Görüş Bildir
Haberler
Efkan Ala: Sultanahmet Saldırısıyla İlgili 1 Kişi Gözaltında

Efkan Ala: Sultanahmet Saldırısıyla İlgili 1 Kişi Gözaltında

FreiGeist
13.01.2016 - 12:43 Son Güncelleme: 13.01.2016 - 15:01

Dün yaşanan Sultanahmet saldırısından sonra Türkiye'ye gelen Almanya İçişleri Bakanı Maiziere ile Efkan Ala ortak bir basın açıklaması yaptı. İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sultanahmet saldırısının ardından dün akşam bir kişinin gözaltına alındığını açıklayan Ala, saldırıda yaralanan 9'u Alman 11 kişinin tedavisinin devam ettiğini, 2'sinin durumunun ağır olduğunu söyledi. Ala, Alman bir gazetecinin 'saldırganın parmak izi Türkiye'de kayıtlı mıydı?' sorusu üzerine, ''Doğdurur fakat zanlı hedef kitle aranan şahıslar arasında bulunmamaktadır'' diye cevap verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Alman mevkidaşı Thomas de Maiziere ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen terör saldırısıyla ilgili olarak, 'Küresel terör, önümüzdeki yüzyılda bütün insanlığın en önemli sorun başlığıdır. Ülkeler arasında etkili bir iş birliğini zorunlu kılmaktadır. Ülkeler terörün kimliğine, amacına bakmadan hiçbir ayrım yapmadan mücadelede kesin bir iş birliği yapmalıdır. Türkiye bu konuda çok ciddi bir gayret içindedir, çalışma içindedir' ifadelerini kullandı.

'2 yaralının durumu ciddiyetini koruyor'

'2 yaralının durumu ciddiyetini koruyor'

Mevkidaşı ile yaptığı basın toplantısına 'Türk milleti olarak Alman halkına hayatını kaybedenlerden dolayı taziyelerimizi iletiyoruz' diye başlayan İçişleri bakanı Efkan Ala, 'Saldırıda 10 kişi hayatını kaybetmiştir. 1 de canlı bomba hayatını kaybetmiştir. Hastanede şu an itibarıyle 11 yaralı vardır. İlk etapta 17'ydi. 1'i hastanede vefat etti. Diğerleri de taburcu oldu. Bu 11 kişiden 9'u Alman uyrukludur. Yaralılardan 1'i Norveç 1'i Perulu'dur. 9 Alman uyrukludan 2'sinin durumu ciddiyetini korumaktadır. Ameliyattan çıktı 2' si de. Durumlarını en üst düzeyde takip ediyoruz. Küresel terör önümüzdeki 100 yılda insanlığın en önemli sorun başlığıdır. Ülkeler arasında etkili işbirliğini gerekli kılmaktadır. Ülkeler terörün kimliğine amacına bakmadan mücadelede kesin işbirliği yapmalıdır. Türkiye bu konuda çok ciddi bir gayret içindedir' diye konuştu.

IŞİD ile mücadele kapsamında bugüne kadar 847 tutuklama

IŞİD ile mücadele kapsamında bugüne kadar 847 tutuklama

Türkiye'nin, Suriye'deki olaylardan sonra ortaya çıkan terör örgütleriyle mücadelenin yanı sıra PKK gibi terör örgütleriyle etkili mücadelesini sürdürdüğünü ifade eden Ala, şöyle konuştu:

'Türkiye bu konuda cok ciddi bir gayret içindedir. Bu konuda da Almanya'nın yakın işbirliği için teşekkür ediyorum. Radikal terör örgütleri ve DAEŞ ile mücadele kapsamında bugüne kadar 3 bin 318 kişi gözaltına alınmıştır Suriye'deki olaylardan itibaren.. Bunlardan 847'si tutuklanmıştır. Çok önemli miktarı yabancı uyrukludur. Dolayısıyla burada kaynak ülkelere, gelip Suriye'ye geçmelerini engelleyecek biçimde hareket ettikleri, ilk çıkış yaptıkları noktada durdurulmaları konusunda kaynak ülkelere açık çağrıda bulunuyorum. Çok ciddi tedbirler almalıdırlar ve işbirliğine çok açık olmalıdırlar. Almanya'ya bu konuda yaptığı açık işbirliği için teşekkür ediyorum.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Bu olayın 1 hafta öncesinde 220 kişi gözaltına alındı'

'Bu olayın 1 hafta öncesinde 220 kişi gözaltına alındı'

Bugüne kadar 124 ülkeden 35 bin 970 kişiye Türkiye'ye giriş yasağı konulmuştur. Bunlardan 387'si Almandır ve Almanya ile yaptığımız yakın işbirliği sonucu tespit edilmiştir. 92 ülkeden 2 bin 894 kişi sınır dışı edilmiştir. Yine bunlardan 94'ü Alman uyrukludur. Bu da yakın işbirliğiyle belirlediğimiz kişilerdir. Yine Türkiye bu konularda etkili ciddi çaba içindedir ve terörle mücadelede kararlı bir tutum sergilemektedir. En son olaydan önce 1 hafta öncesinde 220 DAEŞ mensupu olduğu değerlendirilen kişi gözaltına alınmıştır.

'Canlı bomba aranan şahıslar arasında bulunmamakta'

'Canlı bomba aranan şahıslar arasında bulunmamakta'

'Olaydan sonra ise yapılan soruşturma sonucunda dün akşam 1 kişi gözaltına alınmıştır. İnceleme soruşturma çok yönlü olarak ciddi biçimde devam etmektedir. Bu konuyu da değerlendirdik ve yakın işbirliği içinde soruşturma devam edecek'

İçişleri Bakanı Ala, 'Saldırıyı düzenleyen canlı bomba hedef kitle ve aranan şahıslar arasında bulunmamaktadır, diğer ülkelerin bize gönderdiği hedef şahıslar arasında da, şu ana kadarki tespitlerimiz, bulunmamaktadır' şeklinde konuştu.

'Saldırının Almanları hedef aldığı konusunda somut bir ipucu yok'

'Saldırının Almanları hedef aldığı konusunda somut bir ipucu yok'

Almanya İçişleri Bakanı Maiziere de yaptığı açıklamada, şu ana kadar yürütülen soruşturma ve inceleme çerçevesinde terör saldırısının doğrudan doğruya Almanya ve Almanları hedef aldığı konusunda somut bir ipucu olmadığını belirterek, 'Bu nedenle bizim uluslararası terörizme karşı yürüttüğümüz mücadele içinde bir bağlantı kurulması da şu aşamada söz konusu değil' ifadelerini kullandı.

'Türkiye'ye yapılacak ziyaretlerin iptal edilmesi için hiçbir neden görmüyoruz'

Maiziere, 'Şu aşamada Türkiye'ye yapılacak ziyaretlerin iptal edilmesi için hiçbir neden görmediğimizi belirtmek istiyorum' diyerek, 'Keza, Alman Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde belirtilen belirli kriz bölgelerine gidilmemesi konusundaki uyarının dışında, Türkiye'ye gelmek isteyen herkesin, gelme konusunda içlerinin rahat olmasını ifade etmek istiyorum' şeklinde konuştu.

AA ve DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın