Görüş Bildir
Haberler
Erişim Sağlayıcıları Birliği'nden İnternet Sağlayıcılarına ‘Nöbetçi Avukat’ Talimatı

Erişim Sağlayıcıları Birliği'nden İnternet Sağlayıcılarına ‘Nöbetçi Avukat’ Talimatı

ATKN
06.06.2015 - 18:31 Son Güncelleme: 07.06.2015 - 01:14
İçeriğin Devamı Aşağıda

İnternet üzerindeki denetimi merkezileştirmek amacıyla kurulan Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB), internet servis sağlayıcı firmalarından 8 Haziran’a dek ‘nöbetçi avukat’ bulundurmalarını istedi. ESB’nin servis sağlayıcı firmalardan seçim ertesi gününe kadar 24 saat boyunca avukat bulundurmasını istemesi, sektörde şaşkınlık yarattı.

Füsun S. Nebil'in turk-internet.com'da yer alan haberine göre; Sivil dernek gibi tanımlanan ESB’nin böyle bir yetkisi olmaması bir yana, nöbetçi avukat isteyecek kadar acil olabilecek durumun ne olduğu anlaşılamadı.

Erişim Sağlayıcılar Birliği’nden (ESB) hizmet sağlayıcılara ulaşan yazıda, '08.06.2015 günü saat 09:00’a kadar biri teknik, biri hukukçu olmak üzere en az iki personelin belirtilen tarihlerde 24 saat süreyle Birliğimiz ile irtibat halinde olmak üzere hazır bulundurulması' ifadeleri kullanıldı.

Şeklen bir sivil dernek olan Erişim Sağlayıcılar Birliği’nin böyle bir talepte bulunma yetkisi olmamasına rağmen, bu yazı sektörde bir dalgalanmaya yol açtı.

'Ne anlama geliyor?' sorusuna yanıt verilmedi

Turk-internet.com'un Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne sorduğu 'Trafiğin fazla yoğun olduğu bu gibi günlerde, teknik bir elemanın hazır bulunması zaten normal bir olay ama seçim süresince ilk defa bir hukukçunun (avukatın) hazır bulundurulmasının talep edilmesi acaba ne anlama geliyor?' sorusuna yanıt verilmedi.

'Böyle bir yetkileri yok'

'Böyle bir yetkileri yok'

Avukat ve sektörden uzmanlar, Erişim Sağlayıcıları Birliği'nin böyle bir yetkisi olmadığını söylüyor. Turk-internet.com'un uzmanlardan aldığı yanıtlar şöyle:

  • Erişim Sağlayıcılar Birliği bir sivil dernek görünümünde. Bu nedenle üyeleri olan firmalara, “şunu yapacaksın, avukat bulunduracaksın” gibi bir talimat verme yetkisi yok.

  • Ayrıca Erişim Sağlayıcılar Birliği’nin kendisi de şaibeli bir durumda. Geçen yıl 5651 sayılı kanuna ek yapan ilk torba kanunla kurulmasının önü açılan ESB, kanunda yazılan ¼ şartını oluşturamayınca, 13 kadar firma ile kuruldu.

  • Oysa aynı dönemde Telkoder 100’ün üstünde üyenin imza attığı başka bir tüzüğü BTK’ya sunmuş bulunuyordu. Nitekim Danıştay bu nedenle ESB’nin tüzüğüne yürütmeyi durdurma verdi.

  • Ancak “kanunlar geriye doğru yürütülemez” maddesinin aksine, 2015’de çıkan yeni bir torba kanunla, eski torba kanundaki madde “abonesi olan mevcut işletmeciler” diye değiştirildi ve bu değişiklik geriye yani 2014 şubatına yürütüldü.

  • Anlayacağınız, bu dernek var ama aslında yok hükmünde.

  • Bir başka konu da şu; seçim gecesi veya öncesinde, 'nöbetçi avukat' isteyecek bir acil durum kimse tarafından bilinemiyor, düşünülemiyor. Tabi normal şartlar altında.

'Makul değil'

Avukat Gökhan Ahi, konuyla ilgili şunları söyledi:

Erişim Sağlayıcılar Birliği’nin kuruluşu ve görevlerinin ne olduğu 5651 sayılı Kanun’da açıkça bellidir. Ayrıca bu birlik, özel hukuk tüzel kişiliğine sahip olduğu gibi kendisini oluşturan erişim sağlayıcıların hiyerarşik olarak üstünde olan bir kuruluş değildir. 

Birliğin başka tür bir işlem yapması ya da erişim sağlayıcılara seçim günü hukukçu ve teknik eleman bulundurmaları konusunda talimat vermesi açıkça hukuka aykırıdır. Kaldı ki erişim sağlayıcılarda zaten 24 saat teknik eleman bulundurulmaktadır. Özellikle seçim günü ve 24 saat boyunca özel bir çalışma yapılmasını ve bir de hukukçu bulundurulmasını istemesi açıkçası çok makul durmuyor. 

'Bu talimatı kendilerine kim vermiştir?'

CHP Milletvekili Osman Coşkunoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Yasal olarak böyle bir talepte bulunma yetkisi olmayan ve hükümetin arka bahçesi olarak görev yapan Erişim Sağlayıcıları Birliği hangi gerekçeyle servis sağlayıcılardan internet trafiğinin en yoğun yaşanacağı bu günlerde bir teknik elemanın ve bir hukukçunun hazır bulunması talebinde bulunmuştur? Bu talimatı kendilerine kim vermiştir? Biran önce açıklanmalıdır.

Bu kararla hükümet, BTK aracılığıyla Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne seçim gecesi interneti yavaşlatıp kapattırabilecek. Şu anda Danıştay’ın aldığı karar neticesinde yasal olarak yok hükmünde olan Erişim Sağlayıcıları Birliğinin kuruluş kanununda bile yer almayan böyle bir yetkiyi kullanmaya çalışması anlaşılmaz bir durumdur. Bu durum yasa ve kanunlara aykırıdır. Suç işlenmektedir.

Gönderilen yazıda seçimden sonra saat 09.00’a kadar ibaresinin konulmasının nedeni yapılacak olası seçim hilelerinin sosyal medyada ve internette paylaşımını engelleyerek olası internet kesintilerine kılıf ayarlamaktır. BTK, Erişim Sağlayıcılar Birliği'nin, internet servis sağlayıcılarından seçim süresince avukat ve bir personel bulundurulması talebinin gerekçelerini en kısa sürede açıklamak zorundadır.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0