Görüş Bildir
Haberler
FED Faiz Kararını Açıkladı: Teşviklerin Geri Çekilmesi Sinyali...

FED Faiz Kararını Açıkladı: Teşviklerin Geri Çekilmesi Sinyali...

Ulaş
22.09.2021 - 22:37

Amerikan Merkez Bankası FED, piyasa beklentilerine paralel şekilde politika faizini yüzde 0-0,25 oranında sabit tuttu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
editor.onedio.com

Amerikan Merkez Bankası FED, küresel piyasaların odaklandığı faiz kararını açıkladı.

FED, politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit tuttu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faizin bu aralıkta sabit bırakılacağı yönündeydi.

FED aylık varlık alımlarını 120 milyar dolar olarak devam ettirdi.

Karar metninde varlık alımlarına ilişkin ifadeler de yer aldı. Buna göre ekonominin varlık alımlarını azaltmak için hedeflere doğru ilerleme sağladığı ifade edildi.

Karar metninde ekonomideki ilerlemenin devam etmesi durumunda varlık alım hızındaki yavaşlamanın gündeme alınabileceği belirtildi.

Metinde konuyla ilgili olarak 'Eğer istihdam ve enflasyon hedeflerine doğru ilerleme beklendiği gibi devam eder ise, varlık alımlarının hızında bir yavaşlatmaya karar vermek yakında gerekli olabilir' ifadeleri kullanıldı.

Noktasal grafikte 2022'de faiz artışı bekleyen yetkili sayısı arttı.

Noktasal grafikte 2022'de faiz artışı bekleyen yetkili sayısı arttı.

FED'in faiz kararıyla birlikte ekonomik öngörüler ve faiz beklenti patikasını ortaya koyan noktasal grafikte yayımlandı.

Buna göre 9 yetkili 2022 yılı için faiz artışı öngörüsünde bulundu. Haziran ayında yayımlanan noktasal grafikte 7 yetkili faiz artışı öngörüsünde bulunmuştu.

Son noktasal grafiğe göre 2023'te faiz artışı bekleyen yetkililerin sayısı ise 17 oldu. Sadece bir üye 2023'te faizlerin sabit kalacağını öngördü.

Enflasyon beklentilerinde yukarı, büyümede aşağı yönlü revizyon...

Enflasyon beklentilerinde yukarı, büyümede aşağı yönlü revizyon...

Ekonomik öngörülere bakıldığında 2021 PCE enflasyon beklentisi bir önceki öngörülere göre yüzde 3,4'ten yüzde 4,2'ye çıkarıldı. 2022 için bu göstergeye ilişkin sınırlı bir revize geldi ve beklenti yüzde 2,2 oldu.

Çekirdek PCE enflasyon beklentisi 2021 için yüzde 3'ten yüzde 3,7'ye çıkarılırken, 2022 için ise yüzde 2,1'den yüzde 2,3'e yükseltildi.

2021 için büyüme beklentisi ise aşağı yönlü revize edildi. Buna göre 2021 büyüme beklentisi yüzde 7'den yüzde 5,9'a çekildi. 2022 büyüme beklentisi ise 0,5 puanlık yukarı revize ile yüzde 3,8 oldu.

İşsizlik için 2021 beklentisi yukarı çekildi. Buna göre FED'in 2021 işsizlik beklentisi yüzde 4,5'ten yüzde 4,8'e çıkarıldı. 2022 işsizlik beklentisi ise yüzde 3,8'de kaldı.

Powell: 'Varlık alımlarının azaltılmasının 2022 ortasında son bulması uygun olabilir.'

Powell: 'Varlık alımlarının azaltılmasının 2022 ortasında son bulması uygun olabilir.'

Toplantının ardından FED Başkanı Jerome Powell, basın toplantısı düzenledi. Powell'ın toplantıda verdiği en önemli mesaj varlık alımlarının azaltılmasının 2022 ortasında son bulmasının uygun olabileceği yönündeki mesajıydı.

Powell'ın konuşmasına şu mesajlar öne çıktı:

'Bugün federal açık piyasası faiz oranlarını sabit tuttu ve mevcut olarak varlık alımları hızımızı koruma kararı aldı. Bu önlemler güçlü faizlerle alakalı ve bilançomuzla alakalı yönlendirmesiyle para politikamızın ekonomiyi toparlanma tamamlanana kadar desteklemeye devam etmesini garanti altına almıştır.

Daha önce görülmemiş mali politika adımları ve aşılamadaki toparlanma inanılmaz şekilde desteklemektedir. Ekonomik ve istihdam göstergeleri güçlenmeye devam etmiştir. Büyümenin 2. yarıda da güçlü bir şekilde devam etmesi beklenmektedir. En fazla pandemiden etkilenen sektörler son aylarda iyileşme gösterdi. Ancak Kovid-19 vakalarındaki artış toparlamayı yavaşlattı. Hane halkı harcaması özellikle de yılın ilk yarısında hızlı bir şekilde arttı, fakat Temmuz ve Ağustos’ta yavaşladı. Çünkü Kovid-19 ile alakalı sektörlerde örneğin restoranlarda yumuşama oldu. Arz tarafında aktiviteyi zorlayan bazı kısıtlamalar vardı. Bunu özellikle de otomotiv tarafında görüyoruz.

Küresel anlamda yarı iletkenlerde yaşanan sorun bunu etkiledi. Virüsün etkisi ve arz tarafındaki sorunu düşünecek olursak FED’in bu yılki büyüme tahmini bir önceki tahminimize göre aşağı yönlü revize edildi. Ancak katılımcılar hala hızlı bir büyüme öngörmektedir.

Genel olarak ekonomik aktiviteyi düşündüğümüzde iş piyasadaki koşullar iyileşmeye devam etti. İşçi talebi oldukça güçlü ve aylık olarak son 3 ayda 750 bin istihdam olduğunu görüyoruz. Ağustos’ta ise istihdam artışı görünür bir şekilde yavaşladı. Özellikle de pandemiye olan hassasiyetle bazı sektörlerde daha fazla hissedildiğini görüyoruz. Örneğin, eğlence ve konaklamada.

Ağustos’ta işsizlik yüzde 5,2 oranındaydı. bu da iş piyasasındaki durumu gösteriyor. İş piyasasındaki katılım düşük seviyelerden çok fazla yükselme göstermedi. Pandemi ile alakalı faktörler, süre gelen virüs korkuları ve bakım ihtiyacı, istihdam artışını aşağı yönlü baskılamaktadır. Bu faktörler virüsle alakalı ilerleme kaydedildikçe azalacaktır ve istihdamda artışa yol açacaktır.

Eşim ve ben yerel yönetim tahvillerine çok uzun zamandır yatırım yapıyoruz. FED'in üyelerin işlemlerine ilişkin kuralları değiştirmesi gerekli ve bunu yapmaktayız.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın