Görüş Bildir
Haberler
Yıldırım Bayezid'den Sonra Tahtta Kim Geçti?

Yıldırım Bayezid'den Sonra Tahtta Kim Geçti?

Elif Ateş
31.12.2021 - 12:00

Osmanlı padişahları içerisinden önemli bir yeri olan Yıldırım Bayezid, tarihte I. Bayezid olarak da bilinir.  Osmanlı Devleti'nin gelişmesinde ve büyümesinde önemli rolleri bulunmuştur. Özellikle beylikler ile yaptığı mücadeleler ve Niğbolu Zaferi ile tarihe adını yazdırmayı başarmıştır. Hükümdar olduğu dönem boyunca birçok sefere imza atmış, İstanbul'u kuşatan ilk padişah olmuştur.  Savaştaki başarılarından ve hızından dolayı Yıldırım unvanı verilmiştir. Askeri ve siyasi zekası ile dönemin en başarılı padişahlarından biri olmuştur. Peki, Yıldırım Bayezid'dan sonra tahta kim tahta kim oturdu? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yıldırım Bayezid'ın doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Osmanlı padişahlarından  I. Murad  ve Gülçiçek Hatun'un oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Germiyanoğulları Beyi Süleyman Şah'ın kızıyla yaptığı evlilik oldukça ses getirmiştir.Bu evliliğin yapılmasının nedeni ise beyliğin topraklarını Osmanlı sınırlarının içine katmaktı. Şehzadeliği döneminde ise pek çok yerde sancak beyliği görevinde bulundu. Birinci Kosova Muharebesi'nde Haçlı ordularına karşı gösterdiği cesaret ve başarıları ile takdirleri üstüne toplamıştır. Babası I. Murad'ın ölümü ile tahta geçmiştir.  Yıldırım Bayezid'dan sonra tahta geçen padişah hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yıldırım Bayezıd'dan Sonra Tahta Kim Geçti?

Yıldırım Bayezıd'dan Sonra Tahta Kim Geçti?

Yıldırım Bayezid'ın ölümünden sonra, tahta oğlu I. Mehmet Çelebi çıkmıştır. Osmanlı Devleti'nin 5. Osmanlı padişahıdır. Farklı tarihi kaynaklarda Kirişçi ya da Kiriş gibi lakapları bilinir. Çelebi lakabı ise okumuş, medrese tahsili görmüş kişiler için kullanılmaktadır. 

Şehzadelik döneminde Amasya sancakbeyi olmasından dolayı devlet işlerini iyi bir şekilde öğrendi. Babası Yıldırım Çelebi Anadolu seferlerine katıldığı zaman, I. Mehmet Çelebi'de sancak beyi olarak eyalet askerleri ile katıldı. Bu seferlerde yükselerek artış kuvvetler komutanı oldu. Yıldırım Bayezid'ın Timur'a teslim olmasından sonra, Osmanlı Devleti 11 yıl boyunca Fetret Dönemi yaşadı. Bu dönemde Timur egemenliği altında kardeşi Süleyman ve Musa Rumeli topraklarını kontrol ederken, I. Mehmet Çelebi ise Anadolu'da Tokat, Bursa ve Amasya'da hakimiyet sağlamaya çalıştı. Ayrıca kardeşler arasında çeşitli taht mücadeleleri de yaşandı. Çelebi Mehmet, Musa Çelebiyi yendikten sonra devletin tüm yönetimini alarak Fetret Devrini kapattı. 

I. Mehmet Çelebi, Osmanlı Devleti'nin tekrar eski gücüne getirdiği için devletin ikinci kurucusu olarak görülür. Padişahlığı döneminde birçok sorunla ilgilendi. İzmiroğlu Cüneyd Bey'in çıkardığı isyanlar gibi pek çok yerel ayaklanmaları bastırdı. Menteşe Beyliği ve Karamanoğlu Beyliğinin topraklarını Osmanlı Devleti'nin sınırları içerisine kattı. Gelibolu'da ilk defa Osmanlı donanmasını kurdu. Çelebi hayatı boyunca 20'den fazla savaşa girdiği için çok yara aldı. Av sırasında attan düşüp felç kaldı, bir süre sonrada hayatı kaybetti. Mehmet Çelebi'nin ölüm haberi ise 42 gün sonra duyuldu. Padişahlar arasında ölümü gizlenen ilk hükümdar oldu.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
murat can

Ata'mız Timur Han, Sırpları arkasına alıp Anadolu'da Türklere kan kusturan balkan devleti Osmanlıyı patates etti.

Ahmet Kaan

Osmanlı'nın soyu hala devam ediyor ya sizin soyunuz nerede yazık size

Asim Karan

atan zalim olmasa idi koca imparatorluk kısa zamanda yok olmazdı osmanlı hanedanı altıyüz islamı muhafaza etti