Görüş Bildir
Haberler
Domates, Biber, Patlıcan: Yeni Yeni Barış Manço Şarkıları Yazdıracak Türkiye'nin En Büyük Pazarları

Domates, Biber, Patlıcan: Yeni Yeni Barış Manço Şarkıları Yazdıracak Türkiye'nin En Büyük Pazarları

06.02.2022 - 11:45

Pazar yerleri rengarenk ürünlerin yan yana dizildiği tablo gibi tezgahlarıyla, keyifli bir kaosun hüküm sürdüğü insan kalabalığıyla yörelerin ruhunu yansıtıyor. Bir pazar yerinde oranın mutfak kültürü kadar insanı ve gelenekleri hakkında da fikir edinebilirsiniz. Dört mevsimin yaşandığı verimli topraklara sahip memleketimiz de cıvıl cıvıl pazar yerleriyle dolu. Özellikle Ege pazarları tatilcilerin gözdesi. Tabii bu kadar değil. Türkiye'de görülmesi gereken pek çok pazar yeri var. Haydi, bu renkli dünyaya bir göz atalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tire Pazarı

1. Tire Pazarı

Tire Pazarı, sadece Ege'nin değil, Türkiye'nin ve hatta dünyanın en büyük ve en ünlü pazar yerlerinden biri. Salı günleri kurulan pazar, sebze ve meyveden süt ürünlerine kadar zengin çeşitler sunuyor. Burası yerel, doğal ve taze ürünler arayan herkesin gözdesi. Tire Pazarı'nın en dikkat çeken ve otantik özelliklerinden birisi de pazarda satışa başlamadan önce okunan dua. Bu dua ile pazar esnafı bolluk, bereket ve müşterileri için iyilikler diliyor. Mis kokulu Ege otları, tazecik peynirler ve çok daha fazlasını bu pazarda bulmak mümkün. Tire köftesi ise ziyaretçilerin favorisi.

2. Konya Kadınlar Pazarı

2. Konya Kadınlar Pazarı

Konya Kadınlar Pazarı, aslında bir semt pazarından daha geniş bir ürün yelpazesine sahip, tarihi ve kapalı bir pazar yeri. Buradan baharattan ete, peynire hatta cenaze ürünlerine her türlü ihtiyacı temin etmek mümkün. Pazarın üst katında yemek yiyecek yerel ve kaliteli mekanlar da bulunuyor. Gitmişken Konya'nın küflü peynirlerinden, etli ekmeğinden ve bamya çorbasından tatmadan dönmemek gerek. Pazarın her gün açık olduğunu da hatırlatalım.

3. Ayvalık Pazarı

3. Ayvalık Pazarı

Ege'nin en güzel pazarlarından bir diğeri rengarenk, boy boy zeytin çeşitleri, taze sebze ve meyveleri, baharatçıları, nohut mayalı ekmek gibi özel yöresel ürünlere sahip fırınları ile Ayvalık Pazarı. Girit ruhu ile bezenmiş pazarda adını bile duymadığınız onlarca çeşit Ege otu taptaze halde burada alıcılarını bekliyor. Pazar, perşembe günleri kurulsa da siz gitmeden önce o hafta bir değişiklik olup olmadığını kontrol edin.

4. Güre Pazarı

4. Güre Pazarı

Kaz Dağları'nın bereketi ve ihtişamına tanık olmak için en otantik yerlerden biri Güre Pazarı. Burada köylülerin ürettiği en taze ve en doğal ürünlere ulaşmak mümkün. Bir değişiklik olmadığı sürece pazar çarşamba günleri kuruluyor. Sebze ve meyvelerin yanı sıra yoğurt, peynir, yufka gibi ürünler, otlar, baharatlar ve zeytin çeşitleri de burada sizi bekliyor.

5. Bandırma Pazarı

5. Bandırma Pazarı

Diğerleri kadar ünlü olmasa da Bandırma Pazarı da konumu ve ürün zenginliğiyle dikkati hak eden pazar yerleri arasında. Özellikle yolu kısaltmak için İDO İstanbul Deniz Otobüsleri ile yazın Ege ve Akdeniz sahillerine tatile gidiyorsanız Bandırma'da bir pazar molası vermek çok keyifli olabilir. Çarşamba ve cumartesi günleri satış yapılan kapalı pazar yerinin üst katı yerel ve organik ürünler getiren köylü kadınlara ait. Burada organik ördek etinden közlenmiş biber salçasına, pek çok güzel ürün bulmak mümkün. En öne çıkan ürünler ise Bandırma ve Balıkesir yöresinin zengin peynir çeşitleri. Kelle peyniri, sepet peyniri ve kelle lorunu gibi çeşitleri mutlaka deneyin, pişman olmayacaksınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Amasra Galla Pazarı

6. Amasra Galla Pazarı

Salı ve cuma günleri kurulan Galla pazarı, neredeyse tamamen kadın esnaftan oluşmasıyla dikkat çekiyor. Batı Karadeniz'in en taze sebze ve meyvelerinin arz-ı endam ettiği pazarda manda sütünden yapılan süt ürünlerini, özellikle manda yoğurdunu kaçırmamak gerek. Aslında aynı isimde bir pazar da Amasra'nın il merkezi Bartın'da kuruluyor. Yöreye tatile gittiğinizde her iki pazar yerini de görebilirsiniz.

7. Alanya Oba Pazarı

7. Alanya Oba Pazarı

Size Türkiye'de farklı tropikal meyveleri tadabileceğiniz bir pazar yeri olduğunu söylesek? İşte orası Alanya Oba Pazarı. Pazartesi günleri kurulan pazarda avokado, ejder meyvesi, dikenli kabak gibi her yerde kolayca bulamayacağınız farklı ürünler var. Buranın bir özelliği de pazarın çok sayıda turiste ve Alanya'ya yerleşmiş yabancılara sık sık rastlanıyor olması. Alanya, kozmopolit yapısıyla orta büyüklükte bir Anadolu kentinde insana küresel bir deneyim yaşatıyor.

8. Bodrum Mazı Köylü Pazarı

8. Bodrum Mazı Köylü Pazarı

Cuma günleri kurulan Bodrum Mazı Köylü Pazarı'na Bodrum Garajı'ndan kalkan dolmuşlarla ulaşılabiliyor. Civardaki köylerin organik ürünleri bu pazarda şehirli turistlerin ve yazlıkçıların gözlerine ve midelerine bayram ettiriyor. Burada meyve, sebze, otlar, zeytinyağı çeşitleri gibi gıda ürünlerinin yanında yöresel halılar, kilimler ve el işi ürünler de bulmak mümkün.

9. İstanbul Fatih Çarşamba Pazarı

9. İstanbul Fatih Çarşamba Pazarı

Türkiye'nin en büyük semt pazarlarından birisi olan Çarşamba Pazarı, Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul'da. İstanbul'a yakışır şekilde, burada bulamayacağınız neredeyse hiçbir şey yok. Tekstilden gıdaya ne arıyorsanız burada bulmak mümkün. Pazar kalabalığını ve renkliliğini sevenler için Çarşamba Pazarı tam bir şenlik alanı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın