Görüş Bildir
Haberler
Doğanın Kalbinin Attığı Göz Alıcı Bir Yer: Abant Gölü Milli Parkı

Doğanın Kalbinin Attığı Göz Alıcı Bir Yer: Abant Gölü Milli Parkı

Özge Tepe
15.10.2022 - 09:08

48. milli parkımız olarak ilan edilen Abant Gölü Milli Parkı, Mudurnu ilçesine bağlı bir yer. Sayısız canlıya ev sahipliği yapan Abant Gölü, tektonik çöküntüler sonucunda büyük taş bloklarının vadiyi doldurmasıyla meydana gelmiş. Türkiye'nin en önemli ve en büyük zenginliklerinden biri olan Abant Gölü, çok sayıda aktivite için benzersiz bir lokasyon. 

Bu içeriğimizde Abant Gölü hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Abant Gölü Hakkında Bilgi

Abant Gölü Hakkında Bilgi

Abant Gölü, Mudurnu ilçesine bağlı bir doğal oluşum. Bolu'nun 35 kilometre güneybatısındaki Abant Gölü, yaklaşık 1350 metre yükseklikte ve alanı 125 hektar. Heyelan set gölü olan Abant Gölü'nün suları tatlı ve en derin yeri 18 metre.

9 Haziran 2022 tarihinde milli park olarak kabul edilen Abant Gölü ve çevresi, Türkiye'nin 48. milli parkı. Batı Karadeniz bölümü dağlarının ikinci sırasını oluşturan, Abant ve Keremali dağları üzerinde yer alan Abant Gölü çevresinde 1400-1700 metrelere varan tepeler bulunuyor.

Gölden çıkan fazla sular, Abant Deresi ile Bolu Çayına dökülüyor. Bu göl, birkaç kaynak suyuyla ve iki-üç kısmen devamlı olan akarsu ve özellikle de kar ve yağmur sularıyla besleniyor. Göl ve çevredeki 1196 hektarlık alan tabiat parkı olarak işletiliyor. Göl, derinliğinin görülebileceği kadar duru.

Abant Gölü Nasıl Oluşmuştur?

Abant Gölü Nasıl Oluşmuştur?

Abant Gölü, yeraltında meydana gelen tektonik çöküntülerle oluşmuştur. Büyük taş bloklarının vadiyi doldurmasıyla meydana gelen Abant Gölü, denizden 1328 metre yükseklikte bulunuyor. Yüzey genişliği ise 1.25 kilometrekare.

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki Abant Gölü çevresinde sıralanan dağların zirveleri tabiat parkının sınırlarını meydana getiriyor. Parkın en yüksek noktası 1794 metre. En düşük nokta ise Erenler Tepesi. Burası da 1328 metre.

Göl, kış aylarındaki hızlı hava soğumaları nedeniyle kıyıdan başlayarak tamamen donuyor.

Abant Gölü Çevresinde Canlı Yaşamı

Abant Gölü Çevresinde Canlı Yaşamı

Abant Gölü, sayısız canlıya ev sahipliği yapan bir yer. Abant Gölü ve çevresinin bitki zenginliği, buranın tabiat parkı olarak isimlendirilmesini sağlamış. Sarıçam, karaçam, kayın, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç ağaçları ve ormangülü, ılgın, fındık, muşmula, papazkülahı, alıç, çobanpüskülü, kuşburnu, eğrelti, böğürtlen, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, atkuyruğu ve çayır otları Abant Gölü'ndeki başlıca ağaç ve ağaççıkları oluşturuyor.

Gölün kenarları su bitkileri ve nilüferlerle dolu. Etrafta yükselen yamaçlarda ise Abant Çiğdemi bulunuyor. Burada birçok endemik tür de var. Küçük Taraklı Semender, Abant Balığı ve Abant Fındık Faresi buradan literatüre geçiyor. 

Abant Gölü'nde balık meraklıları da belli ücretler karşılığında balık tutabiliyor. Göl kenarlarında su samurları da görülüyor. Bunların yanı sıra yabani hayvanlardan tilki, çakal, kurt, ayı, domuz, geyik, karaca, tavşan, sincap, gelincik; su kuşlarından yaban kazları, yaban ördekleri, balıkçıl, sakarmeke, karabatak, turna, yırtıcılardan; şahin, doğan, kara akbaba, kaya kartalı, atmaca, baykuş, diğer kuş çeşitleri olarak; toygar, alakabak, puhu, gökdoğan, ağaçkakan, karatavuk, bülbül, ispinoz ve saka, Abant Gölü Tabiat Parkı'nda karşılaşabileceğiniz canlılar arasında.

