Görüş Bildir
Haberler
Eğitime ve Eğitimcilere Dair 24 Güzide Film

Eğitime ve Eğitimcilere Dair 24 Güzide Film

Hasan Mert Yüksel
11.03.2015 - 17:05 Son Güncelleme: 14.03.2015 - 12:43

1. Dead Poets Society / Ölü Ozanlar Derneği | IMDB: 8,0 (1989)

1. Dead Poets Society / Ölü Ozanlar Derneği | IMDB: 8,0 (1989)

50'lerin Welton Akademisi, ciddi, disiplinli ve akademik çevrelerde saygınlığı yüksek olan bir okuldur. Okul yönetiminin muhafazakar ve ortodoks tavırları okulu öğrenciler için sıkıcı ve bunaltıcı bir hale getirmektedir. Fakat yeni İngilizce öğretmeni John Keating'in okula atanmasıyla çok şey değişecektir.

''Kim ne derse desin, sözcükler ve düşünceler dünyayı değiştirebilir.''

http://www.imdb.com/title/tt0097165/

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Entre Les Murs / Sınıf | IMDB: 7,5 (2008)

2. Entre Les Murs / Sınıf | IMDB: 7,5 (2008)

François ve öğretmen arkadaşları, sorunlu bir mahallede eğitim veren bir lisede yeni öğretim yılına hazırlanmaktadır. Öğrencilere karşı son derece iyi niyetlidirler ve onlara en iyi eğitimi sağlamak konusunda hiçbir engel tanımazlar. Günümüz Fransa’sının küçük bir modeli olan sınıfta sık sık kültür ve fikir çatışmaları yaşanır. Genç öğrenciler çoğu zaman eğlenceli ve yaratıcıdır ancak zaman zaman takındıkları anlaşılmaz tavırlar düşük ücretle çalışan öğretmenlerinin hevesini kırmaktadır.

''İşimiz, öğrencilerin arka sıralarda sessizce oturup, sorun yaratmayacağından emin olmaktan ibaret değil. İçlerindeki cevheri de ortaya çıkarmamız lazım.''

http://www.imdb.com/title/tt1068646/

3. To Sir With Love / Sevgili Öğretmenim | IMDB: 7,7 (1967)

3. To Sir With Love / Sevgili Öğretmenim | IMDB: 7,7 (1967)

Asıl mesleği olan mühendislikle ilgili bir iş bulamayan Mark Thackeray (Sidney Poitier) mecburiyet karşısında Londra'nın kenar mahallelerinden birindeki bir lisede öğretmen olarak işe başlar. Bu genç, deneyimsiz üstelik de siyahi olan yeni öğretmenle, her biri başka okullardan kovularak buraya gelmiş disiplinsiz öğrenciler arasında beklenen sürtüşme başlar. İdealist öğretmen Thackeray zor yolu seçerek, çekip gitmek yerine öğrencilerin sorunlarına eğilerek onlarla arkadaş olmayı dener. Bu mücadelesinde meslektaşlarından Gillian Blanchard (Suzy Kendall) onu yalnız bırakmaz.

''Bir insan, kesinlikle haklıysa ve kesinlikle doğruya mutlaka inançları için savaşmalı.''

http://www.imdb.com/title/tt0062376/

4. Freedom Writers / Özgürlük Yazarları | IMDB: 7,5 (2007)

4. Freedom Writers / Özgürlük Yazarları | IMDB: 7,5 (2007)

23 yaşındaki idealist genç öğretmen Erin Gruwell (Hilary Swank), ilk ders günü için Wilson Lisesi’nin kapısından adımını atarken içine girmekte olduğu yepyeni dünyayı kucaklamaya hazırdır. Sınıfında çok çeşitli ırk ve toplum katmanlarından gelen sorunlu öğrenciler vardır. Hepsinin de günü yaşamaktan başka umudu, beklentisi kalmamış gibidir. Gençlerin durumuna yüzeysel bakınca, paylaştıkları tek şey birbirlerine karşı nefretleridir.

''Mazeret istemiyorum. Neye karşı olduğunu biliyorum. Hepimizin karşı olduğu şeyler var. Aklını toplasan iyi olur. Gözlerimin içine bakarak hak ettiğinin bu olduğunu söyleyecek cesareti bulana kadar senin düşmene izin vermeyeceğim. Bunun anlamı, her gece evine gelip sen çalışmanı bitirene kadar orada beklemek olsa bile… Senin “kim” olduğunu görebiliyorum. Beni anlıyor musun? Sen bir hata değilsin.''

http://www.imdb.com/title/tt0463998/

5. The Miracle Worker / Karanlığın İçinden | IMDB: 8,1 (1962)

5. The Miracle Worker / Karanlığın İçinden | IMDB: 8,1 (1962)

Pette Duke'un canlandırdığı genç Helen Keller'ın dünya ile iletişim bağı yok denecek kadar azdır. Hayatının geri kalan bölümünü nasıl geçireceği koca bir bilinmeyendir. Perkins Enstitüsü'nden gelen yarı görme özürlü Annie Sullivan (Anne Bancroft), Helen'e rehberlik etmeye başlar. Genç kızın, dünya ile arasına kurduğu karanlık duvarı yıkmak hiç de kolay olmayacaktır.

Ülkemizde oldukça popüler olmuş ve hatta Uğur Yücel tarafından uyarlaması yapılmış Hint filmi Black, The Miracle Worker'dan uyarlanmıştır.

''- Bir şey öğretmek yerine acımakla yetinmek çok daha az zahmetli, değil mi?

- Henüz bir şey öğrettiğinizi göremedim.

- Bu odadan çıkarsanız hemen başlayacağım.

- Çıkmak mı?

- Herkes dışarı lütfen!

- Siz sadece onu eğitmek için buradasınız.

-Ona acımaya devam ederseniz, yıllar geçse bile tek bir şey öğretemem.''

http://www.imdb.com/title/tt0056241/

6. Detachment | IMDB: 7,7 (2011)

6. Detachment | IMDB: 7,7 (2011)

Henry Barthes, öğrencileriyle birebir ilişkiler kurabilen, oldukça yetenekli bir eğitimcidir; fakat bu yeteneğini arka plana atarak, geçici öğretmenlik yapmaktadır. Okula kadrolu öğretmen gelinceye kadar yedek öğretmenlik yapan Henry, hiçbir okulda öğrencilerle ya da iş arkadaşlarıyla duygusal bağ kuracak kadar uzun süreli kalamaz. Görevlendirildiği son devlet okulunda ise öğrencilerin ve hatta öğretmenlerin de bir şekilde içlerine kapanık olduğunu, karamsar tavırlar sergilediğini fark eder. Öğrencilerle ummadığı bir bağ yakalayan Henry, okuldan kaçan bir öğrenciyi de sokaklardan ailesine geri dönmesini sağlar. Umutsuzluk açısından hayatta yalnız değildir ama bu karamsar dünyada hala sevilebilecek şeyler de vardır.

''Vaktimin çoğunu beladan uzak durup sorumluluk almamak için harcıyorum. Ben sadece yedek öğretmenim. Bir şeyler öğretme sorumluluğum yok. Tek yapmam gereken düzeni korumak. Sınıfta kimsenin birbirini öldürmeden gelecek döneme geçmesini sağlamak.''

http://www.imdb.com/title/tt1683526/

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Good Will Hunting / Can Dostum | IMDB: 8,3 (1997)

7. Good Will Hunting / Can Dostum | IMDB: 8,3 (1997)

Will Hunting (Matt Damon), son derece zeki fakat eziyet çekmiş genç bir adamdır. Bir matematik dehasıdır. Yine başını derde sokan kahramanımızı, onun dehasını keşfeden Matematik Profesörü Lambeau (Stellan Skarsgaard) kurtarır ama iki şartı vardır: Will, Lambeau ile matematik derslerine katılmalı ve terapiye başlamalıdır.

