Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın İlk ve Tek Minyatür Kitap Müzesi

Dünyanın İlk ve Tek Minyatür Kitap Müzesi

onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Azerbaycan'da bulunan dünyanın ilk ve tek minyatür kitap müzesi Guinness Rekorlar Kitabı'na alındı. 'Picture of English History'nin 1815 baskısı, 16. yüzyıla ait 'Masses of St. Francis of Assisi and St. Anne' kitabının çok eski tıpkı basımı ve 17. yüzyıla ait bir Kur'an-ı Kerim, müzenin en nadir eserlerini oluşturuyor.

Tarihi İçerişehir'deki müzede sergilenen minyatür kitaplar, 'Dünyanın en büyük minyatür kitap koleksiyonu' olarak onaylanarak, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.

Müzenin dünyada 'ilk ve tek' olduğunu vurgulayan minyatür kitap koleksiyonunun sahibi Zarife Salahova, sadece 7,5 santimetreden küçük kitapların minyatür kitap olarak kabul edildiğini, koleksiyonunda bu standardı taşıyan 2 bin 913 kitap bulunduğunu belirtti.

Bakü'ye gelen turistlerin uğrak yeri olan müzede, 71 ülkede basılmış kitaplar bulunuyor. Müzede, minyatür kitapların yanı sıra farklı büyüteçler yardımıyla okunabilen mikro kitaplar da yer alıyor.

MÜZENİN EN KÜÇÜK KİTABI

Japonya'da Toppan Yayınevi tarafından basılan 0,75x0,75 milimetre ebadındaki 'Dört Mevsim Çiçekleri' isimli kitap müzenin en küçük kitabı olma özelliğini taşıyor. Yirmi iki sayfalık bu kitap, özel mikroskop vasıtasıyla okunabiliyor.

'Picture of English History' kitabı 1815 baskısı, 16. yüzyıla ait 'Masses of St. Francis of Assisi and St. Anne' kitabının çok eski tıpkı basımı ve 17. yüzyıla ait bir Kur'an-ı Kerim, müzenin en nadir eserleri arasında yer alıyor.

ATATÜRK'ÜN NUTUK'U

Alparslan Türkeş'in Dokuz Işık eseri ve Ümit Yaşar Oğuzcan'ın şiirlerinden oluşan mini kitapların yer aldığı müzede, Mustafa Kemal Atatürk'ün 2008 yılında Azerbaycan'da yayımlanan eseri Nutuk da sergileniyor.

  • Sputniknews
Kaynak: http://tr.sputniknews.com/kultur/2015...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0