Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan, Merkel ile Görüştü

Erdoğan, Merkel ile Görüştü

Onedio Medya
16.09.2015 - 15:31 Son Güncelleme: 16.09.2015 - 16:59

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK'nın bazı AB ülkelerinde mevcudiyetini koruyabilmesinin rahatsız edici olduğunu söyledi. Merkel, 'İşbirliğine hazırız' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştü. Görüşmede Suriyeli mülteciler sorunu, IŞİD ve PKK ile mücadele konuları öne çıktı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan görüşmede PKK'nın bazı AB ülkelerinde mevcudiyetini koruyabilmesinin rahatsız edici olduğunu söyledi. Merkel de PKK’nın Almanya’da da terör örgütü olarak görüldüğünü belirtti ve her türlü işbirliğine açık olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin halihazırda, din ve etnik köken ayrımı gözetmeksiniz 2 milyonu aşkın Suriyeliye ve Iraklıya ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, AB başta olmak üzere uluslararası toplumun yük paylaşımı konusunda ivedilikle adım atması gerektiğine dikkati çekti. Erdoğan, Türkiye’nin konuya ilişkin uygulamalarıyla, AB değerlerini AB ülkelerinden daha fazla benimsemiş olduğunu gösterdiğine işaret etti.

Merkel de Türkiye’nin yaptıklarının takdire şayan olduğunu ifade ederek, son gelişmelerin ardından Almanya olarak yıl sonuna kadar kabul edecekleri mülteci sayısı 800 bin veya 1 milyona yükseltmeyi kararlaştırdıklarını anlattı. AB ülkelerinin daha fazla sorumluluk üstlenmeleri gerektiğine değinen Merkel, göçün düzenli ve kontrollü biçimde gerçekleşmesi için Türkiye ile diyalog halinde olmayı önemli bulduklarını söyledi.

IŞİD'den arındırılmış bölge

Görüşmede Suriye’deki kaosun son bulması için siyasi çözümün şart olduğu da vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye olarak Suriye’nin kuzeyinde IŞİD'den arındırılmış bir bölge oluşturulmasına büyük önem verdiklerini, uluslararası toplumun Suriye meselesinin çözümünde daha aktif bir tutum sergilemesi gerektiğini belirttiği öğrenildi.

İsrail'in Harem-i Şerif'e yönelik ihlalleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel’e, İsrail güvenlik güçlerinin son günlerde Küdüs’te Harem-i Şerif’e yönelik ihlallerinin bölgedeki gerilimi tırmandığını da hatırlattı. İsrail’in ateşle oynadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bu hususta uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini de ifade ettiği öğrenildi. Merkel’in de kaygı verici söz konusu gelişmelerin Almanya tarafından yakinen izlendiğini belirttiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkel’in, tüm bu konularda yakın temasta olmak, en kısa sürede bir araya gelmek konularında da mutabık kaldıkları öğrenildi.

Kaynak: Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0