''Bazen senle hiç tanışmamış olmayı diliyorum. Çünkü tanışmamış olsaydık, geceleri yatarken dünyada senin gibi biri olduğunu bilmeden uyuyabilirdim.''

http://www.imdb.com/title/tt0119217/

8. Lean on Me | IMDB: 7,4 (1989)

8. Lean on Me | IMDB: 7,4 (1989)

New Jersey'nin Paterson şehrinde bir lise,şiddet,uyuşturucu ve umutsuzluk içinde debelenmekte. Öğrencilerin çoğu Afro-Amerikan, fakirlik ve yokluk içindeki öğrencilerle dolu bu lisenin temel yetenek ve beceri testleri o kadar düşüktür ki, mesele belediye başkanına kadar intikal eder. Ortada çok büyük bir sorun olduğu bellidir. Müfettişler başkana sıradışı bir çözüm önerirler: Joe Clark.

''Birlikte batar, birlikte yüzer, birlikte çıkar, birlikte düşeriz.''

http://www.imdb.com/title/tt0097722/

9. The Emperor’s Club / İmparatorlar Kulübü | IMDB: 6,9 (2002)

9. The Emperor’s Club / İmparatorlar Kulübü | IMDB: 6,9 (2002)

William Hundert (Kevin Kline) prensiplerine bağlı, klasik bir öğretmendir. Ancak öğretmenin yaşamı, ünlü bir politikacının oğlu olan Sedgewick Bell (Emile Hirsch)'in sınıfa gelmesiyle değişmeye başlar. Yıllardır deneyimlerini ve bilgisini öğrencileriyle paylaşan William Hundert, öğrencilerin kendisi üzerindeki etkilerini fark edecektir.

''Genç yaşlarda olgunlaşmamışlık ortaya çıkar. Cahillik eğitilebilir. Sarhoşluk ayıltılabilir ama aptallık sonsuza dek sürer.''

http://www.imdb.com/title/tt0283530/

10. Precious / Acı Bir Hayat Öyküsü | IMDB: 7,4 (2009)

10. Precious / Acı Bir Hayat Öyküsü | IMDB: 7,4 (2009)

Precious (Acı Bir Hayat Öyküsü) hepimize çok yakın duran ama kendi aramızda bile konuşmak istemediğimiz konulardan bahsediyor. Aile içi şiddet, tecavüz, dışlanmışlık ve sefalet. Film bunları tüm acımasızlığı ile masaya yatırıyor ve bize olayları 16 yaşında bir genç kız üzerinden anlatıyor.

''Lütfen bana yalan söylemeyin, Bayan Rain. Sevgi benim için bir şey yapmadı. Beni dövdü, bana tecavüz etti, bana hayvan dedi, kendimi değersiz hissettirdi. Beni bıktırdı.''

http://www.imdb.com/title/tt0929632/

11. 3 Idiots / 3 Aptal | IMDB: 8,5 (2009)

11. 3 Idiots / 3 Aptal | IMDB: 8,5 (2009)

Farhan Qureshi ve Raju Rastogi üniversiteden arkadaşları Rancho ile tekrar bir araya gelmek isterler. Yolda, başka bir arkadaşları Chatur Ramalingam ile karşılaşırlar. Artık başarılı bir iş adamı olan Chatur onlara 10 yıl önce girdikleri bir bahsi hatırlatır. Bu zamana dek kendilerinden gizlenen sırrı bilmeyen üçlü Rancho'nun yerini bulmak için birbiriyle yarışmaya başlar.

''Arkadaşınız başarısız oluyor , üzülüyorsunuz ; arkadaşınız birinci oluyor , daha çok üzülüyorsunuz.''

http://www.imdb.com/title/tt1187043/

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. The Breakfast Club / Kahvaltı Kulübü | IMDB: 7,9 (1985)

12. The Breakfast Club / Kahvaltı Kulübü | IMDB: 7,9 (1985)

Onlar, yani ortak noktası bulunmayan ve okulun kütüphanesinde bir Cumartesi günü geçirme cezası alan beş öğrenci. Saat 7'de birbirlerine söyleyecek bir şeyleri yoktu ama saat 4'te birbirlerinin ruhundan anlayan iyi birer arkadaş olmuşlardı.

''Kendinle daha fazla vakit harcamalı ve diğer insanları etkilemek için daha az vakit harcamalısın.''

http://www.imdb.com/title/tt0088847/

13. Beyond the Blackboard / Ders Tahtasının Ötesi | IMDB: 7,7 (2011)

13. Beyond the Blackboard / Ders Tahtasının Ötesi | IMDB: 7,7 (2011)

Bazen bir film izlersiniz, bir hikaye dinlersiniz, işte bu hikaye büyük bir hayat dersi diye düşünürsünüz. Stacey Bess’in hikayesi böyle bir hikaye. Yaşanmış bir hikayeden uyarlanan filmde; 24 yaşındaki çiçeği burnunda öğretmen Stacey, her ne kadar bazı korkular ve ön yargılarla ilk dersine girse de, bir sığınma evinde, evsizlerden oluşan öğrencilerinin yaşamında büyük farklar yaratacaktır.

http://www.imdb.com/title/tt1699225/

14. Like Stars on Earth / Yerdeki Yıldızlar | IMDB: 8,5 (2007)

14. Like Stars on Earth / Yerdeki Yıldızlar | IMDB: 8,5 (2007)

Karşımızda yaramaz, tembel, kavgacı bir çocuk var: Ishaan... Acaba öyle mi?

Hikayemiz Ishaan'ın okulunda başlar, ödevlerini yapmayı çok önceleri bırakmış delikanlımız. Kafasında sadece hayal ettiği kendi dünyası var. Öğretmenleri, arkadaşları ondan acayip şikayetçi. Geçen sene 3. sınıfta kaldığı için bu yıl tekrarını okuyor ama gram ilerleme yok. Sınıfının birincisi olan abisi Yohaan'a bakıldığında ikisinin kardeş olduğuna kimse inanmaz. Prensipli babamız bir türlü yola getiremiyor oğlunu. Çaresiz annesinin elinden ise sadece gözyaşı dökmek geliyor. Geriye bıraktığı kariyeri, senelerdir verdiği emeği para etmemiş. Artık son çareyi Ishaan'ı yatılı okula yollamakta bulur.

''Gördüğüm şey, hissettiğim şey ve görmediklerimiz de hissetmediklerimizdir. Ama  bazen, gördüklerimiz , aslında öyle değildir ve asıl görmediklerimiz öyledir.''

http://www.imdb.com/title/tt0986264/

15. Half Nelson / Tepetaklak Nelson | IMDB: 7,3 (2006)

15. Half Nelson / Tepetaklak Nelson | IMDB: 7,3 (2006)

Dan Dunne, alışık olduğunuz öğretmenlerden birine benzemiyor. Hayır, sadece öğrencilerine varoluştan, Amerikan İç Savaşı’ndan, özgür düşünceden, diyalektikten bahsettiği için değil; sınıf içinde son derece dinamik ve öğrencileri ile sağlam ilişkileri olan bir insan iken sınıf dışında uyuşturucu bağımlılığının pençesinden bir türlü kurtulamayan ve hep bir kaybeden olmaya mahkum bir insan olduğu için de...

''Değişim yuvarlak olarak değil spiral olarak hareket eder. Mesela, güneş yükselir sonra da batar. Fakat bu her gerçekleştiğinde sizin payınıza ne düşer? Sizin payınıza yeni bir gün düşer.''

http://www.imdb.com/title/tt0468489/

16. Finding Forrester / Forrester'ı Bulmak | IMDB: 7,3 (2000)

16. Finding Forrester / Forrester'ı Bulmak | IMDB: 7,3 (2000)

Jamal Wallace, gizli tutkusu yazmak olan 16 yaşında yetenekli bir basketbol oyuncusudur. William Forrester ise Pulitzer Ödüllü son derece çekingen bir yazardır. Tesadüfi bir tanışmadan sonra, Forrester Jamal'in akıl hocası haline gelir ve bu yetenekli gencin becerilerini geliştirmesine yardımcı olur. Kısa süre içinde bu iki adam birbirlerinden hayat ve arkadaşlığın değerini öğrendikçe, Forrester’ın dünyaya karşı sert bakış açısı değişmeye başlar.

''Bir zamanlar tanıdığım biri, başarısızlıktan, ya da daha kötüsü başarmaktan korkup hayallerimizden uzaklaştığımızı yazmıştı.''

http://altyazi.org/sub/m/1192/Finding-Forrester.html

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Les choristes / Koro | IMDB: 7,9 (2004)

17. Les choristes / Koro | IMDB: 7,9 (2004)

Fond de l’Etang, Fransa’da bir sayfiyede sorunlu erkek çocukları için eğitim veren bir yatılı okuldur. 20. yüzyılın ortalarında, egoist, disiplin delisi bir müdür olan M. Rachin tarafından yönetilmektedir. Felsefesi aksiyon-reaksiyon şeklindedir. Ancak onun sistemi asi yaradılışlı çocuklar üzerinde hiçbir işe yaramamakla beraber ters tepkiye neden olmaktadır. Bir gün okula M.Clement Mathiue adında yeni bir eğitmen gelir. Orta yaşlardaki bu adam hayatı boyunca birçok şey için çabalayıp hayattaki yerini bulmaya çalışmış biridir. Her ne kadar çocukları ziyadesi ile haylaz bulsa da M. Rachin’in fikirlerine inanmaz.Tek çare en iyi bildiği aracı kullanmaktır. Müzik her derde deva olabilecek evrensel bir güçtür nihayetinde. Okul dahilinde kurduğu koro ile herkesin hayata bambaşka bir pencereden bakmasını sağlayacaktır. Koro en iyi yabancı film dalında Oscar ve Altın Küre adaylığı ile birlikte pek çok adaylık kazanan bir filmdir. Fransa’daki Sezar Ödülleri’nde En İyi Müzik ve Ses Ödüllerini almıştır.

''-Ama sizin çocuğunuz yok değil mi?-Hayır, aslında 60 tane çocuğum var.''

http://www.imdb.com/title/tt0372824/

18. Monsieur Lazhar / Canım Öğretmenim | IMDB: 7,5 (2011)

18. Monsieur Lazhar / Canım Öğretmenim | IMDB: 7,5 (2011)

Beşir Lazhar, bir öğretmenin intiharı ertesinde apar topar işe alınan Cezayir asıllı bir yedek öğretmendir.

Öğrenciler ona alışmaya çalışırken hâlâ mülteci olan Mösyö Lazhar da kendi dertlerine rağmen iyimserliğini kaybetmez.

''Herkes öğrencilerin travma yaşadığını sanıyor, asıl travmayı yaşayan öğretmenler. ''

http://www.imdb.com/title/tt2011971/

19. Stand and Deliver / Kalk ve Diren | IMDB: 7,4 (1988)

19. Stand and Deliver / Kalk ve Diren | IMDB: 7,4 (1988)

Matematik öğretmeni Jamie Escalante, çoğunlukla hispaniklerin (ABD’de 40 milyonu aşkın nüfusla yer alan, İspanyolca konuşan Latin kökenliler) devam ettiği bir devlet lisesine atanır. Çoğu çete mensubu gençlerin oluşturduğu öğrenciler eğitimle ilgilerini tamamen kesmiş, umutsuz ve ilgisiz öğretmenlerin etkisiyle okuldan soğumuşlardır. Escalante, öğrencilerin potansiyelini görüp, zekâlarını fark eder ve bir grup ümitsiz çete elemanını ülkenin matematik alanında en başarılı öğrencilerine dönüştürür.

''Bundan sonra hazıra konmak yok, bahane yok. Doğuştan karşınıza çıkan iki engeliniz var; ten renginiz ve isimleriniz. Bazı insanlar sırf bu yüzden daha az bilgili olduğunuz düşünüyor. Ama matematik bunu eşitleyecek.''

http://www.imdb.com/title/tt0094027/

20. Akeelah and the Bees / Sözcüklerin Gücü | IMDB: 7,5 (2006)

20. Akeelah and the Bees / Sözcüklerin Gücü | IMDB: 7,5 (2006)

Gördüğünüz en güçlü aile filmi! Akeelah Anderson kelimelere tutkuyla bağlı küçük bir kızdır. Bu tutkusu onu bir imla yarışmasına katılmaya kadar götürür. Pek çok insan ona gönüllü olarak öğretmenlik yaparken kimileri de karşı çıkar. Çok geçmeden Akeelah, Ulusal İmla Yarışması'na katılmaktaki cesareti ve kararlılığıyla farkında olmadan mahalleyi bir araya getirir.

Ve her kendi ışığımızın parlamasına müsade ettiğimizde, bilinçsizce diğer insanların da aynısını yapmalarına müsamaha göstermiş oluruz.

http://www.imdb.com/title/tt0437800/

21. The Ron Clark Story | IMDB: 7,7 (2006)

21. The Ron Clark Story | IMDB: 7,7 (2006)

Bir öğretmenin Ron Clark(Matthew Perry)) başarı ve özveri dolu hayatının biyografi filmi.

Bu filmde azim, inanç ve yerinde hırsın gibi öğeleri sıkla göreceksiniz. Başarmak için asla pes etmememizin gerektiğini. Tökezleyip yere düştüğünüz zaman tekrar ayağa kalkıp kaldığımız yerden devam etmemizi, çok güzel bir şekilde hayat tecrübesiyle anlatıyor.

http://www.imdb.com/title/tt0473389/

İçeriğin Devamı Aşağıda

22. The Great Debaters / Muhteşem Münazaracılar | IMDB: 7,6 (2007)

22. The Great Debaters / Muhteşem Münazaracılar | IMDB: 7,6 (2007)

Teksas'ta, siyahi öğrencilerin çoğunlukta olduğu Wiley College'de profesör olan Melvin B. Tolson'un gerçek yaşam hikayesi...

Profesör Tolson, eğitim eşitliğinden fazla yararlanamayan öğrencilerinin gelişimine katkı için bir tartışma grubu kurmaya karar verir. İlk başta ifade güçleri sınırlı olan bu öğrenci topluluğu, giderek kelimelerin gücünü öğrenmeye başlar. Kendi dönemlerindeki toplantılarda yükselmeye başlayan Wiley Koleji tartışma grubu bir süre sonra Harvard'ın en güçlü rakibi olacaktır.

+ Yargıç kimdir?

– Tanrıdır!

+ Neden tanrıdır?

– Çünkü tanrı kimin kazanacağını ve kimin yenileceğini belirler. Rakibim değil!

+ Rakibin kimdir?

– Rakibim yoktur!

+ Neden rakibin yoktur?

– Çünkü o benim konuştuğum gerçeklerin karşılığındaki muhalif sestir.

http://www.imdb.com/title/tt0427309/

23. Dangerous Minds / Sakıncalı Düşünceler | IMDB: 6,3 (1995)

23. Dangerous Minds / Sakıncalı Düşünceler | IMDB: 6,3 (1995)

Gerçek bir hayat hikayesine dayanan bu inanılmaz öyküde Pfeiffer, Amerikan Deniz Kuvvetleri'ndeki görevinden ayrıldıktan sonra, belalı ama gerçekte zeki öğrencilerden oluşan bir sınıfa ders vermek üzere atanan deneyimsiz öğretmen Lou Anne Johnson'u canlandırıyor. Geleneksel metodlarla öğrencilerine ulaşamayan Bayan Johnson, kalıplara meydan okuyarak kendi kurallarını kendi yaratır. Bu süreçte onları bir yandan içlerindeki potansiyeli keşfetmeleri için motive eder, bir yandan da yavaş yavaş kendine güven duygusu aşılar. Star bir oyuncunun performansıyla daha da güçlenen, alkışlanacak bir yapıt olan 'Sakıncalı Düşünceler', uzun süre unutamayacağınız bir film.

-Sana yardım etmek istiyorum, Emilio.

-Bunu nasıl yapacaksın? Bana nasihat vererek mi? Beni sokaklardan mı kurtaracaksın? Unut gitsin. Beni kendi hayatımdan nasıl kurtarabilirsin?

http://www.imdb.com/title/tt0112792/

24. Music of the Heart / 50 Cesur Kemancı | IMDB: 6,7 (1999)

24. Music of the Heart / 50 Cesur Kemancı | IMDB: 6,7 (1999)

Korku/gerilim sinemasının modern üstadlarından Wes Craven'dan, filmografisini takip edenler açısından ''şok edici'' bir yapım. Zira bu film bir drama.

Genç müzik öğretmeni Roberta (Meryl Streep) Harlem'deki fakir çocuklara müziğin güzelliklerini ve viyolin çalmayı öğretmeyi amaçlayan idealist bir kadın. Mücadelesi sırasında elinde ne varsa kaybeden Roberta, tutkuyla inandığı müzik sayesinde inanılmaz olaylar yaşıyor. Filmin diğer rollerinde Aidan Quinn, Angela Bassett ve Gloria Estefan gibi isimler var.

http://www.imdb.com/title/tt0166943/

Yabancı Belgesel Bonusu: Être et avoir / Olmak ve Sahip Olmak | IMDB: 7,9 (2002)

Yabancı Belgesel Bonusu: Être et avoir / Olmak ve Sahip Olmak | IMDB: 7,9 (2002)

Fransız köy hayatına yönelik sevgi dolu bir ağıt olan bu incelikli, bilge ve eğlenceli film, yürek burkacak denli güzel ve insana büyük keyif veriyor.

Fransa’da ulaşım ve olanaklar bakımından kıyıda köşede kalmış yerleşim merkezlerinde, yuva yaşından ilkokul son sınıf seviyesine kadar köyün bütün çocuklarının tek bir öğretmen gözetiminde bir araya getirildiği “tek sınıftan oluşan okullar” hâlâ var. Dışlanmışlıkla dünyaya açılmak arasında kalan bu karışık küçük gruplar, iyisiyle kötüsüyle gündelik hayatı paylaşmakta.

Bu belgesel film de, Auvergne’in göbeğindeki bir köyde, bu tür okullardan birinde çekilmiş. Filmde okulun rutinine ve ritmine şahit olurken öğrencilerin farklı kişiliklerini keşfediyoruz. Öğretmenleri Bay Lopez sabrıyla, şefkatiyle, küçük öğrencilerine kendini tamamen adamış olmasıyla gözümüzde kahramanlaşıyor. Giderek, bu okulun Fransızlara has bir geleneğin cisimleşmiş hali olmanın ötesinde, köy yaşamının aynası olduğunu fark ediyoruz.

http://www.imdb.com/title/tt0318202/

Türk Belgesel Bonusu: İki Dil Bir Bavul | IMDB: 7,5 (2008)

Türk Belgesel Bonusu: İki Dil Bir Bavul | IMDB: 7,5 (2008)

İki Dil Bir Bavul üniversiteden yeni mezun olmuş ve uzak bir Kürt köyüne atanmış Türk öğretmenin bir yılını, onun okula yeni başlayan ve Türkçe bilmeyen çocuklarla yaşadıklarını anlatır. Bir yıl boyunca öğretmenin farklı bir topluluk ve kültür içindeki yalnızlığına, çocuklar ve köylülerle yaşadığı iletişim problemine, çocuklardaki değişime tanık oluruz. Bu süreç boyunca öğretmen ve çocuklar birbirlerini yavaş yavaş tanımaya ve anlamaya başlarlar.

http://www.imdb.com/title/tt1312137/

İçeriğin Devamı Aşağıda

Müzik Bonusu: Pink Floyd - Another Brick In The Wall

Resim Bonusu; Atina Okulu

Resim Bonusu; Atina Okulu

Resimdekiler: Plato, Aritoteles, Socrates, Echinus, Xenophon, Alcibiades, Diyojen, Heraklit, Parmenides, Ibni-rüşd, Pitagoras, Zeno, Epikür, Francesco Maria Della Rovere, Öklid, Ptolemy, Zoroaster, Raphaello, Sodoma, Frederico II

Fotoğraf Bonusu

Fotoğraf Bonusu

Katkılarından dolayı ev arkadaşım güzide köy öğretmeni Erdem Erol'a teşekkürler ve öğrencilerinden bir kare;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
277
83
37
30
24
23
17