Görüş Bildir
Haberler
Foreign Policy: 'ABD, Türkiye'nin F-35 Programına Katılımını Askıya Alıyor'

Foreign Policy: 'ABD, Türkiye'nin F-35 Programına Katılımını Askıya Alıyor'

Emre Ordu
07.06.2019 - 20:14 Son Güncelleme: 08.06.2019 - 08:33

Amerikan Foreign Policy dergisi, Türkiye'nin F-35 programına katılımının askıya alınacağını ve bu bilginin ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan tarafından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a mektupla bildirildiğini yazmıştı. Pentagon yetkileri mektubu teyit etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Reuters haber ajansı Amerikalı yetkililere dayandırdığı özel haberinde, Ankara'nın Rusya'dan almak üzere anlaşmaya vardığı S-400 hava savunma sistemi konusunda geri adım atmaması üzerine ABD'nin de yeni pilot eğitimlerini durdurma kararı aldığını bildirmişti.

Hulusi Akar'a mektupla bildirilmiş

Hulusi Akar'a mektupla bildirilmiş

Gün içinde Amerikan Foreign Policy (FP) dergisi de, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) kararının şu an eğitim gören pilotları da kapsadığını, tüm eğitim programlarının 31 Temmuz itibarıyla durdurulacağını ve ülkede eğitim gören Türk pilotlardan ABD'yi terk etmelerinin isteneceğini yazdı. Foreign Policy Dergisi, ABD tarafından atılacak yaptırım hamlelerinin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a mektupla iletildiğini aktardı. 

Pentagon yetkilileri Amerikan Foreign Policy Dergisi tarafından haberleştirilen mektubu AA muhabirine teyit etti ancak gün içinde konuyla ilgili bir brifing yapılacağı gerekçesiyle mektubun içeriğine dair yorum yapmaktan kaçındı.

Mektupta ne yazıyordu?

Mektupta ne yazıyordu?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Mektuptaki önemli detaylardan biri Türk pilotlarının eğitimlerinin 31 Temmuz itibariyle sonlandırılması olduğu belirtiliyor.

Arizona eyaletindeki Luke Hava Üssü ile Florida eyaletindeki Eglin Hava Üssünde eğitimleri devam eden 42 Türk Hava Kuvvetleri personelinin eğitimleri sonlandırılırken, personelin 31 Temmuz itibariyle üslerden ayrılmasının isteneceği ifade ediliyor.

Ayrıca, F-35 eğitimi için kasım ayına kadar ABD’ye gelmesi beklenen 34 Hava Kuvvetleri personelinin de seyahatlerinin iptal edileceğinden bahsediliyor.

"Türkiye F- 35 toplantılarına alınmayacak"

"Türkiye F- 35 toplantılarına alınmayacak"

Bunların yanı sıra, mektupta Türk yetkililerinin F-35 program ofisine girişinin de 31 Temmuz itibariyle engelleneceğinin ifade edildiği belirtiliyor.

Mektupta, ayrıca 12 Haziran’da F-35 ile ilgili yapılacak üst düzey toplantıya Türk yöneticilerin davet edilmeyeceğinin değerlendirildiği ifade ediliyor.

Türk şirketlerine de parça üretimi konusunda sipariş verilmeyeceği kaydedilen mektupta, Türk şirketlerinin mevcut işlerinin alternatif kaynaklara kaydırılacağına dikkat çekildiği belirtiliyor. Türkiye'nin S-400 alımından vazgeçmesi durumunda ise bu adımların geri alınacağına vurgu yapılıyor.

Türkiye'nin 100 adet siparişi var

Türkiye'nin 100 adet siparişi var

Türkiye, 2002'de üretim ortağı olduğu F-35 Müşterek Taarruz Uçağıdan 100 adet almayı planlıyor.

Şu ana kadar 4 F-35 uçağının mülkiyeti Türkiye'ye verilmişti. Ayrıca bu uçakların uçuş eğitimleri ABD'de devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya: "Türkiye'ye S-400 teslimatı iki ay içinde başlayacak"

Rusya: "Türkiye'ye S-400 teslimatı iki ay içinde başlayacak"

Öte yandan Rusya devlet savunma sanayi şirketi Rosteh'in yöneticisi Sergey Cemozov, S-400'lerin Türkiye'ye sevikayına iki ay içinde başlanacağını açıkladı.

St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda Rus NTV kanalına konuşan Çemozov, S-400'lere ilişkin ödemelerin ve eğitimlerin tamamlandığını söyledi.

AA,  BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
14
8
7
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Huf Hufington

Ben padisahim, her istedigimi yaparim kimse karisamaz diyenler ne yapacak bakalim?

Met s

ya anlamadığım birşey var..arkadaş bilime,tarıma,teknolojiye yada iyi insan yetiştirmeye harcayacağımız zamanı ve parayı neden tanka tüfeğe harcarız? f35 yad... Devamını Gör

Öncelerde haberlerde duymuştum. Suriye de Israil'in f-35 uçağı Suriye'nin s-300(s-400 un bir alt modeli)hava savunma sistemine yakalanmış ve hasar alinca zar... Devamını Gör