Görüş Bildir
Haberler
Drone Uçuşları İçin Talimat Yayınlandı: Drone'lar Artık Kayıt Edilecek

Drone Uçuşları İçin Talimat Yayınlandı: Drone'lar Artık Kayıt Edilecek

ATKN
23.02.2016 - 10:00 Son Güncelleme: 23.02.2016 - 10:06

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türkiye'deki drone'ları ilgilendiren ve bir süredir taslak aşamasında olan talimatı yayınladı. Buna göre, azami kalkış ağırlığı 500 gr ile 25 kg arasında olan drone'lar ve bunları kullanacak pilotlar kayıt edilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türk hava sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil insansız hava araçlarıyla ilgili talimat, bir süredir taslak aşamasındaydı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, talimatı 22 Şubat tarihinde yayınladı. 

İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı (SHT-İHA), insansız hava aracı sistemlerinin ithali, satışı, kayıt ve tescili, uçuşa elverişliliğin sağlanması, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikleri, hava trafik hizmetleri ve İHA operasyonlarına ilişkin usul ve esasları içeriyor.

Kayıt zorunluluğu başladı

Kayıt zorunluluğu başladı

Talimata göre, azami kalkış ağırlığı 500 gr ile 25 kg aralığında olan İHA’ların ve bunları kullanacak pilotların SHGM tarafından oluşturulan internet tabanlı “Kayıt Sistemi”ne kayıt edilmesi gerekiyor. Söz konusu ağırlıktaki drone'lar ve pilotları, kayıt işlemlerini iha.shgm.gov.tr adresinden yapabiliyor.

Azami kalkış ağırlığı 25 kg ile 150 kg aralığında olan ikinci gruptaki İHA’lar ile azami kalkış ağırlığı 150 kg ve daha fazla olan İHA’ların ise Türk hava araçları tesciline kayıt yaptırmaları gerekiyor. Kapalı alanlarda kullanılan İHA’lar, yere veya herhangi bir platforma bağlı olan insansız balon ve benzeri sistemler, devlet insansız hava araçları ve azami kalkış ağırlığı 500 gr’dan daha az olan İHA’ları Talimat kapsamı dışında kalıyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden izin almayı gerektiren operasyonlarda, izin alınmadan İHA uçuşu yapılması ve verilen yetkiler ile belirlenen hava sahaları dışında uçuş yapılması halinde ilgili şahıs veya işletmeye 2920 sayılı Kanunun 5 inci kısmında yer alan ceza hükümleri uygulanacak.

Kayıt için son gün 1 Mayıs

Kayıt için son gün 1 Mayıs
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu talimatın yayımlanmasından önce drone kullananlar ve faaliyetlerini sürdürenlerin ait olduğu kategoriye göre internet tabanlı kayıt sistemine kayıt yaptırmak için son tarih, 01 Mayıs 2016.

  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan talimata buraya tıklayarak ulaşılabiliyor.

Kurallara uymayanlar şikayet ediliyor

Diğer bir yandan vatandaşlar, insan üzeri uçuş yapanlar, tehlikeli irtifada uçuş yapanlar ve izinsiz ticari çekim yapanları buradaki form aracılığıyla şikayet edebiliyor.

SHGM

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
16
12
5
4
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emre ç

ben şimdiden söyleyeyim ileride bunu da vergiye bağlarlar bir oda açıp lisans belgesi isterler Devlete para lazım vergi lazım arkadaş kağıt uçak uçurmak için... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Bir Dranumuz eksikti yani. Durup durup milleti oyalayacak bişey buluyosunuz be

Emre

Türkiye nüfusunun yaklaşık % 70'i drone kullandığı için bence yerinde bir karar olmuş. Bravo!