Görüş Bildir
Haberler
Firavun Ne Demek? Firavunlara Ne Oldu?

Firavun Ne Demek? Firavunlara Ne Oldu?

Elif Ateş
20.09.2021 - 09:40

Eski Mısır, Antik Çağ uygarlıklarından biri olarak bilinir. Antik Mısır, Afrika'nın kuzeydoğusunda Nil Nehri'nin denize döküldüğü yerin yarı çevresine yerleşmiş ve orada gelişmiştir. Antik Mısır medeniyetinin yayıldığı topraklar bugünkü Mısır'ın içinde yer alır. Bu uygarlık kurulmadan önce Mısır, Yukarı ve Aşağı olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Ancak ilk firavun hakimiyetinde Mısır politik olarak birleştirilmiş ve 3 bin yıl bu şekilde devam etmiştir. Bu dönemde,  firavunların hükümdarlığında olan birçok krallık dönemleri yaşanmıştır. Özellikle Antik Mısır döneminde firavunlar, oldukça güçlü ve her konuda söz sahibi olan hükümdarlardır. Peki Firavun ne demektir? Firavunlara ne oldu?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Antik Mısır döneminde hüküm süren firavunlar, yeryüzündeki düzenin korumasından ve devamından sorumluydular. Ayrıca bu toplumda din, günlük yaşamın merkezi olmuş durumdaydı. Bundan dolayı firavunların tanrılar ve insanlar arasında bir aracı olduğuna inanılırdı. Dini törenlerden ve yeni tapınakların seçilmesinden bu hükümdarlar sorumluydu. Ayrıca Mısır'daki toprakların hepsinin sahibiydi. Eğer isterse yeni yasalar çıkartabilir veya vergi toplayabilirdi. Aynı zamanda firavunlar ölene dek tahta kalma haklarına sahiptiler. Eski Mısır geleneklerinden biri olan mumyalama, özellikle firavunlara yapılırdı. Antik Mısır'ın ünlü hükümdarları olan firavunlarla ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

FİRAVUN NE DEMEK? FİRAVUNLARA NE OLDU?

Eski Mısır dilinde firavun kelimesi, büyük ev anlamını taşıyan per'ao sözcüğünden gelmektedir. Akkadça'ya pir'u, İbranice'ye par'o şeklinde geçmiştir. Ayrıca Tevrat'ın Yunanca tercümesinde ise bu kelime faraô olarak karşılanmıştır. Arapça bir kelime olan fir'avn ise İbranice ve Süryanice dillerinden geldiği ileri sürülmektedir.

Yaklaşık olarak M.Ö 2400 yıllarından itibaren rastlanan bu kelime, hükümdarlık sarayını ve orada oturanları ifade etmek için kullanılırdı. 18.yy sülale döneminin ortalarına kadar firavun, Mısır kralının lakabı olarak değil saray manasında kullanılmıştır. M.Ö 1370'li yıllarda yazılan metinlerde ise per'ao kelimesinin kral anlamında kullanıldığı görülmektedir.

Antik Mısır'da Firavun olmak için bazı özel şartlar bulunmaktaydı. Anne tarafından soylu bir kan taşımak önemliydi. Bundan dolayı halktan erkekler, tam soylu kanı taşıyan kadınlarla evlenip tahta çıkabilmişlerdi. Bu firavunların kutsal olarak kabul edilen takma adları bulunmaktaydı. Bu takma adları tahta çıktıklarında alıyorlardı ve bu isimler izleyecekleri politikanın da habercisi olarak görülüyordu. Mısır'da firavunların yok oluşu ise geç hanedanlık döneminin sonlarında olduğu bilinmektedir.

Eski Mısır, geç hanedanlık döneminde birçok imparatorluk tarafından istilaya uğradı. Asurluların elinde olan bu bölgenin kontrolü bir süre sonra yöneticilere bırakıldı. Bu yöneticiler Saite kralları olarak da bilinir. Saite krallarından biri olan I. Psmatrik, M.Ö 653 yılında Asur hakimiyetine son verdi. Daha sonra ise Mısır'ı Pers orduları ele geçirmeye çalıştı ve başarılı oldu. Firavun I. Psmatrik, Pers İmparatorluğu'na esir düştükten sonra II. Kambises firavun unvanını aldı. Fakat bu firavun İran'a dönerek bölgenin yönetimini Pers hakimiyetine bıraktı. 5.yy'da Mısır'da birtakım ayaklanmalar yaşansa da, Pers gücünü kırmayı başaramamışlardır. Mısır'daki Pers İmparatorluğu'nun hakimiyetinin ilk dönemi 27. Hanedanlık olarak da bilinir. Bu hanedanlığın sona ermesinin ardından son Mısır hanedanı olan 30. Hanedanlık dönemi başladı. Pers İmparatorluğu'nun Mısır'ı topraklarına katmasıyla II. Nektanebo dönemi sona erdi. II. Nektanobe, Eski Mısır'ın son yerli hükümdarı ve 30. hanedanın son yerli firavunu olarak bilinir. Roma İmparatorluğu tarafından istila edilen Antik Mısır'ın yok oluşuyla birlikte firavunlar son bulmuştur.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

son kisim eksik olmus. persden romaya atlanmis. misiri perslerin elinden buyuk iskender aliyor. buyuk iskender oldukden sonra misir onun komutanlarindan biri... Devamını Gör