Görüş Bildir
Haberler
E Vitamini Nedir? E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

E Vitamini Nedir? E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Sunay Korkmaz
21.05.2021 - 16:16

İnsan vücudunda pek çok önemli görevleri bulunan ve birçok organın düzgün şekilde çalışmasını sağlayan E vitamini, antioksidan özelliğine sahip temel vitaminlerden biridir. Bu temel besin birçok gıdada doğal olarak bulunur. Ayrıca diyet takviyesi olarak da mevcuttur. Peki, E vitamini hangi besinlerde bulunur? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaşlanma karşıtı özelliği ile bilinen E vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir, alyuvar oluşumuna katkı sağlar, kan dolaşımını düzenler, kolesterol dengesini sağlar, damar tıkanıklığını önler, kansere karşı koruyucudur, hücre yenilenmesine katkıda bulunarak hücre hasarına karşı koruma sağlar, yaraların hızla iyileşmesini hızlandırır ve de A ve K vitaminleri ile demir ve selenyumu depolamaya yardımcı olur. Peki, E vitamini hangi besinlerde bulunur? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz...

E Vitamini Nedir?

E Vitamini Nedir?

E vitamini, vücudun günlük fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi için gerekli olan ve tokoferol olarak da adlandırılan temel vitamin türlerinden bir tanesidir. Tıpkı A, D ve K vitaminleri gibi E vitamini de yağda çözünür ve karaciğerde bir miktar depolanabilir.

E vitamini, çeşitli biyolojik aktivitelere sahip olan sekiz kimyasal formda (alfa, beta, gama ve delta-tokoferol ve alfa-, beta-, gamma- ve delta-tokotrienol) bulunur. Alfa (veya a-) tokoferol, insan gereksinimlerini karşılayan tek formdur. 

Vücutta, antioksidan görevi görür ve hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olur. Serbest radikaller, vücudumuz yediğimiz yiyecekleri enerjiye dönüştürdüğünde oluşan bileşiklerdir. İnsanlar ayrıca sigara dumanı, hava kirliliği ve güneşten gelen ultraviyole ışıktan dolayı serbest radikallere maruz kalırlar.

Ayrıca, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için E vitaminine ihtiyacı vardır, böylece istilacı bakteri ve virüslerle savaşabilir. Kan damarlarını genişletmeye ve kanın içlerinde pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur.

E Vitamini Bulunan Besinler

E Vitamini Bulunan Besinler
  • - Badem, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, ceviz 

  • - Zeytinyağı 

  • - Ispanak, marul, tere, maydanoz, lahana, brokoli, balkabağı, kereviz

  • - Ton balığı, somon, sardalye ve hamsi 

  • - Muz, kivi, avokado, mango 

  • - Domates, patates

  • - Tahıllar, tereyağı,

  • - Kırmızı et, yumurta

Aşağıdaki Haber De İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın