Görüş Bildir
Haberler
En Fazla Sığınmacıya Ev Sahipliği Yapan Ülke Türkiye

En Fazla Sığınmacıya Ev Sahipliği Yapan Ülke Türkiye

ATKN
18.06.2015 - 11:59 Son Güncelleme: 18.06.2015 - 16:32
İçeriğin Devamı Aşağıda

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından yayınlanan Küresel Eğilimler Raporu'na göre dünya genelinde 60 milyon kişi yaşadığı yeri terketmek zorunda kaldı. Rapora göre en fazla sığınmacı ise Türkiye'de...

Tek bir yılda görülen en yüksek artış

UNHCR’nin yeni yıllık Küresel Eğilimler raporu, evlerinden kaçmaya zorlanan kişilerin sayısında keskin bir artış olduğunu; 2013 yılında yerinden edilen 51.2 milyon ve on yıl önce yerinden edilen 37.5 milyon kişiye kıyasla, 2014 yılı sonu itibarıyla 59.5 milyon kişinin zorla yerlerinden edildiğini gösteriyor. 2013 yılından bu yana gözlemlenen artış, tek bir yılda görülen en yüksek artış...

En büyük etmen 'savaş'

En büyük etmen 'savaş'

Suriye’de savaşın patlak verdiği 2011 yılının başlarından beri görülen artış; savaşı, yerinden edilmenin dünyadaki tek başına en büyük etmeni haline getirdi.

Yarısını çocuklar oluşturuyor

Yarısını çocuklar oluşturuyor

UNHCR’nin Küresel Eğilimler raporu, yalnızca 2014 yılında 13.9 milyon kişinin yerinden edildiğini gösteriyor. Bu, 2010 yılındaki sayının dört katı... 

Dünya genelinde 19.5 milyon mülteci (2013’te bu sayı 16.7 milyondu) bulunuyordu; 38.2 milyon kişi kendi ülkeleri içinde yerinden edilmişti (bu sayı 2013’te 33.3 milyondu) ve 1.8 milyon kişi (bu sayı 2013’te 1.2 milyondu) iltica taleplerinin sonucunu beklemekteydi. 

Endişe verici şekilde, dünyadaki mültecilerin yarısından fazlasını çocuklar oluşturuyor. 

Rapordan öne çıkan detaylar:

  • 2014 sonu itibarıyla 59.5 milyon kişi evlerinde değil.

  • Yalnızca 2014'te 13.9 milyon kişi yerlerinden edildi. Bu, 2010'daki sayının dört katı. 

  • 2014 yılında her gün ortalama 42.500 kişi mülteci, sığınmacı oldu veya ülkesi içinde yerinden edildi. Bu sayı, yalnızca 4 yıl içinde 4 kat artışa karşılık geliyor.

  • Dünya genelinde her 122 kişiden birisi şu anda ya mülteci, ya ülkesi içinde yerinden edildi ya da iltica talebinde bulundu.

  • Son beş yıl içerisinde en az 15 çatışma patlak verdi ya da yeniden alevlenlendi. (Afrika’da sekiz, Orta Doğu’da üç, Avrupa’da bir ve Asya’da üç)

  • 2014 yılında yalnızca 126.800 mülteci ülkelerine geri dönebildi. Bu sayı, 31 yıldaki en düşük sayı.

  • Suriye, dünyadaki en büyük ülke içerisinde yerinden edilmiş kişi (7.6 milyon) ve mülteci (2014 sonunda 3.88 milyon) kaynağı.

  • En büyük mülteci kaynağı ülke olma açısından Suriye’yi Afganistan (2.59 milyon) ve Somali (1.1 milyon) takip etti.

  • Türkiye, 2014 sonunda 1,59 milyon Suriyeli sığınmacıya kapılarını açarak en fazla mülteciyi barındıran ülke.

