Görüş Bildir
Haberler
Dolar/TL 5,87’nin Üstünü Test Etti

Dolar/TL 5,87’nin Üstünü Test Etti

FreiGeist
24.04.2019 - 11:08

ABD'nin İran'dan petrol ithalatına tanıdığı muafiyetleri sona erdirecek olması ve dolarda küresel güçlenmenin yanı sıra İstanbul seçimlerine ilişkin belirsizliğin devam ettiği bir ortamda dolar/TL yükselişini sürdürdü. Bu sabah 5.87'ye tırmanan kur Ekim 2018'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

23 Nisan nedeniyle yurt içi piyasaların kapalı olduğu dün görece sakin kalan kur, bu sabah 5.8774'e yükseldi. Euro ise 6.58'i gördü.

Dünya gazetesinin aktardığı bilgiye göre bu 15 Ekim 2018'den bu yana en yüksek seviye.

TL'de baskı yaratan unsurlar nedir?

TL'de baskı yaratan unsurlar nedir?

Bloomberg HT bu sebepleri şu şekilde sıraladı:

  • ABD'nin İran'dan petrol ithalatı muafiyetini kaldırmasıyla petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş, 

  • ABD ile yaşanan S400 krizi, Merkez Bankası'nın rezervlerine dair endişeler, 

  • Seçim belirsizliğinin henüz sona ermemesi, 

  • Dolar endeksinin 22 ayın en yüksek seviyesine yakın seyretmesi gibi faktörler son dönemde TL'nin değer kaybetmesinde etkili oluyor.

Uzmanlar ne diyor?

Uzmanlar ne diyor?

Reuters'a konuşan bir bankacı, dolarda küresel bazda güçlenme eğilimi ile gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel TL'de değer kaybının sürdüğünü söyledi ve şöyle devam etti:

 'İstanbul seçimlerinde itiraz değerlendirmesi devam ediyor, bu bir risk. Öte yandan ABD ile ilişkiler yine konuşulmaya başlandı. ABD İran'dan petrol ithalatına tanıdığı muafiyetleri sona erdirecek, ayrıca S-400 meselesi de devam ediyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde TL için negatif beklentiler fiyatlanmaya devam edecektir.'

Dolar/TL'de 5.87-5.90 bandının önemli bir direnç aralığı olduğunu söyleyen aynı bankacı, 'Bu bandın aşılması halinde TL'de yüzde 3-4 civarında daha değer kaybı gözlenebilir. Diğer taraftan yarınki PPK kararı izleniyor. Büyük ihtimalle faiz artırımı gelmeyecektir ancak açıklamalar izlenecek. TCMB'nin rezervlerine yönelik endişeler de halen gündemde. Bu konuda TCMB'nin daha fazla ayrıntı vermesi bekleniyor' dedi.

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge ise Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede ABD'de son verilerin kuvvetli geldiğini, dolar endeksinin de yükseldiğini hatırlatarak 'Bu TL gibi borçlanma zorunluluğu olan para birimleri için iyi haber değil. Petrol fiyatlarında yükseliş ve içerideki siyasi gelişmeler de TL üzerinde baskı oluşturan diğer unsurlar' diye konuştu.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
83
23
12
6
6
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Büşra Karayanık

Türkiye şu saatten sonra çok zor toparlanır

Umut

millet bahçelerine büfeler açılarak gerekli cevaplar verilecektir. Müsterih olun yada olmayın ya boş verin.

Sadreddin Bilmez

şimdi hep beraber fetih suresini okuyup doları düşürücez...