Görüş Bildir
Haberler
Dışişleri: Rusya Hava Sahamızı İhlal Etti

etiket Dışişleri: Rusya Hava Sahamızı İhlal Etti

Deniz Gök
30.01.2016 - 18:08 Son Güncelleme: 30.01.2016 - 18:20

Türk Dışişleri, 29 Ocak'ta TSİ 11:46’da Rusya Federasyonu'na ait bir savaş uçağının Türk hava sahasını ihlâl ettiğini açıkladı. Konunun bakanlığa çağrılan Rus Büyükelçi aracılığıyla da kınandığı belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı ihlal iddialarını yalanlayarak 'temelsiz bir propaganda' açıklaması yaptı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise 'Rusya'yı sorumlu davranmaya ve NATO hava sahasına tam saygı göstermeye çağırıyorum' dedi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 29 Ocak 2016 TSİ 11:46’da, Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait bir SU-34 uçağın Türk hava sahasını ihlâl ettiği belirtildi. 

'Defalarca ikaz edildi'

İhlâl öncesinde, Rus uçağının Türk hava radar unsurları tarafından 'defalarca Rusça ve İngilizce ikaz edildiği' de ifade edildi. 

Açıklama şöyle:

'Ülkemizce ve NATO tarafından yapılan açık uyarılara rağmen, bu ihlâl de RF’nin sorunların tırmanmasına yönelik eylemlerinin yeni ve somut bir göstergesidir. RF’ye, Türk hava sahasının, dolayısıyla NATO hava sahasının ihlâl edilmemesi konusunda sorumlu davranmak için açık ve net çağrıda bulunuyoruz. Bu tür sorumsuzca davranışlar sonucunda ortaya çıkabilecek arzu edilmeyen vahim gelişmelerin sorumluluğunun bütünüyle RF’ye ait olacağını bir kez daha vurguluyoruz. Bu hususlar dün akşam (cuma) Bakanlığımıza davet edilen RF Büyükelçisi'ne tekraren ifade edilmiş, bahsekonu ihlâl kuvvetle protesto edilmiş ve kınanmıştır.'

Stoltenberg: Rusya NATO hava sahasına saygı göstermeli

Stoltenberg: Rusya NATO hava sahasına saygı göstermeli

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk yetkililerinin sürekli uyarılarına rağmen bir Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğini belirterek, Rusya'yı sorumlu hareket etmeye ve NATO hava sahasına saygı göstermeye davet etti. 

Stoltenberg, yaptığı yazılı açıklamada, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlaline ilişkin, 'Önceki olaylar, böyle bir davranışın ne kadar tehlikeli olduğunu göstermiştir' ifadesini kullandı. 

Rusya'yı sorumlu davranmaya ve NATO hava sahasına tam saygı göstermeye çağıran Jens Stoltenberg, açıklamasında şunları kaydetti:

'Rusya bu tür ihlallerin tekrar yaşanmaması için gerekli tüm tedbirleri almalıdır. Ankara veMoskova arasında doğrudan teması memnuniyetle karşılıyor, serinkanlı olunması ve gerginliğin düşürülmesi çağrısı yapıyorum. NATO, Türkiye ile dayanışma içinde ve müttefikimiz Türkiye'nin toprak bütünlüğünü destekliyor. İttifak üyeleri, Türkiye'nin hava savunmasını güçlendirmeye devam ederken, Türkiye üzerinde erken uyarı uçakları AWACS varlığını artırmaya aralık ayında karar verdi. Bu karar, dünkü olaydan önce alındı.'

Rusya'dan yalanlama: Temelsiz bir propaganda

Rusya'dan yalanlama: Temelsiz bir propaganda
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'nin hava sahası ihlaline dair açıklamalarını yalanlayan Rusya Savunma Bakanlığı, 'Ne Suriye'deki Rus savunma sistemleri ne de Suriye sistemleri Rus Su-34 uçağının sınır ihlali yaptığını tespit etti' dedi.

Hava sahasının ihlal edildiği yönündeki iddiaların ‘temelsiz bir propaganda' olduğunu belirten Bakanlık, 'Türk hava sahası ihlal edilmedi' dedi.

Daha önce neler yaşanmıştı?

Daha önce neler yaşanmıştı?

24 Kasım 2015'te Rus jeti sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürülmüştü

Türkiye, 24 Kasım’da hava sahasını '5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen' ihlâl eden Rus savaş uçağını, Suriye sınırında düşürmüştü. 

Bu durum Ankara ve Moskova arasında krize neden olmuştu. Moskova yönetimi uçağın Suriye üzerinde düşürüldüğünü ve Türkiye’ye hiçbir tehdit teşkil etmediğini söylerken, ABD ve sivil gözlemciler Rus uçağının Türk hava sahasını ihlâl ettiğini doğrulamıştı. 

Rusya Türkiye'den 'özür ve tazminat' beklemişti ancak buna Türkiye'nin yanıtı olumsuz olmuştu. Bu durumu Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımları izlemişti.

Dışişleri BakanlığıAl Jazeera ve Sputnik News

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
215
47
31
26
20
14
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kartalow

Ne lanet bir ülkeymişsin sen rusya. Dünya savaşına canın susadıysa susuzluğunu giderecek hareketlerde yapılır bir şekilde canını sıkma sen. Ama şunu da zann... Devamını Gör

Murat Candar

Her platformda büyük diye lanse edilen Rusya'nın aslında ne kadar ergen bir devlet olduğunun bariz göstergesi bir hareket. Bu durumun kesinlikle siyasi bir y... Devamını Gör

Hakan Düzağaç

Rusya 15 yasinda ki kiz cocugu gibi trip atiyor...