Görüş Bildir
Haberler
Doritos Yedikten Sonra Parmak Yalamaktan Çekinmeye Son ! İşte Doritos Hakkında Bilmeniz Gereken 10 İlginç Bilgi

Doritos Yedikten Sonra Parmak Yalamaktan Çekinmeye Son ! İşte Doritos Hakkında Bilmeniz Gereken 10 İlginç Bilgi

Buğra
16.02.2017 - 16:13

Doritos, ABD'de yıllık 1,5 milyar dolarlık pazar payı ile şimdiye kadarki en başarılı aperitif gıdalardan biridir.

Peki onları bu kadar iyi yapan şey nedir ? Gıda bilim adamı Steven Witherly, 'İnsanlar neden abur cubur gıdaları seviyor ? ' (Why humans like junk food ?) kitabında, şeflerin ve gıda bilim adamlarının en sevdiğimiz yemekleri nasıl dayanılmaz hale getirdiğini anlatıyor.

Kitapta, ironik bir şekilde  ''Mükemmel aperitif'' olarak adlandırılan Doritos hakkında işte bilmeniz gerekenler.

Kaynak: http://www.businessinsider.com/why-do...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Lezzet Zenginleştirici Toksik Maddeler

1. Lezzet Zenginleştirici Toksik Maddeler

Cips üzerindeki baharat, tuz ve şeker bakımından yüksektir - MSG, disodyum inosinat ve disodyum guanilat gibi lezzet arttırıcı maddelerle yüklüdür. Sarımsak, romano peyniri, çedar peyniri ve daha fazlası...

Peki nedir bu MSG ? Mono Sodyum Glutamat olarak adlandırılan ve yiyeceklere katıldığında, o yiyeceğin tadının beyin tarafından güzel olarak algılanmasını sağlayan, tatlı, tuzlu, acı fark etmeyen ve hangi yiyeceğe katılırsa lezzetliymiş gibi gelen, o yüzden gıda üreticilerinin bir çoğu tarafından karlı olduğu için kullanılan bir Nörotoksin madde.

2. Ağız Sulandırıcı Maddeler

2. Ağız Sulandırıcı Maddeler

Baharat ayrıca, tükürük salınmasını tetikleyen asitleri de barındırır. Tükürük salınımı, yediğinizi zevkli ve daha lezzetli kılan bir faktördür.

3. Daha Fazla İsteme Hissi

3. Daha Fazla İsteme Hissi

İnsan beyni, hızla ısırılan ve anında eriyen maddelere karşı daha duyarlı ve bir o kadar da heyecanlıdır.  Bu durum aynı zaman da, ağızda hızlı bir şekilde kaybolan yiyeceklerin kalorik yoğunluğunun ortadan kalkmasına sebep olmakta ve beyninizi daha fazla istemek üzere kandırmaya itmektedir.

4. Yağ Oranı

4. Yağ Oranı

Witherly'e göre, %12 gibi bir yağ oranı beyin için iyi bir başlangıç. Çünkü kalorinin yaklaşık yarısı yağdan geldiğinde beyniniz bu durumdan çok hoşlanıyor ve Doritos gibi bir çok cips üreten firmalar da 70/140 oranında bizlere bunu vermekten çekinmiyor.

5. Kızarmış Yiyeceklere Karşı Arzumuz

5. Kızarmış Yiyeceklere Karşı Arzumuz

Genel açıklamalara göre, pişirildikçe yiyecekler yumuşamakta, yemek ve hazım kolaylaşmaktadır. Bu şekilde onları küçük parçalara ayırarak yiyebildiğimiz için, zaman ve enerji kaybı en aza indirilmiş olur. 

Pişmiş yiyecekler insanlar üzerinde daha çok dikkat çekme ve isteme arzusu doğuruyor olacak ki, kızarmış yağda kavrulmuş mısır ile aradıklarımızın hepsi bu cipslerde.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Peynir Etkisi ve Kasomorfin

6. Peynir Etkisi ve Kasomorfin

Peynir vücutta sindirildiği sırada, sindirimi yavaşlatan Kasomorfin maddesi salınır. Kasomorfin bir morfin türevidir ve bağımlılık yapıcı etkisi vardır. Fazla alınması narkotik bir etkiye bile sebep olabilir.

7. Süreci Hızlandırma

7. Süreci Hızlandırma

Sarımsak,soğan ve peynir gibi lezzetler özellikle yağ kalorisi içerisinde bulunduklarında, ağızda kaldıkları süre zarfı tükürük ile daha hızlı bir öğütme sürecine girer. Bu durum beynin daha fazlasını arzulama hissini hızlandırır.

8. Tat Çeşitliliği

8. Tat Çeşitliliği

Aromayı belirleyen lezzetlerin karışıklığı beynin tat alma hissini arttırır ve sıkılmasını önler.

9. En Zevk Aldığınız An Parmak Yalama

9. En Zevk Aldığınız An Parmak Yalama

Witherly'e göre, parmaklarınızda kalan baharat cips üzerindekilerden 5-6 kat daha yoğun. Bu durumdan kaynaklı, parmağınızı yaladığınız da beyninizde bir zevk patlaması yaşanıyor.

10. Ve O Koku... !

10. Ve O Koku... !

Söylentilere göre 90'lı yıllarda Frito Lay, insanların Doritos nefesinden yana duydukları rahatsızlık sebebi ile içeriğinde kullandığı sarımsak oranını düşürdü. 

Ancak '' Doritos nefesi hala bir sorundur ''. Özellikle de bizlerin tabiri ile '' Ayak kokulu olan'' peynirli doritos.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın