Görüş Bildir
Haberler
Eğitimi 3-7 Yıl Arası Süren Akademik Unvan: Lisans Nedir?

Eğitimi 3-7 Yıl Arası Süren Akademik Unvan: Lisans Nedir?

Özge Tepe
20.02.2023 - 20:30

Lisans derecesi, tamamlanması genellikle dört ila beş yıl süren, üniversite ve kolejlerde eğitimler alınan akademik bir unvandır. Lisans mezunları, aldıkları diploma ile yüksek lisansa girişin kapılarını aralar. Aynı zamanda birçok yüksek mevkili işe girmenin yolu da üniversitede alınan lisans eğitimidir. Dünyanın pek çok yerinde lisans eğitimine büyük önem verilir. 

Bu içeriğimizde lisans derecesi hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Lisans Nedir?

Lisans Nedir?

Lisans derecesi, seçtiğiniz bir konuyu akademik bir kurumda okuduğunuz bir lisans derecesidir ve genellikle üniversite derecesi olarak bilinir. Lisans derecesi almak, iş fırsatlarına erişiminizi artırabilir, sizi yeni fikirlerle tanıştırabilir ve kazanma potansiyelinizi artırabilir.

Lisans derecelerinin tamamlanması genellikle dört ila beş yıl sürer. En az 120 kredilik ders alınması gereklidir. Bölümler , psikoloji , bilgisayar bilimi , işletme , hemşirelik veya İngilizce gibi bir dizi konuyu içerebilir. Geleneksel olarak bir üniversite kampüsünde yüz yüze alınan lisans derecelerinin çevrim içi olarak kazanılması da kolaylaşmıştır.

Pek çok öğrenci liseden hemen sonra bir lisans derecesi peşinde koşsa da, hayatta daha sonra bir lisans derecesi aramak alışılmadık bir durum değildir. Lisans derecesi almanın çeşitli faydaları vardır. Daha yüksek bir potansiyel gelir, artan iş beklentileri ve yeni ve zenginleştirici yaşam deneyimleri bunlar arasında yer alır.

Bir süredir çalışıyorsanız, lisans derecesi yeni bir kariyer başlatmanıza veya mevcut kariyerinizde ilerlemenize de yardımcı olabilir. Lisans derecesi almak, yüksek lisans veya doktora gibi daha yüksek bir akademik derece elde etmenin ilk adımı olabilir.

Birçok yüksek ücretli iş, en az bir lisans derecesi gerektirir, bu nedenle dört yıllık bir dereceye sahip olmak sizi daha fazla rol için daha rekabetçi hale getirebilir. Tipik olarak bir lisans derecesi gerektiren ve önümüzdeki on yılda hızla büyümesi beklenen bazı işler şunlardır:

  • Yazılım geliştiricileri

  • Hemşireler

  • Finans yöneticileri

  • Madde bağımlılığı, davranış bozukluğu ve ruh sağlığı danışmanları

  • Proje yönetimi uzmanları

  • Pazar araştırması analistleri ve pazarlama uzmanları

  • Tıp ve sağlık hizmeti yöneticileri

Lisans Derecesi İçin Kayıt Koşulları

Lisans Derecesi İçin Kayıt Koşulları

Her kolej veya üniversite farklı olmakla birlikte, lisans programlarına başvururken ve birinden mezun olabilmek için bir takım gereksinimleri karşılamanız gerekir.

Lisans derecesi programları kayıt olmak için genellikle şunları ister:

  • Bazı programlar, lisede belirli bir minimum puan almış olmanızı, lise mezuniyet puanının belli bir oranın üstünde olmasını isteyebilir.

  • Çoğu lisans derecesi programı, lise düzeyinde bir eğitim almış olmanızı gerektirir.

  • Lise öğrencileri genellikle kolejlere başvurmadan önce üçüncü veya son yıllarında standartlaştırılmış sınavlara girerler. Bu sınavlara lise mezunu her yaştan birey girebilir.

  • Özel üniversiteler, kişisel hikayenizi ve neden belirli bir programla ilgilendiğinizi daha iyi anlamak için kişisel denemeler isteyebilir.

Lisans Çeşitleri Nelerdir?

Lisans Çeşitleri Nelerdir?

Lisans derecelerinin bazı türleri bulunur. Bunlar genellikle şu şekilde sınıflandırılır:

  • Bachelor of Arts (BA): Bachelor of Arts , tipik olarak eleştirel düşünmeyi, iletişim becerilerini ve beşeri bilimleri vurgulayan bir lisans türüdür. Tarih, İngilizce veya iletişim alanlarında uzmanlaşmak size genellikle BA kazandırır. Bachelor of Arts, öğretmenlik, insan kaynakları, reklamcılık veya devlet işleri gibi insan bağlantısına ve eleştirel düşünme özelliklerine dayanan kariyerlere giden yolu açabilir.

  • Bachelor of Science (BS): Bachelor of Science tipik olarak derslerde nicel becerileri vurgular. Bu, bilim ve matematik derecelerinin genellikle BS dereceleri olarak kategorize edildiği anlamına gelir ve bu da onları bilim veya matematik tabanlı alanlarda kariyer başlatmak için iyi bir yol haline getirir. Finans veya bilgisayar bilimi gibi konularda uzmanlaşarak BS kazanabilirsiniz .

  • Bachelor of Fine Art (BFA): Güzel Sanatlar Lisansı, görsel sanatlar veya sahne sanatları bölümlerinden mezun olanlara verilir. 

Psikoloji , ekonomi veya siyaset bilimi gibi hem bilim hem de liberal sanatların unsurlarını içeren bazı dersler, çalışmalarınızda vurguladığınız ders türlerine bağlı olarak BA veya BS olabilir. Bunlar dışında daha birçok lisans derecesi çeşidi bulunur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
5
5
3
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın