Görüş Bildir
Haberler
Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Dil Öğrenmenin En Eğlenceli Yolu / Dualingo

etiket Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Dil Öğrenmenin En Eğlenceli Yolu / Dualingo

Ercan Altuğ Yılmaz
26.03.2021 - 17:00 Son Güncelleme: 01.04.2021 - 11:06

Duolingo, dil öğreniminin ücretsiz olması gerektiğini savunan ve bedava dil kursu hayaliyle Luisvon Ahn tarafından on kişilik bir ekiple 2012 yılında organize edilmiş mobil bir dil öğrenim uygulamasıdır. Hâlihazırda dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı bulunan ve 2013 yılında Google Play tarafından “En İyinin En İyisi” derecesiyle değerlendirilen Duolingo’yu rakiplerinden açık ara önde konumlandıran yegane etken oluşturulan eğitim müfredatı ve oyunlaştırılmış program modülleridir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Duolingo geliştiricisi LuisVon Ahn tarafından tanımlanan öğretim sistemi ve müfredat geliştirme yöntemi ise aşağıdaki gibi açıklanmıştır.

Duolingo geliştiricisi LuisVon Ahn tarafından tanımlanan öğretim sistemi ve müfredat geliştirme yöntemi ise aşağıdaki gibi açıklanmıştır.

“Farklı gruplara farklı ders içerikleri gösterip hangisinin daha iyi öğrendiğini

ölçüyor ve ders müfredatımızı buna göre yeniden şekillendiriyoruz. Böylece her gün içeriğimiz daha iyi hale geliyor. Kendi kendine eğitim almak ve derslere motive olmak oldukça zor bir iş, bu nedenle Duolingo’yu tıpkı bir oyun oynar gibi eğlenceli hale getirmeye çalıştık”.

Duolingo dil öğrenme uygulaması da gün içerisindeki molalarımızı verimli şekilde doldurmak ya da dil için ayırdığımız vakitlerde daha az eforla, daha kolay ve keyifli bir yolla öğrenmenin en iyi yollardan biri. Uygulama, hâlihazırda onlarca benzeri varken, en çok kullanılan ve memnun kalınanlar arasında ilk üçte. Bunun sebebi, diğer dil öğrenme oyunlarından farklı ya da birinin sahip olup diğerinin sahip olmadığı özellikleri bir arada, iyi bir ara yüzle sunması olsa gerek. Öyleyse Duolingo’nun en son sürümündeki özellikler neler ve bunları nasıl doğru kullanabiliriz, meraklıları için gelin birlikte göz atalım:

1. Öğrenilmesi hedeflenen kelimeler ve ifadeler, seviye ayrımının yanında konu başlıkları altında öğrenmenizi bekliyor:

1. Öğrenilmesi hedeflenen kelimeler ve ifadeler, seviye ayrımının yanında konu başlıkları altında öğrenmenizi bekliyor:

Konu başlıklarının işlevi, birbiriyle ilintili kelimeleri beraber öğrenmenizi

sağlamak. Bu sayede rastgele bir kelime öğrenme etkinliği yerine, bulunduğunuz seviyede temel konular için gerekli kelimeleri, eğlenceli bir yolla öğreniyorsunuz. Eğer kelimeleri öğrenmiş olduğunuzu düşünüyor veya zaten bildiğiniz bir konu olduğu için alıştırmalarla vakit kaybetmeden o bölümü geçmek istiyorsanız, web sitesinde konunun sağ altında bulunan taç işaretine gelin, kilit simgesine tıklayın. Bu şekilde size sunulan sınavda maksimum 3 yanlış yaparak konuyu bitirebilir, diğer konuların kilidini açabilirsiniz.

2. Pratiklerle dilbilgisi desteği :

Dilbilgisi (Gramer), dilin kelime öğrenmek kadar zevkli olamayan kısmı. Düzensiz fiiller, zamirler, yer ekleri… Bu kuralları sınıfta monoton bir şekilde ders işleyen bir hocadan dinlediğimizde, not almış da olsak pek kalıcı olmadığını ve kısa sürede unutulduğundan sık tekrara ihtiyaç duyan bir alan olduğunu biliyoruz. Duolingo’nun yaptığı şey; size dilbilgisini “çaktırmadan”, cümle örneklerinin içerisinde, ciddi bir gayret sarf etmenize gerek kalmadan öğretmesi. Bu durum sizi sıkıcı gramer kalıpları arasında boğulmaktan kurtarıp pratik yaparken “sezdirerek öğretme metoduyla”  dilin gramer yapısını öğrenmenizi sağlamaktadır.

Dil bilgisi ile ilgili alıştırmaları yaparken “çaktırmadan” öğretiyor demiştik ya, eğer olayı somutlaştırmak, öğrendiğiniz kuralları derli toplu görmek isteyen biriyseniz, Duolingo bunu da düşünmüş. Her konunun altında bulunan taç kısmına, sonra da ampul işaretine tıkladığınızda, konunun yazılı halde bir özetini buluyorsunuz. Sizi isterseniz ayrıca gramer kitabı almak, kitap üzerinden çalışmak meselesinden kurtarabilecek bir hizmet.