İçeriğin Devamı Aşağıda

‘Mülteci sayısı 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa 50 milyonu aştı’

‘Mülteci sayısı 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa 50 milyonu aştı’

BM Mülteciler Yüksek Komiseri António Guterres, UNHCR 2014 Küresel Eğilimler raporunun tanıtımını yaparak basın toplantısı düzenledi. 

Ataköy’de bir otelde gerçekleşen basın toplantısında rakam vererek dünyada mülteci durumunu aktaran Guterres, “Yaşanan savaşlardan ötürü ülkesini terk eden mültecilerin sayısını açıklamıştık. Bu sayı 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk defa 50 milyonu aştı. Bu rakam tam olarak 51,3 milyon. Kendi ülkelerini savaşlardan dolayı terk etmek zorunda kalan oldukça büyük miktarda insanın olduğunu görmekteyiz. Küresel ağa bakıldığında, dünyanın savaşta olduğu izlenimi ortaya çıkıyor. Hakikaten, dünyanın birçok bölgesi endişe verici bir durum içerisinde. Sonuç olarak, sürgün edilmenin giderek artması ve dolayısıyla insanların sıkıntılar çekmesine neden olmakta. Çünkü sürgün edilen her bir insan trajik bir hikâye demektir. Birçok insan ülkelerinden kaçmak zorunda kalıyor ve birçoğu da kendi köylerinde ya da topluluklarındaki yaşanan çatışmalardan dolayı sıkıntı çekmekte.” diye konuştu. 

Guterres, şöyle devam etti: “Asıl sorun buna yönelik azalmakta olan çözümlerdir. Geçtiğimiz yılda, yalnızca 126,800 insana ülkelerine dönmesinde yardım ettik. 10 sene önce burada göreve başladığımda 1 milyon insanın durumuyla ilgilenmekteydik. Bu geçtiğimiz 10 yıldaki en düşük rakamdı. Bu da, savaşlar için bir çözüm ve insanların da evlerine dönüp hayatını yeniden inşa etmesi için bir şanslarının olmadığını gösteriyor.” 

'Türkiye’de bugün 2 milyondan fazla mülteci olduğunu tahmin etmekteyiz'

Bu yıl, bu rakamları Türkiye’de açıklamasının özel bir nedeni olduğunu söyleyen Guterres, “Türkiye bugün dünyada mülteci kabul eden en büyük ülke. Türkiye’de bugün 2 milyondan fazla mülteci olduğunu tahmin etmekteyiz ve Türkiye sınırlarını birçok Suriye, Iraklı, Afgan vatandaşa cömert bir şekilde açmıştır. Dünyada birçok sınırın kapalı ya da sınırlandığına bakarsak bunun özel bir anlama geldiği görülmektedir.” dedi. 

'Mültecileri kabul etmek, korumak ve yardım etmek için herkes örnek almalı'

Bu durumun örnek alınması gerektiğini ifade eden Guterres, “Dünyada dramatik durumda olan birçok insan için sığınma alanı oluşturma ihtiyacını, ciddi bir ihtiyaç içinde olan bu mültecileri kabul etmek, korumak ve yardım etmek için herkes örnek almalı. Diğer bir taraftan, önemli bir husus Türkiye’nin uluslararası kurumlardan oldukça az destek almasıdır. Ayrıca dünyadaki mültecilerin yüzde 80 i gelişmekte olan, daha açık bir ifadeyle düşük ve orta gelirli ülkeler tarafından kabul edilmektedir. Dünyanın her yerinde oldukça yüksek bir oranda mülteci bulunmakta fakat bunların büyük kısmı düşük ve orta gelirli ülkelerde bulunmaktadır. Bu ülkelerin ekonomilerinde ve toplumlarında gelişmiş ülkelerle karşılaştırılamayacak derecede bir etki görmekteyiz. Türk halkına ve Türk yetkililere sığınma arayışında olan mülteciler için dayanışmalarından ötürü şükran ve takdirlerimi iletiyorum.” diye konuştu. 

Kaynak: Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, CHA ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0