemde ve surat ifadesiyle ilgili hasta olduğu hemen her yerde geçiyor. Ama siz tek bir tane haber ... Devamını Gör