Görüş Bildir
Haberler
DSÖ'den Maymun Çiçeği Kararı: 'Küresel Acil Durum' İlan Edildi!

DSÖ'den Maymun Çiçeği Kararı: 'Küresel Acil Durum' İlan Edildi!

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği hastalığı için 'küresel acil durum' ilan etti!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) maymun çiçeği hastalığını 'küresel acil durum' ilan etti. 

DSÖ, en son Ocak 2020′de Kovid-19 salgını için küresel acil durum ilan etmişti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsün 70'ten fazla ülkeye yayıldığını duyurdu.

👇

Küresel acil durum ilan edilmesi, salgınının daha fazla ülkeye yayılabilecek ve koordineli bir küresel müdahale gerektiren 'olağanüstü bir durum' olduğu anlamına geliyor. 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC) göre mayıs ayından bu yana 74 ülkede 16 binden fazla maymun çiçeği vakası rapor edildi.

Türkiye'deki ilk maymun çiçeği vakası 30 Haziran'da Sağlık Bakanı Koca tarafından açıklanmıştı. 👇

Şu ana dek 5 can kaybı var

Şu ana dek 5 can kaybı var

Son olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk kez iki çocukta maymun çiçeği virüsüne rastlanmıştı.

Maymun çiçeği virüsünün Kovid-19 gibi solunum yoluyla değil yakın fiziksel temasla bulaştığı biliniyor. 

DSÖ'nün 20 Temmuz'da yaptığı son açıklamaya göre şu ana kadar virüs nedeniyle tamamı Afrika'da olmak üzere 5 can kaybı yaşandı.

"Virüse dair çok bilinmeyen var"

"Virüse dair çok bilinmeyen var"

Cenevre'deki genel merkezde 21 Temmuz'da düzenlenen Acil Durum Komitesi toplantısına ilişkin bilgileri basın mensuplarına açıklayan DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, DSÖ'nün şimdiye kadar 75 ülkeden 16 binin üzerinde maymun çiçeği vakasını doğruladığını belirterek, virüs nedeniyle 5 kişinin yaşamını yitirdiğini aktardı.

Acil Durum Komitesi toplantısında virüsün risk durumuna ilişkin bütün görüşleri dinlediğini kaydeden Ghebreyesus, 'Komite, maymun çiçeği salgınının Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu teşkil ettiğine dair fikir birliğine varamadı.' ifadesini kullandı.

Ghebreyesus, Komite üyelerinden 6'sının maymun çiçeğinin PHEIC ilan edilmesi yönünde oy kullandığını, 9 üyenin ise olumsuz oy kullandığı bilgisini paylaştı.

Komitenin tavsiyelerine karşın virüsün dolaşımı ve risk boyutuna ilişkin durumun net olmadığına dikkati çeken Ghebreyesus, 'Virüse dair bilimsel kriterler, deliller ve diğer türlü bilgiler yetersiz olup bizi birçok bilinmezin içinde bırakmıştır.' değerlendirmesinde bulundu.

Virüsün birçok ülkede ilk defa görülmeye başladığını da hatırlatan Ghebreyesus, 'Virüs, yeni bulaşma şekilleriyle dünyada hızla yayılıyor ve buna dair çok az şey biliyoruz.' şeklinde konuştu.

Ghebreyesus ayrıca, virüsün dünyada makul seviyede yayılmasına rağmen Avrupa'da çok daha hızlı yayıldığını da vurgulayarak, 'Bu sebeplerden ötürü maymun çiçeği virüsünün Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu teşkil ettiği kararına vardım.' dedi.

Maymun çiçeğine yakalanan bir hasta ile yaptığımız röportaj için 👇

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
49
18
17
12
4
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
sherlock holmes

Vakaların %95i gaylerde görülmüş ve cinsel ilişkiyle bulaşıyormuş.. Bu kadar paniğe gerek var mıydı acaba?

Balkan Türkleri

Mikroplar insanlık tarihi boyunca hep vardı hep de olacak.Coronanın ilk döneminde yaratılan paranoyaya ben de kapıldım ama artık normal yaşantıma devam ediyo... Devamını Gör

paranoid

Olm bunlar bu hastalığı geçen sene bir araya geldikleri toplantıda nerede nasıl hangi tarihte çıkacağını nerede pik yapacağını adına sanına kadar simüle etmi... Devamını Gör