3. Günlük hedefinizi belirleyin ve kolayca takip edin:

3. Günlük hedefinizi belirleyin ve kolayca takip edin:

Karar alıp koyduğumuz hedefleri devam ettirmek, çoğumuzun yarı yolda bıraktığı bir şey oluyor. Bu devam edemeyişlerin birçok farklı sebebi olabilir ama herhangi bir şeyde süreklilik sağlamanın, o şeye dair ilgimizi taze tutmak ve ve o şeyin bizim için diğer işler arasında kaynamayacak kadar önemli olmasıyla doğru bir orantısı var. Duolingo da hem dile olan ilginizi taze tutmak, hem de molalarda dahi oynayabilmeniz sebebiyle işlerin arasında “dil öğrenme” hedefinde sebat etmeyi kolay kılıyor. Hedefinize kaç gündür uyduğunuz gibi bilgileri görebiliyor (webde sağ üstteki alev simgesinin yanında), günlük hedefiniz olan puanı da profilinizin “koç” bölümünden seçebiliyor ya da değiştirebiliyorsunuz.

4. Duolingoevents’e katılarak sanaldan gerçeğe bir adım atın:

Dil öğrenmeye olan ilgi ve isteği canlı tutmanın bir yolu da çevrenizde aynı amacı taşıyan birilerinin olması. Duolingoevents de tam olarak bunu hedefliyor: Sanalda olan bir dil öğrenme faaliyetini reele taşıyıp, aynı araçlarla aynı dili öğrenmeye çalışan insanları buluşturuyor. Bu buluşmalarda çeşitli dil oyunları oynanıldığı gibi, dil öğreniminiz için sosyal çevre edinme imkanına da sahip oluyorsunuz. 

5. Duolingo Sınıflar, rekabet duygunuzu iyiye kullanmanın bir yolu;

Uygulamanın 2018 sürümüne kadar kullanılan kulüpler yöntemi kullanıcının akışta kalmasını sağlanıyordu, fakat son sürümle birlikte kulüpler kaldırıldı. Rekabet hissini yaşamak için iki yol var: Birincisi lig listesi. Lig listesinde hafta boyu ilk onda olmayı başarırsanız bir sonraki ligde geçme hakkı kazanıyorsunuz. Yalnız bu listedeki kişiler Duolingo’da İngilizce öğrenen, dünyanın herhangi bir yerinden olan diğer insanlar. Eğer daha özel bir listede yer almak ve aynı kişilerle yarışmak istiyorsanız, kişi sınırı olan sınıflara katılabilirsiniz. Bu bölüm rekabet duygusunun iyiye kullanılarak akışta kalmanın ikinci yolu olarak göze çarpmakta.

Duolingo Uygulamasına Ait Öğretim Metotları:

Duolingo Uygulamasına Ait Öğretim Metotları:

1.Duolingo ile Öğrenme

Duolingo, çeşitli diller için temel bir bilgi düzeyi geliştirmenize yardımcı olabilir, ancak ne öğrettiği ve size ne kadar meydan okuduğu konusunda sınırlıdır. Hedeflerinize ve önceki deneyimlerinize bağlı olarak, bir dil öğrenme programında ne kadar okuma, yazma, dinleme ve konuşma yaptığınızı bilmek isteyeceksiniz. Ayrıca, gerçek bir dil nesli olup olmadığını veya ifade etmek istediğiniz benzersiz bir şey olup olmadığını bilmek isteyeceksiniz.

2.Duolingo ile çevirme

Duolingo'da, öncelikle bir okuma ve yazma türü olan çeviri yapıyorsunuz. Genellikle, bir kelimeyi, kelimeleri veya cümleyi öğrendiğiniz dilden öğretim diline veya tam tersine çevirirsiniz. Klavyeyi kullanarak cevabı yazabilir veya aşağıda gösterilen kelime bankasından doğru kelimeleri seçerek bir cümleyi birlikte yazabilirsiniz. (Genellikle, banka kelimesini kullanıp kullanmamayı

seçebilirsiniz - seçim sizindir.) Veya doğru listeden bir seçenek listesinden seçmeniz gerekebilir.

Bu alıştırmalar sayesinde kelimeleri öğreniyor, fiilleri farklı biçimlerde

görüyorsunuz ve genellikle yeni dilde cümlelerin yapısına alışıyorsunuz. Tercüme, anlaşma ve diğer gramer becerilerini de uygulamanıza yardımcı

olabilir.

Duolingo, bazı kavramlara daha kasıtlı olarak odaklanmanızı sağlayarak iyileşebilir. Örneğin, bir kelime bankası kullanarak bir cümleyi çevirirken, genellikle diğerleri ile tamamen ilgili olmayan birkaç kelimeyi ekarte edebilirsiniz. Cümlenin anneannelerin yemek pişirmeyle ilgili olduğu görülüyorsa, mimarlık ve yüzme gibi kelimeleri dışlayabilirsiniz. Zor bir zorluk, “bankası duymak, duymak” gibi aynı kelimede benzer kelimelerle hatta aynı varyasyonlarla kelime bankasını doldurmak olacaktır. Duolingo, bir kelimeyi doğru şekilde seçtiğin bir alıştırmaya sahipti, ama sadece nadiren ortaya çıkıyor ve kelimeleri cümle içindeki başkalarıyla karıştırmıyor.

3. Dinleme ve okuma

3. Dinleme ve okuma

Dinleme ve okuma alıştırmaları yeni Duolingopodcast'i ile on kat arttı. Şimdiye kadar sadece İspanyolca dil öğrenimi için geçerli. Bölümleri Duolingo'nun web sitesinde oynatabilir veya bir podcasting uygulamasına indirebilirsiniz. Duolingo'nun sitesi üzerinden dinlemenin faydası, dinlerken referans olarak kullanabileceğiniz bir transkript var.Her 20 dakikalık bölümde, anadili konuşanlar yavaşça konuşulan İspanyolca'da gerçek hikayeler anlatıyor. Şovun sunucusu, zaman zaman İngilizce olarak içerik sağlamak için zorla giriyor. Yıldız içeriği ve henüz konuşmayan biri için zorlu.

Yeni podcast’e ek olarak, DuolingoStories adlı yeni bir bölüm daha var. Bu bölüm, duyduklarınız hakkındaki soruları cevaplarken, kısa bir hikayeyi dinlediğiniz ve okuduğunuz etkileşimli hikayeler içerir. Bunları İspanyolca, Fransızca, Almanca ve Portekizce olarak yapabilirsiniz. Hikayede kullanılan sesler, doğal olarak, çekirdek içerikte kullanılan robotik sesten çok hoş bir değişiklik olan kulağa doğal geliyor. Sorular diğer alıştırmalara benziyor, ancak bunları yanıtlamak için hikayenin içeriğine ve ortaya çıkan yeni kelimelere dikkat etmelisiniz, bu nedenle aktif dinleme ve anlama gerektirir.

Okumak için bulacağınız başka bir yer, bir ampul simgesinin gördüğü her yerde. Yeni bir modüle tıkladığınızda bazen bir tanesi belirir. Bu okuma bölümleri İngilizce'dir (veya sizin eğitim diliniz) ve genellikle bazı gramer noktalarını açıklar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Konuşma ve Yaratma

4. Konuşma ve Yaratma

Çekirdek programda, konuşma ve dinleme çok fazla dikkat edilmiyor. Konuşma alıştırmaları isteğe bağlıdır; ayarlarında bunları etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz. Genelde ekranda bir şeyleri yüksek sesle tekrarlar veya okursunuz ve uygulama doğru söyleyip söylemediğinizi değerlendirir.

5.Duolingo Sertifikası

Duolingo English Test, gerçek dünyadaki dil becerisini kesin ve doğru bir şekilde göstermek için bilimsel olarak hazırlanmıştır. Test herkesin kendi becerisine göre uyarlandığı için her sınavda farklı sorular üretilir ve soruların önceden ezberlenmesi olanaksız kılınır. Özellikle küresel salgın ve pandemi döneminde yapılamayan İngilizce yeterlilik sınavları için alternatif olma yolunda hızla ilerleyen DuolingoCanada kolejlerine giriş yeterlilik mülakatlarında geçerli kabul edilmeye başlanmıştır. Testin istenilen yerde ve zaman çevrimiçi olarak girilebilmesi, 1 saat gibi kısa bir sürede bitirilmesi ve sonuçların 2 gün gibi kısa bir sürede açıklanıyor olması tercih edilmesini arttırmaktadır. Resmi web sitesinde sertifikalarının dünya genelinde 2000 kurum tarafından kabul edildiğini belirten Duolingo, test için belirli bir ücret talep etmektedir.

Özetlemek gerekirse Duolingo, onlarca dil öğrenme programından sadece biri ama oyunlaştırma tekniklerini büyük bir başarı ile kurgulayan en iyilerinden biri. Telaffuzlarıyla beraber kelime ve cümle öğretiyor, dil bilgisi alıştırmaları var ve tüm bunları eğlenceli bir yolla, sizi motive edecek (aferin, iyi gidiyorsun gibi cümleler, puan tabloları) gibi oyunlaştırma dinamiklerini

kullanarak yapıyor. Üstelik çok rahatsız edici olmayan reklamlarını görmezden gelirseniz, tüm özelliklerini ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Programın Duolingo Plus Modelini belli bir ücret ödeyerek satın alabilirsiniz. Ücretli sürümde reklamsız deneyim dersleri çevrimdışı indirme özelliği, limitsiz can, limitsiz alıştırma, aylık seri onarımı, İlerleme/Yeterlilik sınavı özelliklerine erişebilirsiniz.

Bu yazı Gamfed Türkiye Gönüllerinden Buket Calp Cansız’ın katkılarıyla

yazılmıştır.

Twitter

Instagram

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Nini Sza

A1 sen een fazla A2 seviyesine cikabilirsiniz bu uygulamayla daha fazlasi olamaz