Görüş Bildir
Haberler
Genç Osman'dan Sonra Tahta Kim Geçti?

Genç Osman'dan Sonra Tahta Kim Geçti?

Elif Ateş
03.01.2022 - 11:38

Osmanlı Devleti, dünyada en uzun süre ayakta kalan devletlerden biridir. Bu devlet, Osman Gazi tarafından 13.yy'ın sonlarına doğru kurulmuştur. 14.yy'ın ikinci çeyreğine doğru ise yeni fetihlerle birlikte topraklarını genişletmiştir. 1453 yılında, günümüzde İstanbul olan Konstantinopolis'in alınması ile birlikte büyük bir imparatorluk haline gelmiştir. İmparatorluk, bu dönemde yükselme dönemine girmiş, sınırları birçok bölgeye yayılmıştır. Osmanlı'nın bu kadar yüzyıl ayakta kalmasının en büyük faktörlerinden biri devleti yöneten hükümdarların siyası ve askeri zekalarıdır. Peki, Genç Osman'dan sonra hangi padişah tahta çıkmıştır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osmanlı İmparatorluğu 13.yy'dan 20.yy'a kadar, 622 yıl boyunca Osmanlı hanedanları tarafından yönetilmiştir. Bu hanedan tarihte pek çok isimle bilinmektedir. Hanedan içinde devleti yöneten kişilere ilk başlarda gazi ya da bey unvanı verilmekteydi. Daha sonra padişah, sultan gibi isimlerle anıldılar. Bununla birlikte Mısır'ın fethedilmesi ile halifelik de Memluklerden Osmanlı hanedanlığa geçmiş, devletin yıkılışına kadar devam etmiştir. Osmanlı Devleti, 36 padişahı ile birlikte asırlar boyunca devam etmiştir. Bu padişahlardan biri olan Genç Osman'dan sonra gelen padişah hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Genç Osman'dan Sonra Tahtta Kim Geçt

Genç Osman'dan Sonra Tahtta Kim Geçt

Genç Osman, Osmanlı Devleti'nin 16. padişahı ve 95. İslam halifesidir. Babası olan I. Ahmed 14 yıl boyunca hükümdarlık yapmıştır. Hastalığa yakalanıp öldüğü zaman Genç Osman daha 13 yaşında olduğu için amcası, I. Mustafa tahta çıkmıştır. I. Mustafa, akli dengesi bozuk olarak bilinen bir padişahtır. Ancak birçok devlet görevlisi onun psikolojik rahatsızlıklarının geçeceğine inanmış ve hükümdar yapmışlardır. I. Mustafa'nın saltanatı tam tamına 96 gün sürmüştür. Psikolojik rahatsızlığından dolayı odaya kapatılmış, yerine ise yeğeni Genç Osman geçmiştir.

Genç Osman, padişahlar arasında en kültürlü ve bilgilisi olarak bilinirdi. Hükümdarlık  yaptığı süre boyunca birçok yenilik ve reform yapmıştır. Fakat Genç Osman'ın tahtan indirilmesi oldukça olaylı gerçekleşmiştir. Genç Osman'ın, hacca gitmek istemesi ve yeniçerilere karşı asker toplaması bazı isyanların çıkmasına sebep olmuştur. Ulemalar ve yeniçeriler birleşerek, amcası II. Mustafa'ya tekrar biat etmeye başlamıştır. Daha sonra Genç Osman'ı konağında yakalayıp Yedikule Zindanları'na kapatıp boğarak öldürmüşlerdir.

Genç Osman'dan sonra tahtta çıkan padişah I. Mustafa olmuştur. Osmanlı Devleti'nde ikince kez saltanatını ilan eden padişah, yeğeni Genç Osman'ı öldüren Kara Davut Paşa'yı görevinden aldı. Padişah olması isyanların durmasını engellemedi. Devlet görevlileri, Osmanlı'nın başına yönetimden anlayan birisinin geçmesine karar verdi. Bunun üzerine I. Mustafa, akli dengesi bozuk olduğu gerekçesiyle 1.5 yıl yapabildiği padişahlık görevinden alındı.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın