Görüş Bildir
Haberler
Geyik Değil Ciddi: İş Arkadaşınızın Gerçek Bir Psikopat Olabileceğini Gösteren 9 İşaret

Geyik Değil Ciddi: İş Arkadaşınızın Gerçek Bir Psikopat Olabileceğini Gösteren 9 İşaret

Günümüzün neredeyse 10 saatini geçirdiğimiz iş yerlerinde yanı başımızda çalışan arkadaşımızın psikopati hastası olması ne derece hoşumuza giderdi? 

Kanada'nın en büyük iki toptancısının üst düzey yöneticisi Andrew Faas, uzun çalışma ve işe alım hayatı içerisinde çok sayıda psikopati hastasıyla karşı karşıya geldiğini belirtmiş. Faas işe alım ve terfilerde bir psikoloji testi yapılmasını şiddetle önerenlerden. Psikolog Robert Hare'in yorumlamalarıyla, Faas'ın psikopat çalışanlar hakkında tecrübe ettiği notları sizin için derledik. Çalışma arkadaşınızda bu 9 davranış biçiminden bir kısmını yahut hepsini alışkanlık olarak gözlemliyorsanız, çanlar çalıyor olabilir!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sadistçe niyetlerden bahseder ve bundan motive olurlar.

Psikopati eğilimi olan kişiler, çevrelerinde saygı değil kişinin içinde hissedip anlamlandıramadığı bir şüphe ve korku hissi uyandırır. Kendilerinden korkulması onları motive eder. Yapıcı değil, yıkıcı tavırları vardır. 

Oldukça sağlam, deyim yerindeyse kaya gibi dururlar.

2. Kendilerini iyi sunma konusunda adeta master yapmışlardır.

Dilbaz ve çekicidirler. Hare'in PsychologyToday.com'da kaleme aldığı makaleye göre, sohbet yetenekleri çok gelişkindir. Havadan sudan konuşmaları garip ama bir şekilde ikna edici hikayelere bağlamakta ustadırlar; bu da onların duruşunu güçlendirir ve çekiciliklerini arttırır.

Bu çekiciliğe ve 'ilginç' hikayelere aldanarak kişi hakkında düzgün, coşkulu, hoş bir insan olduğu yargısına varmanız kolaylıkla mümkündür. İltifat etmekte çok iyidirler ve bunu zekice yaparlar. En klişe iltifatı hayatınızda ilk kez duyuyormuş gibi hissettirirler.

3. Kendilerine güvenleri arşa değer.

Psikopati eğilimli kişiler kendilerini dünyanın merkezi olarak görür. Kendil varlıkları kendi gözlerinde öylesine önemlidir ki sosyal norm ve gereklilikleri uygulama lüzumu duymazlar. Sanki kurallara kendileri koyuyormuş gibi davranırlar. Hare'in hastalarından biri şunları söylemiş:

Kurallara uymuyor değilim. Kendime göre kurallarım var ve hiçbirinden taviz vermiyorum. 

4. Patolojik biçimde yalan söylerler.

Yalana bir kez başlayınca durmazlar; durmak istemezler de. Yalan onlar için akıl almaz ve tahrik edici derecede çekicidir. Entelektüel yalancılıkları kendi bilinçli tercihleridir. 

Faas'a göre, yalanlarının ortaya çıkmasına da diğer insanlar gibi aldırmazlar; neticede bu onları daha çok yalan söyleyerek olayın üzerini kapatmaya ve karşısındakini ikna etmeye teşvik etmektedir.

5. Bencillik anlamında karşılaştıracak olunursa, parazitlere benzerler.

Psikopati hastalarının tek bir odağı vardır; kendileri. Yalnızca kendilerini düşünüp tamamen kendi amaçlarına odaklı olduklarından parazite benzetilirler. 

Kendilerini tüm kurallardan ve eleştirilerden muafmış gibi davranmalarına ilaveten, eleştiri ve emir aldıklarında nüktedan ama tacizkar konuşma ve davranışlarda bulunmalarından ayırt edebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kurnaz ve manipülatiftirler.

6. Kurnaz ve manipülatiftirler.

Faas'a göre psikopatlar şu 3 şeyde usta: Manipülasyon, yönden saptırma ve kandırma. Bu sayede istedikleri her şeyi elde ederken, en değer verdikleri şeyi, -kendilerini de daima suyun üzerinde tutmayı başarırlar. 

Başarı durumunda bunu üstlenmeye can atarken, aksi durumda daima bir günah keçisi aradıklarını da gözlemleyebilirsiniz.

7. Muhtemelen çocukluklarına dair de türlü zorbalık hikayeleri vardır.

7. Muhtemelen çocukluklarına dair de türlü zorbalık hikayeleri vardır.

Faas'a göre, iş yerinde yukarıdaki davranışları sergileyen kişiler büyük ihtimalle çocuk parklarında da çok farklı değillerdi. 

Bunlardan kendini en çok belli edeni ise, çocukluktan gelen bir kronik yalancılık ve aldatma alışkanlığı. Bunun yanında çocukluğa dair vandal ve tacizkar hikayelere sahip olmaları da muhtemeldir.

8. Merhamet ya da suçluluk duygusu hissettiklerini pek göremezsiniz.

Psikopati eğilimi, kişinin davranışları başkalarına ne ölçüde zarar verirse versin, bunun sonuçlarından en ufak etkilenmemek biçiminde de kendisini sıklıkla belli eder. Hare'e göre bunun nedeni, bu kişilerin kendi davranışlarını daima kendilerine karşı haklı çıkarabilmelerine olana veren düşünce yapılarıdır. 

Hare, birini bıçaklayarak ağır yaralayan bir hastasının, adamdan çok kendine üzüldüğünü şu sözlerle dile getirdiğini belirliyor:

O yalnızca birkaç hafta hastanede yatıp çıkacak; bense bu klinikte çürüyorum...

9. Son olarak, uzun vadeli hedefleri pek gerçekçi değildir.

9. Son olarak, uzun vadeli hedefleri pek gerçekçi değildir.

Yine bu araştırmalardan çıkan sonuçlara göre, psikopati eğilimli kişilerin iş ve yaşam hakkındaki hedefleri imkansız denecek kadar ulaşılamaz olur. bu hedeflerin gerçekleşebilir olduğu konusunda kendilerini kolaylıkla ikna edebildiklerinden, sizin ikna olmayışınızı anlayamaz ve korkutucu yönlerini göstermeye başlayabilirler...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
112
59
36
15
14
14
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
BazarovTheBlack

Theodore Bagwell Beyefendi Hazretleri'ni görünce okumadan atladım yine puhh ACV

Alp Alper

T BAG Adamımsın yeni sezonu bekliyoruz