Görüş Bildir
Haberler
Etkili Öğrenme Yolları: Ezber Bozan Ezber Teknikleri

Etkili Öğrenme Yolları: Ezber Bozan Ezber Teknikleri

parlakbirgelecek.com
28.04.2014 - 18:27 Son Güncelleme: 28.04.2014 - 21:10

Etkili Öğrenme Yolları: Ezber Bozan Ezber Teknikleri

Ezberlemek, kötü bir üne sahip olmasına rağmen bazı derslerde ve bölümlerde yararlı olan bir bilgi koruma aracı olarak tanımlanabilir. Ezberleme konusunda başarılı olmayan öğrencilerin pek çoğu tarih, biyoloji ve coğrafya gibi ezber gerektiren dersleri almaktan ya da bu tür dersleri içeren bölümleri tercih etmekten kaçınabiliyorlar. Biz de hafızanı etkin bir şekilde kullanmana ve ezberlemene yardımcı olacak bazı ipuçları hazırladık:

Bilgi Kartları

Eski bir yöntem olan bilgi kartları, özellikle kelime ve formül ezberlemede kullanılıyor. Test edilmiş bu yöntemi ezberlemen gereken bilgileri içerek şekilde hazırlayabilirsin. Birkaç gün üst üste hazırladığın kartları okuduğunda, bilgilerin hafızana ne kadar hızlı bir şekilde yerleştiğini göreceksin. Ayrıca akıllı telefonlar ve bilgisayarlar için hazırlanmış uygulamalar da bu konuda sana yardımcı olabilir.

Bilgi kartlarını derslerden 5 dakika önce, izlediğin televizyon programının reklam aralarında, okula gidip gelirken kullandığın toplu taşıma aracında ya da kahvenin hazır olmasını beklerken okuyabilirsin. Gün içinde ayıracağın birkaç dakika bilgilerin kolaylıkla hafızanda yer etmesine yardımcı olacaktır.

Şifreleme

Ezberlemen gereken bilgileri daha rahat hatırlayabilmek için farklı yöntemler de deneyebilirsin. Kelimeleri kafiyeli bir şekilde dizmek, bir cümle içine birbiriyle bağlantılı konuların başlıklarını ya da öğrenmen gereken isimleri yerleştirmek, harfleri numaralandırmak ve ezberlemen gereken kelimelerin baş harflerinden yeni bir kelime oluşturmak gibi çeşitli yollara başvurabilirsin. Bunların yanı sıra hatırlamana yardımcı olacak yeni bir yöntem bulabilirsin. Bu şekilde ezberlediğin bilgileri yıllar sonra bile hatırlayabilirsin.

Okuma Koşulları

Notlarını ya da bilgi kartlarını televizyonun karşısında birkaç kez okumanla sessiz bir odada, yüksek sesle bir defa okuman arasında büyük bir fark olacaktır. Çünkü odaklanarak sesli bir şekilde bir kez okuduğunda ezberlemeye çalıştığın bilgiyi hem duyarak hem de görerek öğrenebilirsin. Bunun yanı sıra notlarını veya bilgi kartlarını odaklanmadan okuduğunda faydası olmayacaktır.

Tekrar

Her gün bir defa veya haftada birkaç defa notlarını ve bilgi kartlarını okuduğunda bir süre sonra hafızanda ne kadar fazla yer ettiklerini göreceksin. Bunun yanı sıra zamanla bilgiler arasında bağ kurmaya da başlayabilirsin.

Notlarını ve bilgi kartlarını okumak için en iyi zaman sabah saatleri olacaktır. Zihnin henüz boşken okuduğun pek çok notu daha rahat hatırlayabilirsin.

Kaynak: http://www.parlakbirgelecek.com/tr/fa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
26
22
12
11
9
9