Abant Gölü'nde Neler Yapılır?

Abant Gölü'nde Neler Yapılır?

Abant Gölü'nün çevresi tam olarak 7 kilometre. Burası yılın her ayı bambaşka güzelliklere bürünüyor. Burada yapabileceğiniz aktiviteler ise şunlar:

  • Doğa müzesi ziyareti

  • Piknik

  • Kamp

  • Sportif olta balıkçılığı

  • Doğa yürüyüşü

  • Bisiklet

  • Çepni Yaylası'nda yamaç paraşütü

Abant Gölü Çevresinde Ne Alınır?

Abant Gölü Çevresinde Ne Alınır?

Abant Gölü Tabiat Parkı içerisinde satış reyonları bulunuyor. Burada yöresel yiyecekler de satışa sunuluyor. Bolu usulü keşli cevizli erişte, Bolu kızılcık tarhanası, kedibatmaz, Bolu usulü kara kabak tatlısı gibi birçok lezzeti burada bulabilirsiniz.

Abant Gölü'ne gelmişken hediyelik eşyalardan satın almayı da unutmayın. Aynı zamanda 22 kilometrelik Abant yolu üzerinde alabalık lokantaları ile sucuk ekmek satış yerleri de bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Abant Gölü Nerede? Nasıl Gidilir?

Abant Gölü Nerede? Nasıl Gidilir?

Abant Gölü'ne Ankara-İstanbul D-100 Karayolu'nun ve TEM Otoyolu'nun 203'üncü kmilometresinden ayrılan 22 kilometrelik yol ile ulaşılabiliyor. Gölün uzaklığı olu’ya 34 kilometre, Ankara’ya 225 kilometre, İstanbul'a 258 kilometre.

Abant Gölü'ne Bolu merkezden ulaşım her iki saatte bir şehir merkezinden kalkan özel halk otobüsleriyle yapılıyor.

Abant Gölü konum ve adres bilgileri ise şu şekilde:

Adres: Abant Yolu, 14800 Örencik/Mudurnu/Bolu

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Abant Gölü Milli Parkı'nda Konaklama

Abant Gölü Milli Parkı'nda Konaklama

Abant Gölü, sayısız güzelliği ile birkaç gün vakit ayrılması gereken bir yer. Göl çevresinde birçok konaklama tesisi bulunuyor. Bunlardan bazıları da beş yıldızlı. Aynı zamanda bungalov tipi konaklama üniteleri, kamp ve piknik alanları ile lokantalar da Abant Gölü çevresinde yer alıyor. Abant yolu üzerinde ise pansiyonlar bulunuyor.

Abant Gölü Milli Parkı Gezgin Yorumları

Abant Gölü Milli Parkı Gezgin Yorumları

Abant Gölü çevresine gitmek istiyorsanız burayı daha önce ziyaret edenlerin yorumlarından faydalanabilirsiniz:

'Her mevsimi ile güzel bir görünüme sahip Abant gölü gerek yürüyüş,gerek tatil yapmak için harika bir yer. Muhteşem doğası, tertemiz havası ile size güzel bir gün geçirmenizi sağlıyor. Abant gölü içerisine giriş ücretsiz. Arabanızı park ettikten sonra gölün etrafında yürüyüş yapabilirsiniz,at'a binebilirsiniz, piknik yapabilirsiniz, yolunuzun üzerinde köfte ekmek satan yerlerden köfte yiyebilirsiniz. Bisiklet ile göl etrafında tur atabilirsiniz. Bir çok faaliyet yapmanız mümkün :) Konaklama yapacaklar için oteller mevcut. Daha fazlası için en kısa zamanda Abant gölünü ziyaret edebilirsiniz. Sevgiler, keyifli gezmeler :)'

'Kış mevsiminde gölün donması ile birlikte başka bir doğa harikasıydı. Bu mevsimde çevresinde yürümek oldukça zor ancak tek yön olarak gölün çevresinde dönebilirsiniz. Bizim gittiğimizde yolda kar olmadığı için zincir veya kar çorabı takmadık, ancak yanınızda mutlaka bulundurun. Tabiat parkının girişinde sağ tarafta bulunan müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
16
5
5
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın